Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se


Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Teknikinformation

Innehållsförteckning

RSS

 

RSS RSS

(Rich Site Summary, Rich document format Site Summary eller Really Simple Syndication.)

RSS är ett XML-baserat kanalformat, ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar på webben.

RSS håller dig på ett enkelt sätt uppdaterad med de senaste nyheterna. Istället för att manuellt gå runt till olika webbsidor, uppdaterar en RSS-tjänst dig fortlöpande om nyinkomna nyheter.

För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden så använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på datorn eller som är webbaserade. Dessa program kallas i folkmun för RSS-läsare, eller tekniskt för nyhetsaggregatorer - engelskans motsvarigheter till feed readers eller aggregators.

Hur prenumererar man på ett RSS-flöde?

RSS-läsarna fungerar lite olika, men principen är att man anger länkar till de RSS-flöden man vill prenumerera på. Om du ser RSS-symbolen på en webbsida som intresserar dig kan du prova att dra symbolen till din RSS-läsare eller högerklicka och välja "Kopiera länkadress". Länken klistrar du sedan in när du skapar en ny feed i din RSS-läsare.

Programmen kontrollerar automatiskt de RSS-flöden man prenumererar på och presenterar nya inlägg på ett överskådligt sätt. Användaren behöver således inte aktivt söka upp webbsidor denne finner intressanta för att uppdatera sig om något har hänt.

De flesta nya webbläsare har också inbyggda RSS-läsare, bland annat Internet Explorer 7, Firefox, Safari och Opera för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden.

Exempel på nedladdningsbara program:
Feedreader (gratis) 

SharpReader (gratis)
NewzCrawler

Övrigt
Det finns RSS program i flera av de nya mobiltelefonmodeller. Ett stort antal olika skärmsläckare finns för både Mac och PC. Dessutom så finns både egna utvecklingsmöjligheter och färdiga tjänster för att visa innehållet från RSS-flöden på egna webbplatser.

För användande av RSS-flödet från friidrott.se gäller att Det är tillåtet att exponera länkar till material lagrat på Svenska Friidrottsförbundets kontrollerade servrar, t.ex. i form av RSS-flöden, m det inte sker i kommersiellt syfte. Ange alltid källan i anslutning till sådan visning.

 

 

 

Kontaktperson

Hillevi Thor

Hillevi Thor
Kommunikations- ansvarig
a 010-476 53 51
e-postAvdelningar

Intro

Friidrottskanalen

Bildspel

Bildsidor

Teknikinformation

 

Mer om våra filmer

Video på friidrott.se

Vi visar på försök videoklipp från aktuella händelser med anknytning till friidrott. Det är ett komplement till vår ordinarie nyhetsbevakning. Kvaliteten skiftar eftersom filmerna är tagna  med allt från mobiler till professionell utrustning.

Video på friidrott.se

Har du en egen video som du tror kan passa in så hör av dig till vår mediaansvarige Hillevi Thor.

Videoarkivet

NYHET - hitta äldre filmer i vårt videoarkiv!

VideoarkivHär hittar du tidigare publicerade videoklipp på friidrott.se.

Videoarkivet

Bildspel

Njut av bildspel från årets höjdpunkter

I vårt läckra gränssnitt för bildspel samlar vi bilder från olika arrangemang och händelser.

 Bildspel

Bildsidor

Bilder från historiska friidrottsögonblick, speciella händelser eller arrangemang.

 Bildsidor

Hjälp

Flash

Vi använder formatet Flash för våra filmer och bildspel. Det stöds av ca 97% av alla webbläsare. Om du mot förmodan inte har Flash installerat i din webbläsare så får du upp information om detta och en länk till gratis nedladdning av ett sk "plug in". Du kan läsa mer och hämta filer på www.adobe.com.

Flash video

Streaming

Våra filmer, som är i formatet Flash Video, "streamas" från en media server. Det betyder att kvaliteten och storlek på filmerna anpassas till bandbredden på den uppkoppling du har.
 

Progressive download

Observera att filmerna i vårt arkiv hämtas med tekniken "Progressive download FLV-files" till din dator, till skillnad från aktuella filmer som använder sig av "Steaming video". Mer om olika metoder hittar du på Adobes hemsida.
 

Feedback

Vi utvecklar ständigt den tekniska delen för att tillmötesgå våra användare. Meddela gärna eventuella problem eller synpunkter till vår mediaavdelning.