Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Vad är friidrott?Susanna Kallur, EM 2006

Svaret på rubrikens fråga varierar kraftigt beroende på hur man uppfattar den och vem man är. Är man t ex Susanna Kallur blir kanske svaret kort och gott "Roligt!". Ett annat lika korrekt svar är "Kärnidrotten i de olympiska spelen" och ett tredje "Det sammanfattande namnet på ett stort antal separata idrottsgrenar inom kategorierna löpning, hopp och kast".

Så även om kanske den allra första bilden som ordet "friidrott" väcker hos de flesta handlar om den extrema elitidrotten i en nervpirrande VM-final i höjdhopp eller ett otroligt 1500m-världsrekord vid en storgala så finns det otaliga andra precis lika sanna bilder av en idrott som är den förmodligen mest mångfasetterade. 

Stefan Holm, VM finalen 2007

Ty friidrott är också folkfesten i och kring en löptävling med kanske många tusen deltagare som en dag för några timmar tagit över gatorna i en storstad från den annars aldrig tystnande fordonstrafiken.

Friidrott är också den "osynliga" lilla tävlingen på den lokala idrottsplatsen där kanske en entusiastisk nybörjande 10-åring inspirerad av drömmen att kunna bli "en ny Kajsa" eller "en ny Christian" tar sina första löpsteg, hopp eller kast i karriären.

Friidrott är också den friskvårdade löprundan på motionsslingan en mörk höstkväll inspirerad och motiverad av tanken på nästa sommars deltagande i den där speciella löptävlingen - på hemmaplan eller i samband med semesterresan.

Foto: Daniel Bergin

Friidrott är också att i barn- och ungdomsåren genom den mång- och allsidiga träningen som utvecklar snabbhet, uthållighet, styrka, koordination och rörlighet lägga bästa möjliga fysiska grund för resten av livet - antingen det kommer att innehålla tävlingsfriidrott, annan tävlingsidrott eller "bara" motionerade för välbefinnandet.

Friidrott kan alltså vara olika saker för olika personer, vilket är naturligt dels med tanke på att det alltså egentligen inte handlar om en enda idrott utan om ett "smörgårdsbord" av olika idrottsliga aktiviteter med vitt skilda fysiska och psykiska "talangprofiler" på utövarna, dels med tanke på att friidrott är något som fungerar på hela skalan från rent motionerande till extremt elitidrottande.

Friidrott är dessutom en idrott

 • där det är självklart att flickor och pojkar resp kvinnor och män idrottar tillsammans såväl i träning som vid tävling.
 • där alla får vara med på tävling, ingen som tränat behöver riskera att "sitta på bänken" p g a "toppning av laget".
 • där man alltid kan tävla lika mycket mot sig själv som mot andra, eftersom de absoluta resultaten gör det möjligt att oberoende av placering alltid få ett mått på den egna prestationen.
 • som i huvudsak är individuell men som också innehåller lagmoment i form t ex stafetter, klubbmatcher och landskamper.
 • där de aktiva ända upp i världseliten på tävling oftast mer förenas av kampen mot den idrottsliga utmaningen än splittras av den personliga kampen.
 • där man som aktiv måste lära sig att - i både tränings- och tävlingssituationen - såväl ta ansvar för sin egen utveckling som ta hänsyn till sina medfriidrottare.

Men även om synen på friidrott är något högst subjektivt och även om friidrotten har starka värden socialt och känslomässigt finns det förstås en hel del "torra fakta" som definierar och beskriver friidrotten rent objektivt. Det handlar om sådant som organisation, tävlingsprogram, grenprogram, regler m m.

Dessa fakta har vi sammanställt nedan och vi har där försökt att också inkludera svaren på de vanligaste frågorna ("FAQ") av typen "Hur och varför?" som brukar komma, i synnerhet i samband med att friidrotten hamnar i mediefokus i samband med internationella mästerskap.

Även om det finns mycket av historisk information i våra faktasammanställningar fanns ingen möjlighet att få med "allt" i det avseendet.

För den som vill fördjupa sig ytterligare i historien rekommenderas större bibliotek där det finns många intressanta böcker med olika typer av friidrottshistoriskt innehåll. Några exempel på svenskspråkigt:

 • Nordisk Familjeboks Sportlexikon (7 band, 1938-49)
 • Allhems Sportlexikon (3 band, 1948-51)
 • Friidrott (årsbok för friidrott, fr o m 1961)
 • Idrottsboken (årsbok för all slags idrott, fr o m 1945)
 • Årets Idrott (årsbok för all slags idrott, 1962-85)
 • Sven Lindhagens böcker (främst 1960-talet)
 • Mot världsrekorden (1946)
 • Friidrottens först och störst (1975)

Dessutom publiceras emellanåt mer specifika - t ex om enskilda föreningar, aktiva eller tävlingar - friidrottsböcker. För mer information om sådana som kommit ut under 2000-talet hänvisar vi till arkivet för våra notiser om nya friidrottsböcker.