Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Utbildning

Allmänt om utbildning
Utbildning är A och O i att förkovra sig som tränare. Den kan vara formell eller informell. I Svensk Friidrott skulle vi behöva än mer formell utbildning än vad vi har, det är viktigt att man som tränare får utbildning "där man är" just nu. Nya tränare bör få utbldning på sin nivå, medelerfarna tränare på sin nivå och så vidare. Detta kan även gälla ålder på aktiva. Man borde till exempel kunna utbilda sig till att bli en enormt duktig ungdomstränare. Nu har vi det utbildningsutbud vi har och i vår, i huvudsak, ideella idrott kan det ofta vara tid som begränsar hur mycket man kan utbilda sig.
Nedan finns en översikt över utbildningar med större kastinritning.


Stegutbildning i kast
Sedan 2013 finns en stegutbildning i kast med fokus på teknisk inlärning i kast/stöt och styrketräning från nybörjarstadiet till medelavancerad nivå. Utbildningen ges av Svensk Friidrotts UC:n, är webbaserad och innehåller både film på övningar och instruktioner i text. Filmerna kan man även ha med på fältet för att visa övningar under träning.
 
Utbildningen innehåller även avsnitt om träningsplanering, säkerhet vid kastträning, logistik (att tänka på när man bedriver kast i större träningsgrupper), ledarskap och värdegrund.
 
Kursplan
Steg 1:    tekniska grunder
               säkerhet
               logistik
 
Steg 2:    teknisk vidareutveckling
               grundläggande lyftteknik

Steg 3:    teknisk vidareutveckling
               lyfteknisk vidareutveckling
               grundläggande träningsplanering


Certifierad Coach
Certifierad Coach är en utbildning som hålls vartannat år och arrangeras av Svensk Friidrott. Kursen är en kunskapsfördjupning efter Ungdomstränarutbildningen 14-17 år för tränare som tränar ungdomar, juniorer eller elit.
14-17-årsutbildningen har från och med 2016 utökats med två dagar och då de flesta inte har den nya utbildningen, kommer de som anmäler sig att få ett instuderingsmaterial i förväg. Det materialet innehåller ett antal frågor i träningslära och träningsplanering som ska lösas före första träffen.


Utomlands finns olika utbildningar och kurser:

I Finland brukar man varje november arrangera EAA-konferenser (Coaching Summit Series) i kast och då framförallt i spjut
 
Norges Tränarförening arrangerar årligen, vanligtvis i november, sin Tränarkonferens som är en helg full av utbildning och föreläsningar. Kastföreläsningarna har genom åren hållit hög klass. 
 
European Athletics Coaches' Association arrangerar IFAC (International Festival of Athletics Coaching).  
2015-års konferens finns på deras hemsida.
 
IAAF arrangerar då och då sin Level 5-utbildning på olika ställen i världen. Läs mer på IAAF:s hemsida.

 

Europeiska Friidrottsförbundet (EAA), arrangerar med ojämna mellanrum grenspecifika Summit Series. Ett Summit Series-tillfälle kan inkludera presentationer, praktiska demonstrationer, grupparbeten, workshops och många möjligheter för deltagare att diskutera alla aspekter av specifik gren med kollegor från hela världen.

10-12 november 2017 är nästa tillfälle i kastgrenar. Då körs European Throwing Conference i Loughborough, England. Läs mer på EAA's hemsida.

Hösten 2018, närmare bestämt 16-18 november, arrangerar vi själva en EAA Summit Series i Växjö med diskus och slägga på agendan.

Kontaktperson

Anders Axlid

Anders Axlid
Grengruppschef kast
a 070-771 19 46
e-post


Avdelningar

Intro

Nyheter

Tränare PC kast

Grenutveckling

Konsultation

Material

Filmer tävling och träning

Tävlingar

Utbildningar

Länkar