Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 24 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


 

Hösten 1995 i efterdyningarna av VM i Göteborg föddes och sjösattes Elitidrottsskolan: En speciell satsning riktad till unga aktiva som med goda insatser på JEM/JVM bevisat potential för att utveckas till internationellt konkurrenskraftiga seniorer.


Erfarenheten hade nämligen visat att det steget många gånger varit svårt för den aktive och hans/hennes förening att ta på egen hand och att det inte alltid - eller ens främst - hade handlat om själva träningskomponenten.

Elitidrottsskolans fokus var därför att ge nödvändig kunskap om "allt runtikring" som också måste till för att man skall kunna etablera sig som en internationellt framgångsrik seniorfriidrottare. Det handlar om sådant som inställning, kunskap och vardagsmiljö under idrottskarriären.

Men livet när tävlingsåren är avklarade glöms inte heller bort utan Elitidrottsskolan ger sina elever råd och stöd i utbildningsfrågor och det finns också viss hjälp med kontakter in på arbetsmarknaden.

I den allra första kullen av av elever i Elitidrottsskolan fanns Kajsa Bergqvist och Stefan Holm och efter den lyckade starten har projektet sedan rullat vidare med nya årgångar av talanger. På senare år har "utexaminerats" bl a Linus Thörnblad, Emma Green och Ebba Jungmark.
 

 
Mediautbildning hösten 2005: SOK:s Björn Folin grillar Ebba Jungmark framför kameran. Foto: Fredrik Trahn


2011 gick Atea in som speciell sponsor för satsningen som då fick namnet "Atea Elitidrottsskola".Elitidrottsskolan har dessutom sedan starten stöttats av Sveriges Olympiska Kommitté.


Grundpelarna för Elitidrottsskolan har alltsedan starten i mitten på 1990-talet varit:

  • Teambildning
  • Mentorskap
  • Prestationspsykologi - Mental träning
  • Kostutbildning
  • Mediautbildning
  • Internationell matchning - utlandstävlingar på rätt nivå
  • Möta svenska och internationella aktiva/tränareAnm: 2005-2009 stöttade Svenska Friidrottsförbundets dåvarande huvudsponsor Eniro projektet som då hade namnet "Team Eniro - Elitidrottsskolan".