Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 28 november 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Stipendium
till minne av
Nils-Erik Emilsson


Nils-Erik blir svensk mästare på 800m 1971 på Sollentunavallen.


Nils-Erik Emilsson tillhörde den svenska eliten på medeldistans under 1970-talet (bl a svensk mästare på 800m 1971 för KA 2 IF) och engagerade sig senare som ledare inom svensk friidrott både i förening (Malmö AI) och i förbund (bl a ledamot i Svenska Friidrottsförbundets valberedning).

Nils-Erik Emilsson var hela sitt liv hängiven friidrotten först som aktiv och sedan som ledare. Samtidigt såg han en högre akademisk utbildning som central, dels för att främja friidrottarens personliga utveckling, dels för att lägga en grund för yrkeslivet efter idrottsåren.

Själv bedrev Nils-Erik civilekonomiska studier vid universitet i USA parallellt med sin idrottskarriär.

Nils-Erik Emilsson gick bort i cancer 60 år gammal 2011 och hans barn Carl, Erik och Maria har beslutat att instifta ett årligt stipendium till sin fars minne och i sin fars anda.

Stipendiet ska tilldelas unga friidrottare som med framgång kombinerar akademiska studier vid högre lärosäte i Sverige eller utomlands med en elitsatsning på sin idrott.

Stipendiet ska utdelas till en person. Stipendiebeloppet är på 15.000 kr - som utbetalas av Nils-Erik Emilssons barn till Svenska Friidrottsförbundet - och ska bidra till att finansiera studierna.

Stipendiet ska årligen utlysas för ansökan på Svenska Friidrottsförbundets officiella organ www.friidrott.se.

Mottagare av stipendiet ska utses av en jury som består av Nils-Erik Emilssons tre barn Carl, Erik och Maria, hans tidigare ledarkollegor Johan Storåkers och Lasse Johnsson samt en av Svenska Friidrottsförbundets styrelse utsedd representant. Ordförande i juryn är Erik Emilsson.

Ansökan ska innehålla uppgift om studieval och friidrottsmeriter, akademiska och idrottsliga mål samt en kort beskrivning av hur stipendiepengarna skulle komma att användas.

Stipendiet ska utdelas i samband med det årets Friidrotts-SM.
 

STIPENDIATER


År Stipendiat
   
2015 Anna Silvander IFK Lidingö
2014 Johan Rogestedt, F Stenungsunds FI

Kontaktperson

Stefan Olsson

Stefan Olsson
Generalsekreterare
a 010-476 53 41
e-post


 

ansok12knappS.jpg

senast den 31 maj

per
e-post till juryn
Avdelningar

Intro

Ungdomsfond/Wide

Gunders & Arnes stipendium

Bo Ekelund-stipendiet

Nils-Erik Emilsson-stipendiet