Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Goda föreningsexempel


Under 2017 kommer vi att presentera flera goda föreningsexempel. Tanken med exemplen är att visa allt bra som sker ute i verksamheterna. Kanske kan föreningar kopiera bra idéer från varandra så slipper man uppfinna hjulet varje gång.

Mars 2018 MIK:s nya hemsida ger tydlighet i verksamheten Mälarhöjden IK
Januari 2018 Ett fantastiskt utvecklingsår  Västerås FK
November 2017 Höstmötet i ny tappning Uppland
Oktober 2017 Alla ska känna sig sedda  Varbergs GIF
September 2017 Friidrottsskola med digitalt skapande  Bromma IF
Mars 2017 Bäst i Sverige på att rapportera utbildningstimmar  Turebergs FK
Februari 2017 Torsdagsträffar Falkenbergs IK

 

 

Mälarhöjdens nya hemsida ger tydlighet i verksamheten:

"Redan nu föreningar som vill kopiera konceptet"


I februari lanserade Mälarhöjdens IK en ny hemsida utöver den de har sedan tidigare. På hemsidan beskriver klubben sin verksamhet gällande allt från utvecklingsplaner för aktiva i olika åldrar till hur man kan starta upp träningsgrupper. Tidigare fanns den typen av information endast i interna dokument. Men nu är den alltså helt öppen för allmänheten.

– Vi valde att göra hemsidan för att ledare och föräldrar ska kunna se att det finns en plan för aktiva och ledare från början. Tidigare har vi haft problemet att träningsgrupperna tenderar att gå olika vägar, något som är vanligt i många klubbar. Nu får vi ner all information på ett och samma ställe, där alla kommer åt det, säger Fredrik Wikfeldt som är ordförande i föreningen.

Mälarhöjdens webbsatsning har fått mycket god respons av omgivningen.

– Dels av ledare internt som fått mycket konkret info som gör det lättare att planera verksamheten. Men också från andra tränare och personer, framförallt inom stockholmsfriidrotten, säger Fredrik.

Fredrik Wikfeldt menar att det ofta finns bra samtal och tankar mellan föreningarna, men ingen riktig sammanställning av det som sägs.

– Vi tänkte att om vi sammanställer allt på webben kan andra föreningar plocka upp idén och anpassa det till sin egen verksamhet. Det finns redan nu föreningar som tycker att det här är en bra grej, och som vill låna eller kopiera konceptet. Det är jätteroligt. Det är just det vi är ute efter. Närmare samarbeten mellan klubbarna – det kommer gynna friidrotten, säger han.
 

 

 ------------------------------------------------------------------------


2017: Ett fantastiskt utvecklingsår för Västerås FK


Under 2017 har 24 föreningar deltagit i projektet Föreningssmart. En av dessa är Västerås FK, som verkligen har tagit till vara på möjligheten och har planerat för samt genomfört en rad aktiviteter med föreningsutveckling i fokus.

Västerås FK är en stor förening med verksamhet från barn till veteran, vilket medför ett stort ansvar för föreningens organisation. 2017 tillsattes en ny styrelse och den nya styrelsen tog tillfället i akt att ta tempen på föreningen genom att delta i Föreningssmart. Det skickades ut en enkät till föreningens medlemmar och utifrån svaren satte man sig ned och utvärderade var föreningen befann sig idag och vart man ville komma i framtiden. Styrelsen formulerade tre huvudmål samt delmål på 1, 3 och 5 år framåt. Samtidigt kom man överens om en strategi för hur man ska uppnå målen. Just nu jobbar föreningen med delmålen:
  • Framtidens kansli
  • Arrangemang av hög kvalitet som lockar många deltagare
  • Västerås friidrottsklubb utvecklar aktiva som når en hög nationell nivå

I samband med att styrelsen presenterade målen för föreningen hade man en inspirationsföreläsning med Jim Thuresson, via SISU. Nu pågår arbetet med att följa den av styrelsen upprättade handlingsplanen och under 2018 planerar man för en aktivitet för föreningen funktionärer samt en workshop med Yannick Tregaro för ledare, tränare och äldre aktiva.
- Stödet vi får gör att det vi vill göra faktiskt kan bli verklighet. Det gör att vi orkar, säger föreningens ordförande Patrizia Strandman.

I höstas besökte Björn Lindén från Svenska Friidrottsförbundet Västerås för en utvärdering av årets utvecklingsarbete.
- Västerås Friidrottsklubb har hittat två, tre områden som de arbetar med och utvecklar. De kan gå in i 2018 med goda möjligheter. Dessutom finns ett väl fungerande samarbete med SISU Idrottsutbildarna, det känns väldigt positivt, konstaterar Björn.

Med på mötet var även SISU Idrottsutbildarna, som passade på att göra ett reportage om Västerås arbete. Det kan du se här.

 
------------------------------------------------------------------------

                                                                                            Foto: Silke Tindrebäck

Höstmötet i ny tappning: Inspirationsdag för Uppländsk Friidrott


Under söndagen 22 oktober arrangerades den årliga höstträffen för friidrotten i Uppland. Nytt för i år var däremot att träffen hölls som en heldag full med aktiviteter såsom träning, föreläsning, utbildning och massor av inspiration. Till träffen bjöds aktiva, ledare och föräldrar inom distriktet in.
Det bjöds på både lunch och hembakt fikat, alltihop under samma tak i den nya friidrottshallen IFU Arena.

Medan ungdomar från hela Uppland fick träna tillsammans med landslagsaktiva såsom Malin Marmbrandt, Napoleon Solomon och Malin Ström lyssnade föräldrarna till Upplands Friidrottsförbunds Björn Hulténs föreläsning om att vara Världens bästa idrottsförälder. Tränarna hade föreläsning av Eric Engström, kiropraktor och SISU-föreläsare, i åldersanpassad styrketräning.

Efter en gemensam lunch var det föreläsning för ungdomarna. Eric Engström och Jenny Edner höll en föreläsning om kost och mental hälsa medan löpcoachen Linda Lövqvist fanns också på plats och gav inspirationsträning i löpning.
Medan ungdomarna inspirerades till ny kunskap passade ledare från distriktet på att ha höstmöte där tävlingar, träningar och mästerskap i Uppland diskuterades.

Svenska Friidrottsförbundets Marie-Louise Dahlberg informerade om sådant som är på gång inom Svensk Friidrott samt förbundets utvecklingskoncept för föreningsutveckling: Föreningssmart.


 

------------------------------------------------------------------------

 


Från vänster: Marjot Vastersson, Monika Callenberg och Gunnevi Magnusson är några engagerade ledare i förenings stöd- och krisgrupp. 
 

 Vikten:  Alla ska känna sig sedda

Varbergs GIF är en förening vars utvecklingsresa har varit ett nöje att följa de senaste åren. Föreningen har lyckats med sina regelbundna utvecklingsarbeten och är idag en modern förening med en ny inomhushall och en hög grad av engagemang bland sina ledare.

Vår föreningsutvecklare Marie-Louise Dahlberg hade nöjet att intervjua Monika Callenberg från Varbergs GIF. Monika är vad vi i idrottens värld kallar för en sann eldsjäl. Hon är aktiv veteranfriidrottare, fixar med hemsidan, ledamot i styrelsen, aktiv i både marknadsgruppen och stöd-och krisgruppen samt styrelsens representant på alla uppstartsmöten med nya grupper. Hon lägger i snitt ner 20 ideella timmar i veckan på förenigen, något hon är noga med att påpeka inte är någon ovanlig mängd i deras förening, de är många som brinner för föreningen och vill lägga ner mycket tid. De tycker att det är värt det då det är kul och de får mycket tillbaka från föreningens medlemmar.

I Varbergs GIF finns det många goda exempel att lyfta, den här månaden är det Varbergs stöd- och krisgruppsarbete som vi skulle vilja berätta om.
Gruppen arbetar i huvudsak med att försöka lära känna föreningens alla medlemmar så väl som möjligt. Detta gör föreningen genom att intervjua alla aktiva medlemmar över 12 år för att se hur de mår, vilka målsättningar de har och hur de har det med kost, sömn och livet utanför idrotten.
Föreningen har sett att de genom dessa intervjuer lyckas behålla sin aktiva längre upp i åldrarna och får fler unga att engagera sig som ledare parallellt med eller efter deras tid som aktiva. De aktiva blir inte anonyma för föreningen utan genom att uppmärksamma varje medlem så upplever Monika att alla känner att de är viktiga för föreningen.

Ungefär en tredjedel av deras ledare är idag så kallade unga ledare. Monika berättar att ett av gruppens mål är att lära känna och skapa en relation till varje enskild individ.
Utifrån svar från samtal och enkäter bygger de sedan upp friskvårdsträffar för respektive träningsgrupp med exempelvis kostföreläsningar, värdegrundsdiskussioner och övningar i idrottspsykologi. 

Monika tror att en nyckel till varför gruppen lyckas så bra med sitt arbete är att de arbetar förebyggande och uppmärksammar varje ungdom. En annan viktig nyckel tror hon är den breda kunskap som finns i gruppen. De har bland annat en friskvårdskonsulent, en präst, en psykolog, en specialpedagog och en socionom. Det finns helt enkelt resurser om något skulle hända i föreningen men även kunskap om vikten av att arbeta förebyggande.


Vi tackar Varbergs GIF och Monika för att de tog sig tid att dela med sig av klubbens arbete.
 

------------------------------------------------------------------------

 

 


                                                                                       Foto: Johan Carlsson

Friidrottsskola med digitalt skapande 

Bromma IF, som under 18 år bedrivit en väl fungerande friidrottsskola som bara växer, över 1 000 barn på 5 veckor och 4 arenor. I år ville Bromma IF prova att göra något nytt för att utveckla friidrottsskolan och göra den mer inkluderande. En friidrottsskola där ungdomar som normalt inte brukar delta, skulle vilja delta.
Lösningen hittade de tillsammans med den ideella föreningen Hello World! som arbetar med att öka IT-kunskapen hos framtida generationer. De båda föreningarna anordnade därför denna sommar en friidrottsskola kombinerad med digitalt skapande. Den kombinerade friidrottskolan har under de tre veckor som den genomfördes i sommar haft 241 deltagare i åldrarna 7-13 år. Av deltagarna var majoriteten de som i grunden inte kommer från friidrotten.

Under halva dagen har deltagarna fått ägna sig åt friidrottsträning på den anrika Stockholm Stadion med ledare från Bromma IF och under den andra halvan av dagen har de fått lära sig digitalt skapande med ledare från Hello World! i GIH:s lokaler. Där har de genom lättförstådda och roliga undervisningsprogram fått lära sig allt från att skapa spel till att bygga en egen hemsida. Dessa olika aktiviteter har tillsammans utgjort en perfekt kombination av stillasittande hjärngympa och möjligheten att röra på sig ordentligt varje dag. De barn som tidigare varit överlägset intresserade av programmering och dataspel har fått möjligheten att prova friidrott och har förhoppningsvis fått inspiration till att röra på sig mer. De barn som tidigare intresserat sig för friidrott har fått testa något nytt som är otroligt gynnsamt i den digitaliserade värld vi lever i.

Vi på Svensk Friidrott har med glädje tagit del av Bromma IF:s inspirerande arbete kring nytänk av en friidrottsskola och vi önskar dem varmt lycka till kommande somrar!
 

------------------------------------------------------------------------

 


                                                                                                Foto: Turebergs FK

 

Bäst i Sverige på att rapportera utbildningstimmar

När vi på kansliet tittade igenom siffrorna för 2016 års utbildningstimmar hittade vi en utstickare. Av alla 1 036 friidrottsföreningar så fanns det en förening som rapporterade överlägset flest timmar. Den föreningen heter Turebergs Friidrottsklubb och har under 2016 rapporterade 1 826 utbildningstimmar.

Vår föreningsutvecklare Marie-Louise Dahlberg tog kontakt med Daniel Cortobius, träningssamordnare i Turebergs Friidrottsklubb, för att höra hur föreningen arbetar med rapportering av utbildningstimmar till SISU Idrottsutbildarna.

Daniel berättade att det var hans kollega Lisa Hannulas som hade börjat arbetet i föreningen med att få styrelsen och de olika utskotten att komma igång att rapportera in sina utbildningstimmar.
 
– Sedan har vi fortsatt arbetet med att även få tränarna att rapportera in sina tränarträffar, vilket blir ganska många med våra 28 träningsgrupper. Våra ledare har ofta möten före och efter träningarna. Genom att sitta ner och prata och diskutera så utbildar vi oss och lär av varandra, när vi rapporterar in att vi har suttit tillsammans får vi medel till att fortsätta utbilda oss och bli ännu bättre, det blir en spinoff effekt, ju mer utbildningar och träffar vi håller ju mer medel till utbildningar får vi in.

Daniel berättar att klubben, med crika 1 200 medlemmar, har en tydlig utbildningsplan för varje år. En del av planen är att de vill att alla ska ta del av de spetskompetenser som finns hos ledarna i klubben.
Sex till åtta gånger per år låter klubben olika ledare hålla fokuskvällar om sina specifika grenkunskaper för föreningens alla ledare. Detta för att alla ska kunna ta del av den fina kunskapen som finns ute i klubben. Det är en del avutbildningsplanen, den andra delen handlar om att få utbildningar och föreläsare utifrån till föreningen.   

– Vi har märkt att föräldrar drar sig för att åka på utbildningar som är långt bort. Därför ser vi till att det finns medel för att kunna hålla utbildningarna på hemmaplan. Tack vare de timmar vi rapporterar till SISU Idrottsutbildarna kan vi ta in utbildningar och föreläsare ifrån dem. Ju mer vi rapporterar ju bättre utbildare och inspiratörer har vi råd att ta in. Med hög kvalité på utbildningarna på hemmaplan har vi även fått fler föräldrar att utbilda sig.


Det ni rapporterar är träffar som de flesta föreningar har men kanske glömmer bort att rapportera, har ni några tips till andra föreningar för att deska komma igång?


– Vårt tips är att skapa lätta rutiner och strukturer för att på ett så enkelt sätt som möjligt kunna fylla i listorna och att hela tiden påminna varandra om dem. Vi har satt upp påminnelser och listor överallt i våra lokaler. Det gör att det är lätt tillgängligt och att vi kan påminna varandra.


Men det finns även många andra tips.
– Vi i vårt materialförråd med listor och en brevlåda att lägga ifyllda listor i. På kansliet är det samma sak. Sedan skickar vi också ut mejl med påminnelser lite då och då. Vår kanslist ansvarar sedan för att knappa in alla listor idrott Online.

Trots att Tureberg är bästa friidrottsklubben i Sverige på att rapportera utbildningstimmar är de inte helt nöjda.
– Vi satsar på att bli ännu bättre nästa år och kunna erbjuda våra ledare och föräldrar ännu mer utbildningar och de bästa inspiratörerna. En fungerande rapportering ger ett bidrag som har skapat en inspirerande och utvecklande stämning i vår förening.


------------------------------------------------------------------------

 

                                                                                   Foto: Jan-Olof Johansson
 

Torsdagsträffar 

En föreningsaktivitet med föreläsningar, gruppdynamik och skratt.
För sex år sedan startade Falkenbergs idrottsklubb en föreläsningsserie kring mentalträning. Träffarna hölls innan träningarna och ledarna märkte snabbt att de aktiva hann bli hungriga så de började servera middag på träffarna. Torsdagsträffarna blev en succé, sammanhållningen mellan de aktiva stärktes och många pratade om hur kul det var att göra något annat ihop än att bara träna.

Idag, sex år senare, lever torsdagsträffarna kvar i föreningen och är oerhört uppskattade bland av både aktiva och ledare. En gång i månaden möts fortfarande de aktiva för att få äta en bit mat, samtala med sina träningskompisar och sedan få lära sig något nytt. Falkenbergs idrottsklubb har under åren lyft ämnen som doping, träningslära, föreningslära, testat samarbetsövningar och låtit de aktiva sätta SMARTA mål för sin träning. Denna kväll i månaden har blivit ett forum för att kunna nå ut med information till aktiva och en möjlighet för föreningen att ta del av deras tankar och idéer om framtiden. I forumet lyfts allt från träningsupplägg och träningsläger till vilka som sitter i styrelsen och de arbetar med. Träffarnas inlärningsmetod ser olika ut från gång till gång. Quiz, föreläsning, grupparbeten och praktiska arbeten.

Träffen är en del av det demokratiska arbetet. Alla ska få komma till tals. Alla ska få veta vad som sker i den förening som de är aktiva i och aktiva ska kunna få vara med och påverka. Detta har skapat en större kunskap kring idrottens demokratiska processer och att fler får komma med nya idéer.
Tack var detta har vi sett att ett större engagemang kring föreningen har vuxit fram. Ledarna har sett torsdagsträffarnas utveckling och tycker att det hjälpt föreningen. Gruppdynamiken är bättre. Aktiva känner sig mer delaktiga både på och utanför arenan, vilket är viktigt då de är de som är basen i föreningen.