Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 24 februari 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


 

2002

 

"Med Kajsa Bergqvist, Stefan Holm och Christian Olsson hade Sverige i år inte mindre än tre aktiva i den absoluta världstoppen i sina resp grenar. Man måste gå i det närmaste tre decennier bakåt i tiden till 1972 - alltså året före den allra första 10-bästalistan - för att hitta en lika högklassig topptrio i svensk friidrott."

Så skrev vi för precis ett år sedan här då vi presenterade 2001 års 10-bästalista. Nu när 2002 skall summeras är det bara att konstatera att det blev ett ännu bättre år för svensk elitfriidrott än det så exceptionella 2001. Skaran av världsklassaktiva hade vuxit ytterligare.


En jämförelse bakåt till närmast föregående EM-år, dvs 1998, ger ett tydligt perspektiv. Då för fyra år sedan var Malin Ewerlöf suveränt odiskutabel etta på listan efter att med sina två andraplatser på 800m ha varit den enda svenska medaljören såväl inomhus som utomhus.

Nu 2002 var det fem svenskar som "snittade" silver eller bättre på de två europamästerskapen och ytterligare två som tog medalj inomhus. Dvs det var oundvikligt att en av dem som stod på pallen både i mars i Wien och i augusti i München skulle bli "bara" femma på årets lista.

Överhuvudtaget finns det anledning att beteckna den här 10-bästalistan som den raktigenom kvalitetsmässigt bästa under de tre decennier som traditionen levt. Detta samtidigt som medelåldern sjunkit ytterligare från fjolårets rekordlåga 24.4 till 23.7 år.

Förresten - snart är det 2003 ....

Hela listan (inom parentes fjolårets placering) med korta kommentarer, vilka understryker att det är det internationella perspektivet som varit det avgörande och att störst vikt fästs vid insatserna på EM och andra tävlingar med storinternationell konkurrens.
 

foto: Göran Lenz (1, 2, 3, 4, 8, 10), Hasse Sjögren (5, 6, 7, 9).
 


1) Kajsa Bergqvist (1)
EM-brons inomhus, EM-guld utomhus, suverän 1:a på alla världsrankinglistor, med tio 2m-tävlingar och 2.05 en av alla tiders absolut främsta höjdsäsonger, framröstad av Track & Field News' expertpanel till världens 7:e bästa friidrotterska alla kategorier 2002.
2) Christian Olsson (3)
EM-guld både inomhus och utomhus, vann IAAF:s GP-final, Europarekord inomhus, samtliga 22 tävlingar över 17 meter, 4-5 i inbördes möten med Jonathan Edwards, 2:a på alla världsrankingar.
3) Stefan Holm (2)
EM-silver inomhus och utomhus, vann IAAF:s GP-final, 1:a på alla världsrankingar.
4) Carolina Klüft (-)
EM-brons inomhus, EM-guld utomhus, JVM-guld, årets två högsta poängsummor i världen (samtidigt juniorvärldsrekord), 1:a på alla världsrankingar.
5) Staffan Strand (4)
EM-guld inomhus, EM-brons utomhus, världens bäste under inomhusäsongen, 4:a på alla världsrankingar.
6) Patrik Kristiansson (8)
EM-silver inomhus, EM-fyra utomhus (på samma resultat som tvåan!), svenskt rekord (5.85) ger 3:e plats i världen statistiskt, rankad 9:a av IAAF, 10:a av Track & Field News.
7) Jimisola Laursen (7)
EM-silver inomhus på en tid (45.59) som ger 17:e plats på världsbästa genom tiderna, utomhussäsongen skadestörd, rankad 19:e av IAAF.
8) Robert Kronberg (5)
EM-sexa inomhus, EM-sjua utomhus, rankad 13:e av IAAF.
9) Kirsten Belin (-)
EM-sjua inomhus, EM-nia utomhus, höjde svenska rekordet 29 cm till 4.51, rankad 17:e av IAAF.
10) Susanna Kallur (6)
EM-sjua utomhus, rankad 28:a av IAAF.
 


Hur bra 2002 var illustreras av att bl a IEM-sjuan Jimmy Nordin, EM-sjuan Marie Söderström-Lundberg och svenska rekordsättarna Johan Wissman och Cecilia Nilsson alltså inte kunde beredas plats på årets 10-bästa!