2006
Tre svenska friidrottare - Christian Olsson, Carolina Klüft och Kajsa Bergqvist - rankades alla som nr 1 i världen i sin resp gren 2006. Ändå var det ju bara en av dem som skulle kunna bli "Årets friidrottare" genom att toppa den 34:e upplagan av friidrott.se:s traditionella 10-bästalista för svensk friidrott.
Något absolut rätt eller fel existerar inte i en sådan situation, och i 10-bästajuryn fanns också förespråkare för alla tre lösningarna. Men efter noggrant analyserande och vägande av prestationer och säsonger blev juryns samlade utlåtande:
"Årets friidrottare 2006" heter Christian Olsson!
Och det inte alls för att han kom tillbaka efter nästan två års skadebetingat tävlingsuppehåll. Nej, det avgörande var att Christian denna sommar presterade på ungefär samma nivå som under åren före skadan gjorde honom till suverän världsetta: Alla tävlingar över 17 meter och den allra bästa hoppningen på mästerskapet! Christians 17.67 vann EM-finalen med närmare halvmetern och trots motvind var han bara 12 cm från sitt svenska rekord!
Men visst fanns det samtidigt mycket goda skäl även för att ge förstaplatsen till Carolina eller till Kajsa. Carolina Klüft stod åter i total särklass i sjukamp där hon vann sina tre tävlingar med nästan trehundra poäng i snitt - trots att hon hämmades av skador som höll hennes resultatnivå något lägre än de närmast föregående åren.
Och Kajsa Bergqvist gjorde sitt resultatmässigt bästa år - vilket inte säger litet! - toppat av den kvinnliga höjdhistoriens näst högsta hopp någonsin. Men Kajsa tvingades p g a rekordkvaliteten i kvinnlig höjd ändå finna sig i att vinna bara hälften av sina tävlingar under sommaren och nöja sig med bronsmedaljen på EM.
I denna sanslöst tuffa konkurrens fick vår tredje mästare i Göteborg - Susanna Kallur - nöja sig med fjärdeplatsen på listan. Förklaringen till att hon trots EM-guldet fick stå tillbaka för de andra tre är att friidrott.se:s 10-bästalista handlar om slagkraften på global nivå och Sanna var till skillnad från de andra tre inte världsetta i sin gren.
Det globala perspektivet är orsaken orsaken till att höjdhopparna Linus Thörnblad och Stefan Holm - 4:a resp 3:a på EM - placerats före silvermedaljören på 200m Johan Wissman. I höjdhopp är nästan hela den aktuella världseliten europeisk - och EM var därmed snudd på VM konkurrensmässigt - medan på 200m nästan hela världseliten kommer från andra sidan Atlanten.
Just "visad global slagkraft" spelade dessutom en avgörande roll för att även stavhopparen Alhaji Jeng kom in på en placering före Johan. Alhajis stabila 5.70+ hoppning både inomhus (bl a såååå nära IVM-guld) och utomhus fram till skadan i mitten på juli var sådan att han i princip faktiskt kunde besegra vem som helst i den övriga världseliten.
Att 2006 blev ännu ett i raden av snudd på osannolikt starka svenska friidrottsår sedan millennieskiftet understryks av porträttbilderna som illustrerar 10-bästalistan nedan: Samtliga de åtta främsta paraderar med internationella mästerskapsmedaljer erövrade under året! Nja, för Kajsa har vi i stället för en bild med EM-medaljen valt en ännu exklusivare med plaketten för inomhusvärldsrekordet!
Det var f ö inte alls långt borta att vi haft tio medaljörer på listan: 9:an Anna Söderberg kom trea på World Athletics Final, 10:an Mustafa Mohamed tog två EM-fjärdeplatser (hinder och terräng) och "bubblaren" Robert Kronberg var som EM-femma ynka fem hundradelar från bronset.
Det kan t ex jämföras med listan för EM-året 1998 där Malin Ewerlöf med silver både inne och ute var vår enda medaljör och där tvåan och trean på 10-bästa Stefan Holm och Staffan Strand kom sjua-åtta på EM!
Listans veteraner är åter Kajsa Bergqvist (3:a) och Stefan Holm (6:a) som båda har chansen att 2007 fira 10-gångersjubileum på 10-bästa. Omvänt är 5:an Linus Thörnblad och 7:an Alhaji Jeng årets debutanter på listan.
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2006.
foto: Hasse Sjögren (1-4, 6, 8-10), Göran Lenz (5, 7).
1) Christian Olsson (-, 5)
Örgryte IS
Tresteg
Suveränt försvarat guld på EM,
vann 9 av tio tävlingar,
allt över 17 meter,
1:a på alla världsrankingar.
|
 |
|
2) Carolina Klüft (2:a, 4)
IFK Växjö
Mångkamp
Suveränt försvarat guld plus
mästerskapsrekord på EM,
vann åter alla sina (tre) tävlingar,
1:a IAAF Combined Events Challenge,
1:a på alla världsrankingar.
Längd
6:a på EM
|
3) Kajsa Bergqvist (1:a, 8)
Turebergs FK
Höjd
Brons på EM,
vann World Athletics Final,
världsrekord inomhus,
världsårsbästa utomhus,
12 gånger över 2 meter,
1:a på alla världsrankingar.
|
 |
|
4) Susanna Kallur (5:a, 5)
Falu IK
Kort häck
Guld på EM,
brons på inomhus-VM,
4:a i World Athletics Final,
2:a på World Cup,
två segrar i Golden League,
inomhus obesegrad utom IVM,
12 gånger under 12.80,
rankad 2:a av IAAF,
rankad 4:a av Track & Field News.
|
5) Linus Thörnblad (-, debut)
IFK Lund
Höjd
4:a på EM,
brons på inomhus-VM,
vann World Athletics Final,
10 gånger över 2.30,
rankad 4:a av IAAF,
rankad 3:a av Track & Field News
|
 |
|
6) Stefan Holm (3:a, 8)
Kils AIK
Höjd
Brons på EM,
5:a på inomhus-VM,
3:a i World Athletics Final,
7 gånger över 2.30,
rankad 2:a av IAAF,
rankad 4:a av Track & Field News.
|
7) Alhaji Jeng (-, debut)
Örgryte IS
Stav
final på EM (skadad),
silver på inomhus-VM,
svenskt inomhusrekord,
rankad 9:a av IAAF,
rankad 8:a av Track & Field News
|
 |
|
8) Johan Wissman (-, 1)
IFK Helsingborg
200m
Silver på EM,
dubbla svenska rekord på EM,
inofficiellt europarekord
på 300m inomhus,
rankad 14:e av IAAF |
9) Anna Söderberg (9:a, 5)
Ullevi FK
Diskus
11:a på EM,
3:a på World Athletics Final,
rankad 8:a av IAAF,
rankad 9:a av Track & Field News
|
 |
|
10) Mustafa Mohamed (7:a, 2)
Hälle IF
3000m hinder
4:a på EM,
3:a på terräng-EM,
tre internationella lopp på 8:14-8:20
svenskt inomhusrekord på 5000m,
rankad 13:e av IAAF
|
PS. Också namnen Robert Kronberg, Jenny Kallur, Ida Nilsson och Henrik Skoog fanns med i juryns diskussioner om en plats på årets 10-bästa.
friidrott.se:s "10-bästajury" utgjordes även 2006 av (i bokstavsordning):
Thomas Engdahl (SFIF elit), Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Lennart Julin (friidrott.se redaktör), Göran Lenz (friidrott.se frilans), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Anders Rydén (SFIF elit), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (f d SFIF mediaansvarig), Fredrik Trahn (SFIF mediaansvarig) och Mats Åkerlind (SFIF styrelse). |