Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


 

2007

 

 

Direkt till årets lista

 

För ovanlighetens skull på senare var det enklaste för juryn att identifiera vem som skulle toppa listan. Carolina Klüft var ju ensam om att ta medalj på Osaka-VM - och dessutom var den av guld och hon gjorde det på nytt europarekord, ett resultat som bara en annan kvinna i hela världen någonsin överträffat.

Men om förstaplatsen var enkel blev andraplatsen på listan en nästan olöslig historia eftersom 2007 års meritlistor för Stefan Holm och Susanna Kallur var snudd på identiska: Båda var VM-fyror en hårsmån från guld i Osaka och båda hade briljanta inomhussäsonger kulminerande i suveräna inne-EM-guld.

Det handlade till slut alltså om bara nyanser och avgörandet föll till slut till Stefans fördel i kraft av att han var etta på den f d IAAF-rankingen, att han lyckades bättre på World Athletics Final och att han var delad världsetta utomhus statistiskt.

Fjärdeplatsen gick entydigt till vår tredje VM-fyra Mustafa Mohamed, som ju inte som Stefan och Sanna hade några vinster mot världsmästaren och/eller statistikettan eller något kompletterande EM-guld (utan silver). Två gånger under Gärderuds tidigare svenska rekord var dock en stark merit.

Bakom topp-4 var situationen mer komplex men Johan Wissmans klockrena formtopp inprickad på VM fällde till slut avgörandet till hans fördel om femteplatsen. Totalt sänkte han under sommaren svenska rekordet på 400m med ca sekunden.

Allra svårast att sortera in på listan var Christian Olsson som missade mästerskapet både inne och ute p g a skador men som i övrigt i praktiken var världsetta. I sina fyra + fyra tävlingar i absolut världskonkurrens (bl a tre stycken Golden League) tog han sju klara segrar och i den åttonde (säsongsdebuten) förlorade han med bara 2 cm.

Så på ett sätt borde Christian nästan vara tvåa på listan. Men å andra sidan är just mästerskapsinsatserna de som skall väga allra tyngst i bedömningen och eftersom de saknas helt kunde t o m platsen på listan ifrågasättas. En sjätteplats blev kompromissen mellan dessa ytterlighetsalternativ.

Inte heller Kajsa Bergqvist hade sin vanliga fullmatade meritlista. Hon avstod inne-EM p g a att formen inte kändes tillräcklig för att vara konkurrenskraftig och på VM blev det till slut en delad sjundeplats. Men även om Kajsa 2007 inte matchade sina tidigare jag höll hon hög internationell klass bevisat bl a av tre 2-meterstävlingar och flera placeringar i intervallet 2-5 i storgalor.

Magnus Arvidsson höjde sig runt fyra meter till 84-nivån och plockade just genom sin stabilitet massor av goda galaplaceringar, bl a topp-4 på fyra av sex Golden League-galor och trea på World Athletics Final. Enda lilla svackan var tiondeplatsen på VM. Hade han också i Osaka-finalen hamnat ca fyra hade han mycket allvarligt utmanat Johan om femteplatsen här.

Linus Thörnblad hoppade lysande inomhus där han i praktiken var världstvåa bakom Stefan (2.38 på inne-SM, silver på inne-EM), men sjukdom under våren förryckte både tränings- och tävlingsplanerna för fortsättningen.

Stabiliteten på de höga höjderna hann aldrig infinna sig, bl a illustrerat av att han slutade 15:e i VM-finalen efter briljant hoppning i kvalet. Men avslutningen på året var övertygande, bl a 3:a på WAF och ett par segrar över världsmästaren.

Emma Green delade sjundeplatsen i VM-finalen i Osaka med bl a Kajsa Bergqvist. Även om den riktiga fullträffen uteblev höll Emma en stabil nivå i intervallet 1.90-1.95 hela sommaren och hade bl a en seger över VM-tvåan.

Dessa tio var - med undantag för Christian - alla finalister på VM, ingen annan var riktigt nära. Närmast var Anna Söderberg som hade oturen att skada sig i kvalet, annars hade hon med sin övriga säsong och en hygglig finalplacering i Osaka kunnat konkurrera om en plats på listan.

Erik Sjöqvists fjärdeplats på terräng-EM förde in honom i resonemanget, men hans övriga internationella insatser var inte tillräckliga för att på allvar matcha de samlade meriterna hos de tio på den slutliga listan.

 

--------------------------------------------------------------------------

 
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2007.


foto: Ryno Quantz (1, 5, 8), Hasse Sjögren (2, 4, 6, 7, 9, 10), Fredrik Trahn (3).

 

1) Carolina Klüft (2, 5)
IFK Växjö
Mångkamp

Suveränt försvarat guld på VM,
ny världstvåa genom tiderna,
nytt europarekord,
återigen obesegrad,
guld även på inomhus-EM,
1:a på alla världsrankingar.
Längd
rankad 6:a av Track & Field News

2) Stefan Holm (6:a, 9)
Kils AIK
Höjd
 
4:a på VM,
2:a World Athletics Final,
1:a på inomhus-EM,
delad 1:a världsårsbästa ute,
1:a på IAAF:s världsranking,
 rankad 2:a av Track & Field News

3) Susanna Kallur (4:a, 6)
Falu IK

Kort häck
4:a på VM,
1:a på inomhus-EM,
världsårsbästa inomhus,
obesegrad inomhus
3 segrar på Golden League,
2:a på alla världsrankingar.

4) Mustafa Mohamed (10:a, 3)
Hälle IF
Hinder

4:a på VM,
7:a i World Athletics Final,
två gånger under 8:08 (tidigare svenska rekordet),
rankad 3:a av IAAF,
rankad 7:a av Track & Field News.
Terräng
silver på EM

5) Johan Wissman (8:a, 2)
IFK Helsingborg

400m
7:a på VM,
4:a på inomhus-EM,
fem gånger svenskt rekord,
rankad 5:a av IAAF,
rankad 6:a av Track & Field News
200m
4:a på World Athletics Final,
en gång svenskt rekord,
rankad 7:a av IAAF.

6) Christian Olsson (1:a, 6)
Örgryte IS
Tresteg

ej VM eller inomhus-EM,
vann 3 av 4 utomhus (inklusive två Golden League),
vann 4 av 4 inomhus,
alla åtta tävlingarna över 17,
rankad 5:a av IAAF,
rankad 2:a av Track & Field News.

7) Kajsa Bergqvist (3:a, 9)
Turebergs FK

Höjd 
7:a på VM,
tre gånger 2.00+,
rankad 5:a av IAAF,
rankad 5:a av Track & Field News

8) Magnus Arvidsson (-, debut)
KA 2 IF

Spjut
10:a på VM,
3:a på World Athletics Final,
5-8-4-4-3-2 på Golden League,
rankad 5:a av IAAF,
rankad 4:a av Track & Field News

9) Linus Thörnblad (5:a, 1)
Malmö AI
Höjd

15:e på VM,
3:a på World Athletics Final,
silver på inomhus-EM,
guld på 22-års-EM,
rankad 7:a av IAAF,
rankad 5:a av Track & Field News

10) Emma Green (-, 1)
Örgryte IS
Höjd

7:a på VM,
8:a på World Athletics Final,
ut i kval på inomhus-EM,
rankad 12:a av IAAF,
rankad 10:a av Track & Field News

 

PS. Också namnen Erik Sjöqvist och Anna Söderberg fanns alltså med i juryns diskussioner om en plats på årets 10-bästa.

 

Anm: Det som ovan benämns "IAAF:s ranking" upphörde i IAAF:s regi i somras. Sammanställarna har dock fortsatt att publicera rankingen i eget namn under beteckningen "World Rankings in Athletics".

 

friidrott.se:s "10-bästajury" utgjordes även 2007 av (i bokstavsordning):
Thomas Engdahl (SFIF elit), Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Lennart Julin (friidrott.se redaktör), Göran Lenz (friidrott.se frilans), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Anders Rydén (SFIF elit), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (f d SFIF mediaansvarig), Fredrik Trahn (SFIF mediaansvarig) och Mats Åkerlind (SFIF styrelse).