Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


 

2008

 

 

Direkt till årets lista

 

Inga problem för juryn att identifiera toppnamnet: Stefan Holm var bäste svensk på OS (4:a), inne-VM (1:a) och World Athletics Final (2:a). Han är också den svensk som är högst placerad statistiskt på världsårsbästa utomhus och han är den som kommer att få den klart högsta grenrankingen.

Fast under början av året tycktes Susanna Kallur vara på god väg att koppla greppet om förstaplatsen: Tidernas bästa säsong på 60m häck toppad med ett nytt världsrekord! Men fortsättningen av året kom för Sanna att störas av skador och på både inne-VM och OS uteblev avancemanget från semifinal till final.

Johan Wissman var näst Stefan bäste svensk både på OS (8:a) och på inne-VM (silver). Formtoppen perfekt inprickad till OS: 44.64 i Beijing mot 45.58 som bäst före och 45.47 som bäst efter.

Mustafa Mohamed hade också en ganska kort formtopp, men den hamnade några veckor före OS, i Beijing blev det en 10:e plats. Avslutade året med tredje raka EM-medaljen i terräng, denna gång ett brons.

En krånglande fot gjorde att Magnus Arvidssons fleråriga rakt uppåtgående utvecklingskurva bröts. Trots en klart lägre resultatnivå än i fjol blev det tre topp-5-placeringar i Golden League och en 11:a plats på OS.

Linus Thörnblad hade som Sanna inget mästerskapsflyt: Inne-VM missades helt p g a skada och på OS tog det stopp i kvalet (där drabbades han dock av en mycket diskutabel rödflagga i sista på 2.25).

Utesäsongen som helhet var dock inte alls så dålig med flera 2.30-tävlingar och framskjutna placeringar i internationell konkurrens. Därmed kan Linus faktiskt trots allt bli den näst högst placerade svensken på Track & Field News prestigefyllda grenranking!

Emma Green höll stabil nivå hela sommaren igenom på 1.90+, men någon riktigt framskjuten placering i storinternationell konkurrens blev det aldrig: 9:a på OS och ett snitt som "drygt 8:a" på de sex Golden League-starterna.

Carolina Klüft hade lämnat mångkampen till förmån för längd och i viss utsträckning tresteg. Årsbästat 6.87 kom redan i midsommarhelgen, sedan blev det mest kring 6.50. Dock ändå 9:a på OS.

Alhaji Jeng tre gånger inne och tre gånger ute över 5.70, 7:a på inne-VM och 14:e - dvs bara två placeringar från avancemang - i OS-kvalet.

Anna Söderberg tretton gånger över 60 meter varav åtta utomlands, 5:a i World Athletics Final, dock 31:a i OS-kvalet på årets blygsammaste resultat.

Om Jessica Samuelsson fått chansen att starta på OS kunde hon ha konkurrerat om en plats på listan. Hennes befintliga meriter från före OS räcker dock inte till i jämförelsen.


--------------------------------------------------------------------------

 
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2008.
 

foto: Hasse Sjögren (1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10), Göran Lenz (3).

 

1) Stefan Holm (2:a, 10)
Kils AIK
Höjd
 
4:a på OS,
1:a på inomhus-VM,
2:a World Athletics Final,
2:a världsårsbästa ute & Inne,
2:a på World Ranking,
 2:a hos Track & Field News.

 

2) Susanna Kallur (3:a, 7)
Falu IK

Kort häck
semi på OS,
semi på inomhus-VM,
världsrekord inomhus,
obesegrad inomhus,
6:a världsårsbästa ute,
2-3-5 på Golden League,
8:a på World Ranking
10:a hos Track & Field News.

3) Johan Wissman (5:a, 3)
IFK Helsingborg

400m
8:a OS,
2:a inomhus-VM,
8:a World Athletics Final,
7-8-4-5 på Golden League,
8:a världsårsbästa ute,
5:a världsårsbästa inne,
8:a World Ranking.

4) Mustafa Mohamed (4:a, 4)
Hälle IF
Hinder

10:a OS,
6:a World Athletics Final,
9:a World Ranking,
10:a hos Track & Field News.
Terräng
brons på EM

5) Magnus Arvidsson (8:a, 1)
KA 2 IF

Spjut
11:a OS,
4-5-4-7 Golden League,
10:a World Ranking.
 

 

 

6) Linus Thörnblad (9:a, 2)
Malmö AI
Höjd

kval OS,
5:a World Athletics Final,
12:a världsårsbästa ute,
6:a världsårsbästa inne,
5:a World Ranking,
5:a hos Track & Field News

7) Emma Green (10:a, 2)
Örgryte IS
Höjd

9:a OS,
kval inomhus-VM,
10-7-7-6-9-11 Golden League,
12:a World Ranking.
 

 
8) Carolina Klüft (1:a, 6)
IFK Växjö
Längd

9:a OS,
13:e världsårsbästa ute,
15:e World Ranking.
Tresteg
kval OS,
svenskt rekord.

9) Alhaji Jeng (-, 1)
Örgryte IS

Stav 
kval OS,
7:a inomhus-VM,
tre gånger 2.00+,
15:e World Ranking.

 

10) Anna Söderberg (-, 6)
Ullevi FK
Diskus

kval OS,
5:a World Athletics Final,
17:e världsårsbästa,
13:e World Ranking.

 

PS. Också Jessica Samuelssons namn fanns med i juryns diskussioner om en plats på årets 10-bästa.

 

Anm: Det som ovan benämns "World Ranking" är den ranking som t o m 2006 gjordes i IAAF:s regi. Sammanställarna har fortsatt att publicera rankingen i eget namn under beteckningen "World Rankings in Athletics".

 

friidrott.se:s "10-bästajury" utgjordes 2008 av (i bokstavsordning):
Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Lennart Julin (friidrott.se redaktör), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Stefan Olsson (SFIF elit), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (f d SFIF mediaansvarig), Fredrik Trahn (SFIF mediaansvarig) och Mats Åkerlind (SFIF styrelse).