2009
Visst har det varit svårt många gånger tidigare för juryn att identifiera vem som skall få förstaplatsen på listan, men då har problemet legat i att meriterna varit i det närmaste identiska för ett par-tre aktiva. Det här året var problemet snarare att meriterna hade ganska olika karaktär, dvs att det som var den enas styrka var den andras svaghet och vice-versa. Diskussionerna innehöll alltså mycket av "å-ena-sidan och å-andra-sidan".
Det slutliga avgörandet låg i konstaterandet att VM i Berlin tveklöst var årets viktigaste tävling och att den bästa insatsen där svårligen kunde förbigås. Och för den svarade Linus Thörnblad: Först en gedigen kvalhoppning där han var felfri t o m 2.27 och tog 2.30 i andra (därmed var han den ende i hela kvalet med bara en rivning!). Sedan förmådde i en ytterst svårhoppad final bara fyra man av att besegra Linus.
Till Linus plusfaktorer kommer också att han var högst placerad statistiskt. Hans 2.36 inomhus överträffades då bara av en hoppare och utomhus av ingen! Misslyckandet på inomhus-EM (ut redan i kvalet) var den stora minusfaktorn men samtidigt måste man konstatera att också de andra kandidaterna till förstaplatsen på listan hade likvärdiga "brister".
För Johan Wissman handlade det om att - efter en lysande inomhussäsong kulminerande i suveränt IEM-guld - så blev utomhussäsongen bara sisådär. Tidsmässigt var han ca sekunden från sin topp de föregående åren och på VM tvingades han p g a sjukdom stryka sig i semin. Men semi på VM är inte dåligt och dessutom hade han några goda placeringar i Golden League och Lag-EM.
Nicklas Wiberg svarade för den mest uppmärksammade svenska insatsen på VM genom att han förbättrade personliga rekordet rejält och därmed också övertog det svenska rekordet. Placeringen blev 7:a med faktiskt bara 73 poäng upp till fjärdeplatsen.
Emma Green blev också 7:a i Berlin och det tack vare personliga årsbästahöjden 1.96. Hade dessutom bra försök på 1.99. Stod över inomhussäsongen och fick också p g a skadekänningar avstå en del tävlingar utomhus. Ändå stabila insatser i intervallet 5-8 på tre Golden League och på lag-EM.
Alhaji Jeng tycker förmodligen själv av 2009 inte blev något toppår, men ändå var han faktiskt ensam svensk om att nå final på både inne-EM och ute-VM! Dessutom höjde han det svenska inomhusrekordet till 5.81.
Mustafa Mohamed gick till sin sjätte raka mästerskapsfinal på hinder men den här gången räckte kapaciteten - efter skade/sjukdomsstörda förberedelser - inte till att blanda sig resonemanget om en placering på övre finalhalvan. Mustafa svarade dock för den enda svenska grensegern på lag-EM.
Mattias Claesson var som allra bäst under en kort inomhussäsong som kulminerade i en bronsmedalj på EM. Utomhus blev det fyra 1:46-lopp i internationell konkurrens på den första sommarhalvan, på VM tog det däremot stopp direkt i försöken.
Michel Tornéus höjde sin nivå till den internationella elitgränsen 8 meter. Inomhus var han 5 cm ifrån, utomhus 11 cm över. Över 8 också på SM och bara just under på Finnkampen där han vann över den finska trion anförd av meriterade Tommi Evilä. Michel stannade i kvalen på både inne-EM och ute-VM.
Jessica Samuelsson tog den sjätte bästa svenska placeringen i VM när hon kom 17:e i sjukampen. Men poängmässigt var hon inte alls i nivå med sitt bästa jag som skulle ha gjort att hon funnits med i kampen om en topp-10-placering. Främsta meriten segern i Universiaden.
Ulrika Johanssons tunga merit var att hon gjorde sitt livs klart bästa lopp när hon fick chansen att VM-debutera. Det svenska rekordet klarade sig med bara 33 hundradelar. Ulrika var dessutom bäst när det gällde också på terräng-NM där hon blev första svenska vinnare någonsin av damklassen.
Sällan eller aldrig har så många fler namn än de slutligen utvalda tio funnits med i resonemanget som detta år. Framförallt ägnade juryn mycket tid åt att analysera prestationerna under 2009 av Lena Berntsson och Olle Walleräng resp Christian Olsson och Niklas Arrhenius.
Lena och Olle gjorde båda starka insatser på inomhus-EM där Lena var 5:a på 60m och Olle 7:a på 3000m. Men i båda fallen handlade det om sträckor som inte finns utomhus och när de där tävlade på 100m resp 1500m lyckades de aldrig klara kvalgränserna till VM.
Christian och Niklas finns båda högt upp (topp-15) på världsårsbästa men saknar meriter från värdetävlingar. Trestegs-Christian gjorde tre tävlingar i Sverige - 17.24/16.72/16.61 - och mötte aldrig någon annan världsklasshoppare. Diskus-Niklas gjorde fyra kasttävlingar i april/maj på 63-65 meter, men missade sedan hela sommarsäsongen p g a fotskada.
Visst finns det alltså goda sakargument för alla dessa fyra - liksom för t ex Isabellah Andersson - men att ingen av dem till slut kom med på listan berodde på juryns uppfattning att "visad internationell seniorkonkurrenskraft" förutsätter att man varit med på "den storinternationella scenen" som den primärt definieras av utomhussäsongen av mästerskap (i år VM) och galor.
--------------------------------------------------------------------------
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2009.
foto: Ryno Quantz (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9), Deca Text & Bild (6, 10)
1) Linus Thörnblad (6:a, 3)
Malmö AI
Höjd
5:a på VM
4:a på lag-EM
kval på inomhus-EM
12:a världsårsbästa ute
2:a världsårsbästa inne
|

|
|
2) Johan Wissman (3:a, 4)
IFK Helsingborg
400m
semi på VM
2:a på lag-EM
1:a på inomhus-EM
3:a världsårsbästa inne
4-7-5 på Golden League
|
3) Nicklas Wiberg (-, 0)
FI Kalmarsund
Tiokamp
7:a på VM
10:a världsårsbästa ute
Svenskt rekord
|
|

|
4) Emma Green (7:a, 3)
Örgryte IS
Höjd
7:a på VM
5:a på lag-EM
10:a världsårsbästa ute
5-7-8 på Golden League
|
5) Alhaji Jeng (9:a, 2)
Örgryte IS
Stav
12:a på VM
8:a på lag-EM
5:a på inomhus-EM
5:a världsårsbästa inne
Svenskt rekord inomhus
|

|

|
6) Mustafa Mohamed (4:a, 5)
Hälle IF
3000m hinder
14:e på VM
1:a på lag-EM
27:a världsårsbästa
|
7) Mattias Claesson (-, 0)
Hässelby SK
800m
försök på VM
12:a på lag-EM
3:a på inomhus-EM
|
 |
|
8) Michel Tornéus (-, 0)
IFK Tumba
Längd
kval på VM
9:a på lag-EM
kval på inomhus-EM
24:a världsårsbästa inne
två 8m-tävlingar ute
|
9) Jessica Samuelsson (-, 0)
Hässelby SK
Sjukamp
17:e på VM
1:a på Universiaden
29:a världsårsbästa ute
12:a världsårsbästa inne
|

|

|
10) Ulrika Johansson (-, 0)
Rånäs 4H
3000m hinder
försök VM
foulad på lag-EM
1500m
10:a på lag-EM
försök på inomhus-EM
Terräng
1:a NM terräng
|
Anm: Med i diskussionen fanns också bl a Christian Olsson, Niklas Arrhenius, Lena Berntsson och Olle Walleräng.
I friidrott.se:s juryarbete deltog 2009 (i bokstavsordning):
Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Stefan Holm (f d höjdhoppare), Lennart Julin (friidrott.se redaktör), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Stefan Olsson (SFIF elit), Anders Rydén (SFIF elit), Johan Storåkers (f d SFIF mediaansvarig) och Fredrik Trahn (SFIF infoansvarig). Förhinder: Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Mats Åkerlind (SFIF:s styrelse) |