Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


 

2010 

Direkt till årets lista

 


Valet av toppnamn på listan blev inte så speciellt svårt eftersom det bara var en svensk friidrottare som stod på prispallen på något av de två stora internationella mästerskapen, inomhus-VM och utomhus-EM:

Att Emma Green dessutom tog sitt EM-silver i höjdhopp i konkurrens med - så när som på en amerikanska - hela världseliten i grenen och gjorde det på ett nytt personligt rekord som ger henne årets högsta svenska världsstatistikplacering underströk att hon var svensk friidrotts nr 1 det här året. Precis som att hon som enda svenska i Europalaget bara förlorade till världsettan Blanka Vlasic på Kontinentalcupen.

Men samtidigt var Emma inte ensam svensk friidrottare om att visa absolut världsklass under 2010. Både en comebackande Christian Olsson och Linus Thörnblad visade genom en serie topplaceringar i nya Diamond League plus varsin "snudd på medalj"-placering i ett stort mästerskap: Christian 4:a på inne-VM och Linus 4:a på ute-EM, i båda fallen faktiskt skadehämmade i de för medaljerna avgörande slutskedet av finalerna.

Det som till slut fick fälla avgörandet i kampen om andraplatsen på listan var att Christian utomhus aldrig placerade sig sämre än trea i någon tävling och vid ett eller flera tillfällen besegrade de allra främsta i sin gren, dvs Tamgho och Idowu. Christian hade också ett visst övertag statistiskt (6:a mot 10:a) utomhus.

Näst Emma (2:a) och Linus (4:a) svarade Isabellah Andersson med sin 5:e plats på marathon för den klart bästa svenska insatsen och placeringen på EM. Dessutom sänkte hon under året det svenska rekordet i två etapper med totalt ca 5 minuter.

Michel Tornéus hade en hel sommar av stabil hoppning kring 8m-linjen som signalerar internationell klass. Han gick på EM till sin första seniormästerskapsfinal där han var en enda retfull centimeter från att få hoppa vidare i de tre sista omgångarna och han gav Sverige en fullpoängare i lag-EM. Fast kanske ännu tyngre väger att han tog så väl vara på möjligheten när han fick tävla mot absoluta världseliten på Diamond League: Fyra gånger på topp-7 inkl en ytterst meriterande 2:a plats.

När Helena Engman startade sin utesäsong var hennes svenska rekord 17.72, när säsongen var över hade hon snittat 17.84 på sina tio tävlingar och höjt rekordet med nästan halvmetern till 18.17. Bland de tävlingar där hon överträffade det gamla rekordet fanns EM (9:a) och lag-EM (2:a).

Susanna Kallur var oerhört svårplacerad på listan med tanke på att hon gjorde bara tre starter, alla i början på sommaren. Men två av dessa var i mycket tuff internationell konkurrens där hon hängde med bra och visade världsklass - 7:a på Diamond League i New York (t ex 0.11 bakom Priscilla Lopes-Schliep) och 4:a på lag-EM (0.14 bakom vinnande blivande EM-ettan Nevin Yanit). Ingen av de övriga kandidaterna till listan var någonsin så nära sin världselit och statistiskt är det av svenskar bara topp-3 på listan som är högre placerade.

Jessica Samuelsson nytt pers på EM där hon blev 10:a med faktiskt bara 84 poäng upp till 5:e platsen. Lyckades aldrig erövra en inbjudningsplats till inne-VM men gjorde på hemmaplan på inne-SM veckan före en poäng som skulle räckt till 7:e plats i Doha.

Anna Söderberg tog sig säkert (6:a i kvalet) till EM-final, där hon sedan slutade 11:a.

Angelica Bengtsson tillhörde också de svårplacerade på denna "absoluta" lista (dvs konkurrenskraften i seniorperspektivet) därför att hon var fullt upptagen av sina junior- och ungdomsmästerskap. Men hennes 4.47 ger faktiskt 26:e plats på seniorvärldsbästa och det kombinerat med insatsen i seniorkonkurrens på lag-EM (3:a på 4.40) motiverar en plats på listan. Man kan ju också notera att på senior-EM gav 4.35 i kvalet final och 4.35 i finalen en topp-8-placering.

Carolina Klüft, Johan Wissman, Tracey Andersson, Philip Nossmy, Mattias Jons och Mustafa Mohamed låg på EM alla och balanserade runt 10:e-12:e plats. Carolina, Tracey och Mattias nådde som 12:or i resp kval precis final, men spelade sedan där aldrig någon roll i kampen om en poängplats (8:a). På världsårsbästa var ingen av dem högre placerad än de tio som kom med på listan.

För Niklas Arrhenius kom formtoppen först i säsongens elfte timme i slutet på augusti. Hade han hållit den nivån även någon månad tidigare skulle han kunnat vara högaktuell för en plats på listan.


--------------------------------------------------------------------------

 
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2009.
 

foto: Ryno Quantz (1, 3, 4, 5, 8, 9), alj (bild 2, 6, 7).

 

1) Emma Green (4:a, 4)
Örgryte IS
Höjd

2:a på EM
5:a på inomhus-VM
1:a på lag-EM (First L)
5-7-8-7-3-3 på Diamond League
2:a på Kontinentalcupen
4:a världsårsbästa ute
8:a världsårsbästa inne

2) Christian Olsson (-, 7)
Örgryte IS
Tresteg
4:a på inomhus-VM
1:a på lag-EM (First L)
2-2-1-3 på Diamond League
6:a världsårsbästa ute
5:a världsårsbästa inne

3) Linus Thörnblad (1:a, 4)
Malmö AI
Höjd

4:a på EM
2:a på Lag-EM (First L)
3-1-5-1 på Diamond League
10:a världsårsbästa ute

4) Isabellah Andersson (-, 0)
Hässelby SK
Marathon
5:a på EM
24:a världsårsbästa ute
Svenskt rekord (2 gånger) - även halvmarathon (1 gång)

5) Michel Tornéus (8:a, 1)
IFK Tumba
Längd

9:a på EM
16:e i kval på inne-VM
1:a på lag-EM (First L)
7-2-6-5 på Diamond League
27:a världsårsbästa ute
34:a världsårsbästa inne

6) Helena Engman (-, 0)
Riviera FI
Kula
9:e på EM
2:a på lag-EM (First L)
27:a världsårsbästa ute
38:a världsårsbästa inne
Svenskt rekord ute (3 gånger)

7) Susanna Kallur (-, 8)
Falu IK
100m häck

4:a på lag-EM (First L)
7 på Diamond League
15:e på världsårsbästa

8) Jessica Samuelsson (9:a, 1)
Hässelby SK
Sjukamp

10:a på EM
15:e världsårsbästa ute
10:a världsårsbästa inne

9) Anna Söderberg (-, 7)
Ullevi FK
Diskus

11:a på EM
5:a på Lag-EM (First L)
7 på Diamon League
22:a världsårsbästa

10) Angelica Bengtsson (-, 0)
Hässelby SK
Stav
3:a på Lag-EM (First L)
26:a världsårsbästa ute
54:a världsårsbästa inne
dessutom:
1:a junior-VM
1:a ungdoms-OS

 

Anm: Med i diskussionen fanns också bl a (i bokstavsordning) Tracey Andersson, Niklas Arrhenius, Mattias Jons, Carolina Klüft, Mustafa Mohamed, Philip Nossmy och Johan Wissman

 

 

I friidrott.se:s juryarbete deltog detta år (i bokstavsordning):
Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Stefan Holm (höjdhoppare emeritus), Lennart Julin (friidrott.se redaktör), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Stefan Olsson (SFIF elit), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (f d SFIF mediaansvarig), Fredrik Trahn (SFIF infoansvarig) och Mats Åkerlind (SFIF:s styrelse). Förhinder: Anders Rydén (SFIF elit).