Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


 

2011

Direkt till årets lista

 


Ett udda år som 2011 väger naturligtvis prestationerna på VM mycket tungt och i Daegu fanns en tydlig svensk topptrio med placeringar tätt samlade mellan femma och sjua.

Av dessa visade det sig ganska direkt att Christian Olsson hade den bästa underbyggnaden av andra meriterande insatser i internationell toppkonkurrens genom dels 5:e platsen på inne-EM, dels placeringssviten 2-2-6-5 på Diamond League. Därmed är Christian tillbaka på toppen av 10-bästalistan för första gången sedan 2006.

Isabellah Andersson tog ett kliv på tre placeringar uppåt på listan genom att komplettera 7:e platsen på VM (bara 59 sekunder från bronset och dessutom bästa europeiska!) med en 8:e plats i prestigefyllda New York Marathon och med nya svenska rekordet 2:23:41 som 3:a i högklassiga Dubai Marathon.

Carolina Klüfts främsta prestation var just insatsen i Daegu där hon "på pappret" (enl årsbästa) inte borde kunna gå till final och hon ändå slutade femma i finalen (dock inte alls nära medalj). Att hon i sin andra tävling med mästerskapsstatus - Lag-EM Super League - så när vann efter att ha hoppat årsbästat 6.73 i hällande regn var också en tung plusfaktor.

Precis som Carolina stod Emma Green Tregaro över inomhustävlandet denna vinter. På VM var hon ensam vid sidan av Christian och Carolina om att kvala in till final och hon gjorde det med nya årsbästat 1.95. I finalen gick det sämre (11:a på 1.89) och hela sommaren bjöd på den sortens blandning av toppinsatser och mer blygsamma. Topparna var segrarna i New Yorks Diamond League och i Lag-EM.

Ebba Jungmark hade sin topp inomhus då hon otippat tog den enda svenska medaljen (brons) vid inne-EM efter att ha persat både i kval och final. Utomhus kom formen litet för sent, men efter VM hann hon med ett par mycket meriterande galainsatser, bl a 3:a i Diamond League-finalen.

Vid inne-EM var Jessica Samuelsson som 5:a i femkampen näst bäst placerad av svenskarna (delat med Christian). Sommarens sjukampande bestod av tre 6.100-serier i internationell konkurrens. På VM var hon som nr 16 femte bäst placerade svensk.

Michel Tornéus visade stabil "internationell klass" (dvs runt 8 meter) både inomhus och i inledningen av utesäsongen. Bl a 7:a på inne-EM och 2:a på Lag-EM. En olycklig fotskada i slutet av juni som tvingade till ett tävlingsuppehåll på en och en halv månad och han hann aldrig återfå toppformen till VM (27:a i kvalet).

Angelica Bengtsson missade också mycket av utesäsongen (bl a Lag-EM och VM), i hennes fall p g a en serie av småskador och sjukdom, men hann ändå med att höja det svenska rekordet med 6 cm till 4.57. Ännu vassare var hon inomhus där svenska rekordet förbättrades med hela 23 cm till 4.63, vilket gjorde henne till världstia. För seniorer! Juniorvärldsrekordet hade hon dessutom i "förbifarten" förbättrat i fyra steg med totalt 15 cm.

Årets stora sensation i svensk friidrott var Moa Hjelmers nya svenska rekord på 400m 51.58 vid SM i Gävle. Att det ändå inte var en lycklig tillfällighet visade hon ett par veckor senare genom att gå till semifinal på VM (en inofficiell 18:e plats). På den före SM tilltänkta huvuddistansen 200m missade Moa guldet på JEM22 med en hundradel.

Till den tionde och sista platsen på listan fanns det ett antal kandidater med "blandade" meritlistor. Det slutliga valet föll på Leif Arrhenius som var den som presterade relativt bäst just på säsongshöjdpunkten VM i Daegu, där han var 22:a i diskuskvalet bara metern från final. Hans guld inne och två silver ute på NCAA (USA:s universitetsmästerskap) underströk mästerskapsförmågan.

Men det fanns också goda argument för sådana som Niklas Arrhenius (16:e på världsårsbästa, 5-2 inbördes mot Leif i diskus), Alhaji Jeng (strax utanför final på både VM och inne-EM), Gabriel Wallin (2:a på Lag-EM), Johan Wissman (flera gånger retfullt nära att kvala in till VM, hade han fått springa hade det säkert bliivit semi), Helena Engman (30:e på världsårsbästa) och Jonas Buud (3:a på EM 100 km).



--------------------------------------------------------------------------

 
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2010.
 

foto: Ryno Quantz (1, 2, 4, 5, 6, 7), Deca Text & Bild (3, 8, 9).

 

1) Christian Olsson (2:a, 8)
Örgryte IS
Tresteg
6:a på VM
5:a på inomhus-EM
2-2-6-5 på Diamond League
10:a världsårsbästa ute
10:a världsårsbästa inne

2) Isabellah Andersson (4:a, 1)
Hässelby SK
Marathon
7:a på VM
8:a på New York Marathon
18:e världsårsbästa ute
Svenskt rekord - även på halvmarathon

3) Carolina Klüft (-, 7)
IFK Växjö
Längd
5:a på VM
2:a på Lag-EM (Super L)
5-7 på Diamond League
33:a världsårsbästa ute

 

4) Emma Green (1:a, 5)
Örgryte IS
Höjd

11:a på VM
1:a på lag-EM (Super L)
6-1-5-3-8 på Diamond League
12:a världsårsbästa ute

5) Ebba Jungmark (-, 0)
Mölndals AIK
Höjd

17:e i kval på VM
3:a på inomhus-EM
9-5-7-3 på Diamond League
22:a världsårsbästa ute
5:a världsårsbästa inne

 

6) Jessica Samuelsson (8:a, 2)
Hässelby SK
Sjukamp

16:a på VM
5:a på inomhus-EM (femkamp)
17:e världsårsbästa ute
8:a världsårsbästa inne (femkamp)
 

7) Michel Tornéus (5:a, 2)
Hammarby IF
Längd

27:a i kval på VM
7:a på inomhus-EM
2:a på lag-EM (Super L)
4 på Diamond League
22:a världsårsbästa ute
6:a världsårsbästa inne

8) Angelica Bengtsson (10:a, 1)
Hässelby SK
Stav
12:a i kval på inomhus-EM
8 på Diamond League
21:a världsårsbästa ute
10:a världsårsbästa inne
Svenska rekord inne (5 st) och ute (2 st)
dessutom:
1:a junior-EM (19 år)
Fyra juniorvärldsrekord

9) Moa Hjelmer (-, 0)
Spårvägens FK
400m

18:e i semi på VM
43:a världsårsbästa ute
Svenskt rekord
200m
9:a 200m på lag-EM (Super L)
dessutom:
2:a junior-EM (22 år)

 

10) Leif Arrhenius (-, 0)
Spårvägens FK
Diskus

22:a i kval på VM
2:a på NCAA (USA:s universitetsmästerskap)
33:a världsårsbästa ute
Kula
2:a på NCAA
1:a på inomhus-NCAA
27:a världsårsbästa inne

 

Anm: Med i diskussionen fanns också bl a (i bokstavsordning) Niklas Arrhenius, Jonas Buud, Helena Engman, Alhaji Jeng, Gabriel Wallin och Johan Wissman

 

 

I friidrott.se:s juryarbete deltog detta år (i bokstavsordning):
Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Stefan Holm (höjdhoppare emeritus), Lennart Julin (friidrott.se redaktör), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Stefan Olsson (SFIF elit), Anders Rydén (SFIF Elit), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (f d SFIF mediaansvarig), Fredrik Trahn (SFIF infoansvarig) och Mats Åkerlind (SFIF:s styrelse).