Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


 

2012

Direkt till årets lista



Ett OS-år som 2012 väger naturligtvis prestationerna där i London mycket tungt. Men i år fanns också för första gången ett andra internationellt mästerskap samma sommar att väga in i form av ett "extra" EM i Helsingfors en månad tidigare.

Ett mästerskap som också kom att fungera som viktigaste kvaltillfälle för de flesta aktiva som aspirerade på en OS-plats. För faktum är att bara tre (= en tredjedel av den slutliga OS-truppen om nio aktiva) hade fått sitt SOK-klartecken för London före EM!


Faktiskt inte ens den blivande OS-fyran (bara en cm från brons och fem cm från silver!) Michel Tornéus hade fått OS-biljetten innan han tog sin medalj (brons, fyra cm från silver) i Helsingfors. Då hade han ändå redan i mars varit 9:a på inomhus-VM i Istanbul. Mellan EM och OS hann Michel f ö också med att sätta svenskt rekord (8.22).

Den samlade meritlistan var tveklöst årets starkaste av en svensk friidrottare - OS-insatsen var ju särklassig - och efter en 8:e plats 2009, en 5:e 2010 och en 7:e 2011 har nu Michel nu nått den absoluta toppen på vår klassiska 10-bästalista!

Lika självklar tvåa på årets lista är Emma Green Tregaro som i likhet med Michel var nia på inne-VM och 3:a på EM och som på OS som 8:a tog den andra svenska poängplatsen. Emma hade dessutom årets bästa svenska Diamon League-facit med tre placeringar som 4:a/5:a.

Sedan också sådana som Christian Olsson och Carolina Klüft avslutat sina karriärer 2012 är Emma f ö listans särklassiga "veteran" eftersom hon nu finns med för 7:e gången. Ingen annan gör mer än sitt 4:e framträdande.

Bästa svenska placeringen på EM togs faktiskt varken av Michel eller Emma utan av Moa Hjelmer som prickat in den absoluta formtoppen till Helsingfors: Svenskt rekord i semin och nytt svenskt rekord igen i finalen gav henne ett högst sensationellt guld! Efter en så extrem urladdning fanns helt enkelt inte energin kvar till en lika stark insats på OS. Till Moas pluskonto 2012 måste också inne-VM räknas där hon var ytterst nära en av de sex finalplatserna.

Bästa svenska insatsen på inne-VM gjordes dock varken av Michel, Emma eller Moa (de var 9:a, 9:a resp 8:a) utan av Ebba Jungmark, som precis som 2011 hade en lysande inomhussäsong följd av en ganska motig sommar. I fjol i Paris blev det IEM-brons och nu i Istanbul (delat) IVM-silver! Utomhus 2012 fick hon nöja sig med 10:e på EM och 20:e i OS-kvalet.

"Stabil på pers" är den bästa beskrivningen av Jessica Samuelssons sjukampssommar: Tre storinternationella starter (Götzis, EM och OS) gav tre nya personliga rekordsummor och mästerskapsplaceringar som 6:a (EM) resp 14:e (OS). En trippel som dessutom gav Jessica 6:e platsen i IAAF:s speciella "challenge-serie" i sjukamp.

Angelica Bengtsson missade inomhus p g a skada men tog utomhus på allvar steget upp i seniorklassen: 10:a på EM, 19:e i OS-kvalet och tre Diamond League-placeringar som 5:a/6:a. Dessutom höjde hon sitt svenska rekord utomhus till 4.58 vilket gav en plats på årets topp-20 i världen. Ja, och så försvarade hon "förstås" sitt JVM-guld.

Mattias Jons har länge varit vår bäste släggkastare men ändå aldrig varit på tal för en plats på listan. Men Mattias jobbade vidare och nu som 30-åring debuterar han här på en 7:e plats. 2012 blev nämligen hans i särklass bästa år som resulterade i bl a en 6:e plats på både EM och IAAF:s "challenge-serie"!

Hur Mattias hävdat sig på OS fick vi tyvärr aldrig veta, eftersom SOK ansåg honom inte vara tillräcklig konkurrenskraftig för att bli uttagen. Man kan dock notera att fem av de sju främsta i OS-finalen i London fick se sig besegrade av Mattias vid minst ett tillfälle under denna sommar!

För Isabellah Andersson bröts mönstret "bättre och bättre år för år", det personliga rekordet (= svenska rekordet) på marathon klarade sig med ett par minuters marginal och efter att ha blivit 3:a på EM 2010 resp 7:a (och bästa europé!) på VM 2011 slutade hon i år 18:e (8:e europé) på OS.

För spjutkastaren Kim Amb blev det däremot hittills klart bästa året i karriären: Sex tävlingar över fjolårsperset 80.09, 7:e plats på EM och 18:e i OS-kvalet (1½ meter från final).

Många tänkbara kandidater till den 10:e och sista platsen. Valet föll till slut på Philip Nossmy som kom 7:a på EM efter att ha förbättrat ett nio år gammalt personbästa. Även Philip nominerades av friidrotten till OS, men fick precis som Mattias Jons nej från SOK. Med facit i hand kan vi se att tio av dem Philip besegrade på EM sprang OS och fyra av dem nådde semi.

Men det fanns också argument för plats på listan för sådana som EM-femman Nil de Oliveira (200m), EM-åttorna Gabriel Wallin (spjut) och Helena Engman (kula), svenska rekordsättarna Sofi Flinck (spjut) och Tracey Andersson (slägga), världsstatistik-12:an Alhaji Jeng (stav), OS-kandidaten Mustafa Mohamed (marathon) och ultralöparna Jonas Buud och Kajsa Berg (båda VM-tvåor på 100 km).

--------------------------------------------------------------------------

 
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2012.
 

foto: Ryno Quantz (1, 2, 3, 5, 7, 9, 10), Deca Text & Bild (4, 6, 8).

 

1) Michel Tornéus (7:a, 3)
Hammarby IF
Längd

4:a på OS
3:a på EM
9:a i kval på inomhus-VM
5 på Diamond League
15:e världsårsbästa ute
27:a världsårsbästa inne
Svenskt rekord ute

em12michelbrons1M.jpg

em12emmabronsM.jpg

2) Emma Green Tregaro (4:a, 6)
Örgryte IS
Höjd

8:a på OS
3:a på EM
9:a i kval på inomhus-VM
4-4-5 på Diamond League
19:e världsårsbästa ute
8:a världsårsbästa inne

3) Moa Hjelmer (9:a, 1)
Spårvägens FK
400m

30:e i försök på OS
1:a på EM
8:a i semi på inomhus-VM
32:a världsårsbästa ute
17:e världsårsbästa inne
Svenskt rekord ute (2 gånger)
Svenskt rekord inne

 
em12moaguld1M.jpg

ivm12ebbajungmarkmedaljL.jpg

4) Ebba Jungmark (5:a, 1)
Mölndals AIK
Höjd

20:e i kval på OS
10:a på EM
2:a på inomhus-VM
7 på Diamond League
38:a världsårsbästa ute
8:a världsårsbästa inne

5) Jessica Samuelsson (6:a, 3)
Hässelby SK
Sjukamp

14:e på OS
6:a på EM
6:a på IAAF Combined Events Challenge
22:a världsårsbästa

empk12jessicasamuelsson1M.jpg

jvm12angelicmedalj1M1.jpg


6) Angelica Bengtsson (8:a, 2)
Hässelby SK
Stav

19:e i kval på OS
10:e på EM
5-6-6 på Diamond League
17:e världsårsbästa ute
Svenska rekord ute
dessutom:
1:a junior-VM (19 år)

 

7) Mattias Jons (-, 0)
Hässelby SK
Slägga

6:a på EM
6:a i IAAF Hammer Challenge
44:a världsårsbästa ute
 

em12mattiasjons5M.jpg
gbgvarv12isabellahanderssonM.jpg

8) Isabellah Andersson (2:a, 2)
Hässelby SK
Marathon

18:e på OS
10:a på Dubai Marathon
14:e på London Marathon
55:a världsårsbästa
Svenskt rekord på halvmarathon

9) Kim Amb (-, 0)
F Bålsta IK
Spjut

18:e i kval på OS
7:a på EM
8 i Diamond League
36:a världsårsbästa ute

 

em12kimamb7M.jpg

em12philipnossmy7M.jpg

10) Philip Nossmy (-, 0)
Malmö AI
110m häck

7:a på EM
53:a världsårsbästa ute

 

Anm: Med i resonemagen om en plats på listan fanns också bl a (i bokstavsordning) Tracey Andersson, Jonas Buud, Nil de Oliveira, Helena Engman, Sofi Flinck, Alhaji Jeng, Mustafa Mohamed och Gabriel Wallin.

 

 

I friidrott.se:s juryarbete deltog detta år (i bokstavsordning):
Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Stefan Holm (höjdhoppare emeritus), Lennart Julin (friidrott.se redaktör), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Stefan Olsson (SFIF elit), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (f d SFIF mediaansvarig), Fredrik Trahn (SFIF infoansvarig) och Mats Åkerlind (SFIF:s styrelse).