2018
OBS: Listan reviderades retroaktivt hösten 2020 sedan Meraf Bahtas prestationer under sommaren/hösten 2018 blivit ogiltigförklarade. Läs mer!
Vid utarbetandet av 2018 års 10-bästalista var det som alla tidigare år utifrån det internationella seniorperspektivet som prestationerna värderades. Det medförde i sin tur att insatserna i de "största internationella sammanhangen" - dvs i år vid EM i Berlin, inne-VM i Birmingham och i Diamond League-serien - fick störst vikt.
Den utgångspunkten kan tyckas väl exklusiv men faktum är att den ger ett fylligt underlag för en 10-bästalista: På EM och IVM hade vi 50 resp 14 svenskar som tävlade individuellt plus att 13 svenskar gjorde tillsammans 33 starter på Diamond League utomlands och ytterligare 10 fick chansen på hemmaplan i Bauhausgalan.
Och konkurrensen om en plats på 10-bästalistan var hård: På EM hade vi förutom fyra medaljörer och två 4:or ytterligare fem på topp-7. Dvs det var alltså totalt elva som tog poängplatser på EM, så redan på det tuffa kriteriet fanns fler namn än antalet platser på listan!
Kommentarer kring de listplacerades säsonger
I fjol debuterade en knappt 18-årig Armand Duplantis på listan som 4:a och redan i år kliver han alltså upp i topp. Därmed blir han den allra yngste ettan i listans 46-åriga historia! Och det var en solklar förstaplats eftersom Mondo stod för det enda svenska guldet på EM i Berlin och det efter att ha vunnit tidernas stavtävling på ett resultat - 6.05 - som bara Sergej Bubka av all världens stavhoppare någonsin överträffat utomhus!
Fjolårets 1:a Daniel Ståhl fick därför finna sig att bli nedpetad ett hack trots en säsong som var snudd på lika bra som 2017. För tredje året i rad toppar Daniel världsstatistiken och för andra året i rad var det retfullt nära guldet på det stora mästerskapet. Och precis som Mondo besegrade Daniel alla i den övriga absoluta världstoppen vid ett eller flera tillfällen.
Andreas Kramer har utvecklats stadigt år för år och nu som 21-åring var han - efter att ha kompletterat sin repertoar med en stark avslutning - klar att kliva in i den internationella 800m-eliten. Tyvärr fick Andreas aldrig chansen i Diamond League men med EM-silvret (bakom fjolårets VM-2:a och före fjolårets VM-1:a) och 4:e platsen i Kontinentalcupen bakom bara årets tre snabbaste i världen visade han att det nya svenska rekordet 1:45.03 inte alls beskrev den verkliga kapaciteten tidsmässigt.
Simon Pettersson har precis som Andreas haft den där stabila utvecklingen av prestationsförmågan. I fjol var det en sensation att Simon gick till VM-final, i år på EM kändes finalplatsen snudd på given på förhand. Och i finalen fanns han hela tiden i högsta grad med i striden om bronset och för att till slut bli 4:a, vilket kan jämföras med den 8:e plats bland europeer han tog på VM 2017.
Angelica Bengtsson hade sin resultatmässigt hittills bästa utesäsong med fem tävlingar över 4.65 i internationell konkurrens inkl två förbättringar av svenska rekordet (4.72 och 4.73). 6:a på EM och 3:a/6:a i Diamond League plus 11:a på IVM.
Thobias Nilsson Montler höjde sig rejält: Fem tävlingar över 8.00 och ytterligare sex över 7.85 mot bara 1+1 sammanlagt för hela tidigare karriären. Formtoppen prickades in perfekt till EM där personbästa 8.10 gav 4:e platsen. Även övriga 8m-tävlingar kom i stora sammanhang: Bauhaus-galan, FGP Sollentuna och Göteborg samt SM. Dessutom 7:a på 7.97 i Diamond League-finalen.
Khaddi Sagnia hade starka sista två veckor på innesäsongen: Världsårsbästa 6.85 på ISM, tangerade svenska rekordet 6.92 i en gala i Glasgow och så avslutningsvis 6:e plats på IVM! Nådde inte riktigt samma nivå utomhus men kom ändå 7:a både på EM och i enda Diamond League-starten.
Erika Kinsey 7:a på IVM och radade sedan under sommaren upp 1.90+ tävlingar: 14 gånger i internationell konkurrens varav 12 på utländsk mark! Topp-5 i tre Diamond League och 2:a i prestigefyllda klassikern Eberstadt. Dock 13:e på EM.
Fanny Roos tog sig ytterligare en bit närmare den internationella toppen: 11 gånger över 18 m, 11:a på EM, 13:e på IVM, 2 x 7:a på Diamond League och 14:e på världsårsbästa utomhus bara halvmetern från topp-8.
Hanna Hermansson missade EM-finalen på 800m med retfulla fem hundradelar men kompenserade det genom att efter pers i både försök och final placera sig 7:a på 1500m.
Också med i resonemanget om en plats på listan (i bokstavsordning): Meraf Bahta (medel/lång, EM-2:a i terräng, svenskt rekord 3000m inomhus), Fabian Delryd (höjd, 8:a på världsårsbästa ute med 2.33, men skadad strax efteråt och missade resten av sommaren), Charlotta Fougberg (5000m/10000m, 9:a/7:a på EM), Fredrik Samuelsson (tiokamp, 9:a på EM och 8:a i Götzis), Napoleon Solomon (3000m hinder, årets 5:e snabbaste europé, 12:a på EM efter fall), Melker Svärd Jacobsson (stav, 9:a på inne-VM) och Michel Tornéus (längd, 7:a på EM).
--------------------------------------------------------------------------
I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2018.
foto: Jessica Gow/TT (1), Deca Text & Bild (2-10).
1) Armand Duplantis (4:a, 1)
Upsala IF
Stav
Guld på EM
7:a på inomhus-VM
1-2-3-7 på Diamond League
1:a på världsårsbästa ute
6:a på världsårsbästa inne
Svenskt rekord ute & inne
Dessutom:
Guld på junior-VM
Fyra juniorvärldsrekord
|

|
 |
2) Daniel Ståhl (1:a, 4)
Spårvägens FK
Diskus
Silver på EM
3:e bäst på Kontinentalcupen
4-3-6-12-3 på Diamond League
1:a på världsårsbästa ute
|
3) Andreas Kramer (9:a, 1)
Sävedalens AIK
800m
Silver på EM
semi på inomhus-VM
4:a på Kontinentalcupen
8 (1000m) på Diamond League
26:a på världsårsbästa ute
19:a på världsårsbästa inne
Svenskt rekord ute
|
 |
 |
4) Simon Pettersson (7:a, 1)
Hässelby SK
Diskus
4:a på EM
7 på Diamond League
19:e på världsårsbästa ute
|
5) Angelica Bengtsson (5:a, 7)
Hässelby SK
Stav
6:a på EM
11:a på inomhus-VM
3-6-9-X-X på Diamond League
12:a på världsårsbästa ute
30:e på världsårsbästa inne
Svenskt rekord ute |
 |
 |
6) Thobias Nilsson Montler (-, 0)
Malmö AI
Längd
4:a på EM
5-7 på Diamond League
37:a på världsårsbästa ute
32:a på världsårsbästa inne |
7) Khaddi Sagnia (-, 1)
Ullevi FK
Längd
7:a på EM
6:a på inomhus-VM
7 på Diamond League
26:a på världsårsbästa ute
2:a på världsårsbästa inne
Svenskt rekord inne |
 |
 |
8) Erika Kinsey (-, 1)
Trångsvikens IF
Höjd
13:e på EM
7:a på inomhus-VM
10-3-8-5-4 på Diamond Leauge
15:e på världsårsbästa ute
12:a på världsårsbästa inne |
9) Fanny Roos (-, 0)
Athletics 24Seven SK
Kula
11:a på EM
13:e på inomhus-EM
7-7 på Diamond League
14:e på världsårsbästa ute
16:e på världsårsbästa inne
Svenskt rekord ute |
 |
 |
10) Hanna Hermansson (-, 0)
Turebergs FK
1500m
7:a på EM
65:a på världsårsbästa
800m
10:a totalt i semi på EM
46:a på världsårsbästa ute
39:a på världsårsbästa inne
|
Anm: Med i resonemangen om en plats på listan fanns också (i bokstavsordning): Meraf Bahta (Hälle IF), Fabian Delryd (Täby IS), Charlotta Fougberg (Ullevi FK), Fredrik Samuelsson (Hässelby SK), Napoleon Solomon (Turebergs FK), Melker Svärd Jacobsson (Örgryte IS) och Michel Tornéus (Hammarby IF).
Ang revideringen av listan hösten 2020
Ursprungligen var Meraf Bahta placerad 5:a på listan i kraft av framförallt EM-bronset på 10000m och flera framskjutna placeringar på Diamond League. P g a brott mot reglerna om vistelserapportering blev dock Merafs samtliga prestationer efter den 24 maj 2018 (och fram t o m den 31 augusti 2019) retroaktivt ogiltigförklarade två år senare.
Det innebar att merparten av det meritunderlag som gett 5:e platsen utraderades och de prestationer av Meraf som sedan återstod bedömdes inte räcka för en plats på 10-bästalistan. Därför flyttades ursprungliga placeringarna 6-10 upp till 5-9 och den därmed vakanta 10:e platsen gick till Hanna Hermansson.
I sammanställningsarbetet deltog detta år (i bokstavsordning): Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Stefan Holm (höjdhoppare emeritus), Ludvig Holmberg (Expressen), Lennart Julin (friidrott.se f d redaktör), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Stefan Olsson (SFIF generalsekreterare), Gustav Orbring (friidrott.se redaktör), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (SFIF:s styrelse), Karin Torneklint (SFIF förbundskapten) och Mats Åkerlind (tidigare SFIF:s styrelse). |