2019

Direkt till årets lista

Vid utarbetandet av 2019 års 10-bästalista var det som alla tidigare år utifrån det internationella seniorperspektivet som prestationerna värderades. Det medförde i sin tur att insatserna i de "största internationella sammanhangen" - dvs i år vid VM i Doha, inne-EM i Glasgow, Lag-EM i Bydgoszcz, Europa-USA i Minsk och i Diamond League-serien - fick störst vikt.

Den utgångspunkten kan tyckas väl exklusiv men faktum är att den ger ett fylligt underlag för en 10-bästalista: På VM och IEM hade vi 21 resp 30 svenskar som tävlade individuellt plus att 9 svenskar gjorde tillsammans 32 starter på Diamond League utomlands och ytterligare 10 fick chansen på hemmaplan i Bauhausgalan.

Och konkurrensen om en plats på 10-bästalistan var hård: På VM hade vi förutom två medaljörer ytterligare fem på topp-9, på IEM blev facit två medaljer och ytterligare sex på topp-8 (av dessa var det bara en som var topp-9 på VM!). Och på Diamond League hade vi för första gången fyra olika vinnare och två till som tog "pallplaceringar".

Så 2019 var ett extra tufft år prestationsmässigt för att ta sig in på 10-bästalistan!

Kommentarer kring de listplacerades säsonger

Daniel Ståhl svarade för en säsong som inte bara var hans egen bästa hittills utan också världens kanske bästa någonsin sett till resultatnivån. Bortsett från SM och Lag-SM var dessutom alla tävlingar i internationell konkurrens och han snittade på sina tio bästa snudd på 70 meter. Dominerade Diamond League med fyra överlägsna segrar och en andraplats (trots 69.94!) och som perfekt slutpunkt kom sedan VM-guldet i Doha!

Armand Duplantis höjde sin resultatnivå ett snäpp även om 6.05-rekordet från EM i fjol klarade sig. Samma höjd som vinnaren i VM-finalen, förlorade guldet bara på en rivning mer på vägen. Tvåa i DL-finalen, vann Europa-USA, gjorde två 6m-tävlingar och i inbördes möten med VM-ettan Kendricks var det tätt (3-4).

Angelica Bengtsson tog en bragdartad 6:e plats i VM-finalen då hon - efter att först ha brutit staven och tvingats byta till en annan - klarade nya svenska rekordet 4.80 i tredje och sista. Hade annars en litet blandad sommar med DL-segern i Rom, 3:e platsen i Lag-EM och 4:e platsen i Europa-USA som höjdpunkter. Passerade 4.80-gränsen första gången inomhus.

Thobias Montler hade en stark innesäsong: Tvåa på World Indoor Tour och silver på EM (pers 8.17). Öppnade utomhus med 8.43w och fortsatte med tungt vägande DL-seger (pers 8.22) på Bauhausgalan. Missade sedan två månader mitt i sommaren p g a knäskada men kom tillbaka med bl a 7:e plats i DL-finalen, 5:e plats i Europa-USA och 9:e plats på VM.

Fanny Roos fortsatte sin utveckling och radade upp tävlingar kring och över 18.50 inkl svenska rekordet 19.06. Etablerade sig därmed på allvar i världseliten bevisat av bl a två 3:e platser i Diamond League och en 2:a plats i Europa-USA. 6:a på inne-EM och 3 cm från final på VM.

Kalle Berglund förbättrade det 34 år gamla svenska rekordet på 1500m i tre etapper med totalt 2.79 till 3:33.70. Den sista noteringen kom i VM-finalen där han slutade 9:a, som förste svenske manlige löpare i en global 1500m-final på 59 år. Slog även svenska rekordet på 1 mile som hade stått sedan 1975.

Erika Kinsey hade sett till resultatnivå sin bästa sommar hittills med sex internationella tävlingar på 1.94-1.96. Även utdelningen placeringsmässigt blev bra toppat av 2:a/3:a i tre Diamond League liksom i Lag-EM. Dock bara en tävling bättre än 1.90 efter 5 juli och 18:e i VM-kvalet.

Kim Amb hade fem tävlingar över 80 under juni/juli och prickade sedan formtoppen perfekt till slutet av sommaren där han gjorde karriärens fyra längsta resultat (84.85 - 86.03) på Finnkampen, kvalet och finalen vid SM samt kvalet vid VM! 8:a i finalen på VM innebar bästa placeringen på karriärens hittills fem globala mästerskap.

Simon Pettersson hade en trög start på säsongen och under första halvan av sommaren höll han sig mest under 62. Sedan steg formen stadigt och av de följande 12 tävlingarna var bara 2 under 62. Övertygande VM-insats med 63 både i kval och final (bara 8 cm från att få kasta vidare efter tre omgångar).

Yolanda Ngarambe tog ett stort kliv under året kulminerande vid VM där hon med 4:03.43 i 1500m-semifinalen var bara två placeringar (och knappt två sekunder) från att nå finalen. Tog dessutom (på 3000m) enda svenska grensegern i Lag-EM och satte svenskt rekord på 1 mile inomhus.

Också med i resonemanget om en plats på listan (i bokstavsordning): Robel Fsiha (17:e och bäste europé på terräng-VM, en enda sekund från svenskt rekord på halvmarathon), Tilde Johansson (5 cm från final på VM), Fredrik Samuelsson (4:a på inne-EM, 15:e på VM), Napoleon Solomon (5:a på terräng-EM, svenskt rekord på halvmarathon), Melker Svärd Jacobsson (3:a på inne-EM, 2:a på Lag-EM)

--------------------------------------------------------------------------

I listan nedan (inom parentes anges fjolårets placering och antal tidigare år på listan) redovisas de viktigaste punkterna i de aktivas resp meritlistor för 2019.

1 mile

Anm: Med i resonemangen om en plats på listan fanns också (i bokstavsordning): Robel Fsiha, Tilde Johansson, Fredrik Samuelsson, Napoleon Solomon och Melker Svärd Jacobsson.

I utvärderingprocessen deltog detta år (i bokstavsordning): Jonas Hedman (friidrott.se frilans), Stefan Holm (höjdhoppare emeritus), Ludvig Holmberg (Expressen), Lennart Julin (friidrott.se f d redaktör), Lorenzo Nesi (friidrott.se frilans), Stefan Olsson (SFIF generalsekreterare), Gustav Orbring (friidrott.se redaktör), Hasse Sjögren (friidrott.se frilans), Johan Storåkers (SFIF ordförande), Hillevi Thor (SFIF kommunikationsansvarig), Karin Torneklint (SFIF förbundskapten) och Mats Åkerlind (tidigare SFIF:s styrelse).