Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Annika Petersson såå nära första svenska segern på 30 år i kvinnliga spjutet.

Annika Petersson såå nära första svenska segern på 30 år i kvinnliga spjutet.
Foto: Deca Text & Bild

Jämna Finnkamper i halvtid

 29 aug, 2009.Sju poängs övervikt för kvinnorna och minus tre för männen. Det ser jämnt ut efter den första Finnkampsdagen på Ullevi. Men i själva verket är det klart bättre än prognosen för killarna medan tjejerna har gått marginellt sämre än väntat.
     Såväl den kortaste som den längsta löpgrenen slutade bättre än förhandstipsen. Stefan Tärnhuvud ordnade ännu en 10.4-hundring, det småruggiga vädret till trots. Oskar Åberg fixade fyra poäng på sluttampen genom att fälla sig till fjärdeplatsen.
     På 10000 meter förvandlades åtta minuspoäng till oavgjort när Henrik Skoog och Oskar Käck var de enda som kunde hänga med favoriten Matti Räsänen.
     Ställningen 92-89 i Finlands favör är dock inte huggen i sten eftersom det föreligger en protest mot diskvalifikationen av det finska stafettlaget, som uppenbarligen tog sig i mål långt efter att man såg ut att ha avbrutit vid den andra växeln. Juryns besked kommer först i morgon.
     Anna Söderberg räddade sin tolfte raka diskusseger i sista omgången. Anna låg faktiskt bara på femte plats halvvägs, men klättrade sen stadigt. Omvänt höll det på att bli den första svenska spjutsegern på 30 år, tack vare Annika Petersson. Gävlekasterskan är alltid som starkast i stora sammanhang. Hennes längsta kast har kommit i landslagsdräkten eller på Stora SM.
     På Ullevi tog hon ledningen i tredje omgången genom en 55-metare, som hon spädde på i nästa kast. Det var först efter det som Mikaela Ingberg lyckades replikera. Annika avslutade dessutom med ytterligare ett kast över 54 meter.
     Kvinnorna inleder morgondagen med poängställningen 117-110.
     – En bättre första dag än jag hade väntat mig, tyckte förbundskpten Stefan Olsson. Killarna visade att det går att göra annat än vad statistiken säger. Nu har de riktigt häng inför i morgon.
     Finnkampsresultaten.