Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Månadens: Gabriel Wallin

Flög fram till andraplatsen i Finnkampen - och blev därmed friidrott.se:s Månadens för augusti!

Flög fram till andraplatsen i Finnkampen - och blev därmed friidrott.se:s Månadens för augusti!
Foto: Deca Text & Bild

 18 sep, 2009.Om det fanns något befogat att beteckna som "mission impossible" i årets Finnkamp så var det uppgiften för de svenska spjutkastarna, Visserligen startade Finland utan krasslige Tero Pitkämäki men mönstrade ändå tre man från årets topp-7 - i hela världen!!
     * Teemu Wirkkala, statistik-4:a, VM-9:a, säsongssnitt 82.88 på 10 tävlingar, sämsta 77.95.
     * Ari Mannio, statistik-6:a, säsongssnitt 82.44 på 13 tävlingar, sämsta 80.26.
     * Antti Ruuskanen, statistik-7:a, säsongssnitt 80.99 på 10 tävlingar, sämsta 75.03 men inget under 80 på nästan två månader.
     Att formen var fortsatt OK visade de tre så sent som på fredagskvällen i Zürich Golden League då de bara hade Andreas Thorkildsen före sig och då alla tre kastade över 80 meter. Ruuskanen noterade t o m nytt årsbästa (85.39).
     Det var alltså motståndet för Gabriel Wallin och de andra två svenskarna. Gabriels eget säsongsfacit var ett snitt på dryga 74 meter med 76.71 från Folksam Challenge i Gävle som absolut topp. Av de tre finländska kastarnas 33 tävlingar var det alltså bara Ruuskanens sämsta från början på juli som var kortare än Gabbes allra längsta.
     Mot den faktabakgrunden kunde man ha tyckt att Sverige lika gärna kunnat lämna walk-over och gett Finland 16-6 utan att bry sig om att köra själva tävlingen, så hopplöst såg det ut. Men det fascinerande med idrottens verklighet är att tävlingar inte alltid utvecklar sig så som de "borde" och så var det sannerligen den här gången:
     Visserligen kastade alla tre finnarna över 78 i första omgången, dvs bortom det gällande svenska årsbästat, men det skapade ingen uppgivenhet. Tvärtom skulle alla tre svenskarna denna dag komma att prestera sina längsta kast för säsongen!
     I det växlingsrika vädret låg dock Gabriel Wallin efter tre omgångar fortfarande nere på 71 meter. Men så i fjärde hände det: Gabbe gjorde finländarna sällskap på 78-nivån med nya svenska årsbästat 78.03, vilket gjorde att han klämde sig in före tredje blåvite kastare Ruuskanen.
     I femte omgången återställde denne med 78.17 dock "ordningen" - fast bara tillfälligt. I kastet direkt efter klippte Gabriel nämligen till med 79.69! Det längsta han gjort på fyra år och dessutom ett kast som förde honom ända upp i ledningen med bara en omgång kvar!!
     De tre världsessen hade nu alltså endast varsin chans kvar att peta bort svensken från förstaplatsen. Mannio lyckades - men bara precis (32 cm är endast ca 4 promille av totala kastlängden) - medan först Ruuskanen och sedan Wirkkala misslyckades.
     Sensationen var ett faktum: Helt givna finska 16-6 blev i stället 14-8 vilket innebar fyra helt okalkylerade svenska pluspoäng, dvs hälften av den slutliga svenska marginalen i den första totalsegern på fyra år.
     Och dessutom gick friidrott.se:s utmärkelse "Månadens friidrottare" för augusti 2009 till sensationsmannen Gabriel Wallin.
     friidrott.se har förstås tagit ett snack med "Bragd-Gabbe" bl a om hur han upplevde tävlingen från insidan.