Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


"Snabbare än Bolt"

 15 okt, 2009.Så har det hänt igen: Ännu en "vetenskapsman/forskare" har publicerat så spektakulära resultat med idrottsanknytning att det ger uppmärksamhet också långt utanför sportsidorna.
     Den här gången är det "den australiske antropologen" Peter McAllister som chockar världen med en bok där han lägger fram "bevis" för att den mänskliga (eller närmare bestämt den manliga) fysiska prestationsförmågan var mycket högre hos våra förfäder än hos oss som lever idag.
     "Huvudbeviset" - det som gett rubrikerna - är att 20.000 år gamla fotspår som grävts fram i Australien sägs visa att de dåtida urinnevånarna sprang i 37 km/h barfota i mjuk lera.
     Detta och andra påståenden av samma nonsenskaraktär vidarebefordras nu utan minsta ifrågasättande av medier i när och fjärran. Möjligen att man betecknat påståendena som "häpnadsväckande".
     Respekten för "Vetenskapsmannen" sitter uppenbart djupt. Men precis som att McAllister själv inte direkt är någon Nobelpriskandidat faller hans påståenden i boken samman som korthus vid en närmare granskning.
     Allting handlar snarare om en sensationsförfattare som vill sälja en bok som inte har dugg med genuin egen forskning eller riktig vetenskap att göra.
     Analysen av de fossila fotspåren t ex är ingen forskarbragd av McAllister själv. Analysen gjordes av helt andra personer och rapporten publicerades redan för tre år sedan. Men varför hörde vi inte redan då om denne fornhistoriske supersprinter?
     Det nog för många överraskande svaret på den frågan finns i vår kommenterande artikel "Snabbare än Bolt - berättelsen om en bluff".

Senaste veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Förra veckan
Veckan 17.11 - 24.11

Två veckor sedan
Veckan 10.11 - 17.11