Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 21 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Rapport från ett kvartssekel
"i löpningens tjänst"

 24 nov, 2009.1982 när Stockholm Marathon fyllt tre år, GöteborgsVarvet två år och Tjejmilen var två år från sin tillkomst fick Sverige en ny tidskrift med fokus på just löpning - Springtime.
     Initiativtagaren hette Nils Lodin, journalist på Aftonbladet men också mannen vars brinnande friidrottsintresse redan då manifesterat sig i att han under mer än tjugo år gett ut årsboken Friidrott.
     I år pensionerade sig Nisse efter ett drygt kvartssekel från positionen som chefredaktör för Runner's World (som Springtime heter sedan 1996). Och nu har han i boken "En löpares funderingar - 26 år med Springtime och Runners World" samlat merparten av de totalt inte mindre än 235 ledare han skrev under alla dessa år.
     Ämnena som tas upp är förstås i huvudsak knutna till långlöpningen som livsstil/motionsform men där finns också många texter som tar upp elittemat och även en del där perspektivet vidgas till hela fridrotten.
     Just genom att det är aktualitetsbilder från den verklighet som rådde just då när texterna skrevs ger krönikorna sammantaget en fascinerande bild av den dynamiska utveckling som fört fram till dagens löpningsverklighet, som är så i grunden annorlunda jämfört med hur det såg ut så sent som när dagens 35-åringar föddes.
     Därför kan man kanske tycka att det är litet synd att inte de närmast revolutionära pionjäråren på 1980-talet fått en betydligt större del av de totalt 216 sidorna.
     Läs mer om "En löpares funderingar" på förlagets hemsida (på vilken det också går att beställa boken).
     På friidrott.se presenterade friidrottsböcker (arkiv).

Senaste veckan
Veckan 14.9 - 21.9

Förra veckan
Veckan 7.9 - 14.9

Två veckor sedan
Veckan 31.8 - 7.9