Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag startade för fullt och sedan fick det bära eller brista!

 12 jan, 2010.Lite drygt ett år av mycket studier och tuff träning i USA har gjort susen för Spårvägens Alexander Söderberg. Det är i alla fall den förklaring han ger själv till tiondeplatsen i 22-årsklassen på terräng-EM i Dublin.
     Att Alexander höjt nivån på det mesta de senaste åren går inte att ta miste på. I de två tidigare terräng-EM han varit med hade han i P19-klassen haft placeringarna 47:a 2006 och 25:a 2007. Studienivån har också skruvats upp ordentligt. Nu läser han andra året av fyra på sin bachelor i kemi vid Iona College utanför New York.
     - Det är väldigt mycket i skolan och stressigt. Jag måste planera ordentligt och ha bra disciplin om jag ska få ihop både skolan och träningen. Just nu läser jag in en specialkurs på en vecka som normalt tar två veckor, innan terminen börjar. Men det är väldigt kul, berättar Alexander för friidrott.se
     Under juluppehållet har han rest runt med sin familj i norra Indien vilket var ett skönt avbrott i vardagen. Alexanders planer är att stanna i USA under en längre tid. Efter kemiexamen funderar han på att fortsätta att studera till läkare i USA.
     Att studierna och friidrotten är Alexanders två stora sysselsättningar är helt klart. Hösten 2007 åkte han runt i USA tillsammans med sin pappa och besökte ett antal skolor för att se vad som skulle passa bäst.
     Till Iona College rekryterades han och där har han fått idrottsstipendium som täcker undervisningskostnaderna så att han än så länge slipper svenska studielån. Tillsammans med ett par träningskompisar delar han en lägenhet nära skolan.
     - Hela USA-vistelsen och att jag nu växt färdigt tror jag har betytt mycket för min löpning. Jag är mycket bättre tränad nu än bara för ett år sedan. Träningen här är väldigt organiserad och annorlunda.
     - Vi tränar hårt men har tid för återhämtning på ett annat sätt än tidigare. Jag kör bara två riktiga kvalitetspass i veckan och tävlar också bara ett fåtal gånger per termin men försöker vara mer fokuserad då
, berättar Alexander.
     Ett par veckor före terräng-EM blev Alexander 35:a i amerikanska universitetsmästerskapen i terräng. Själv bedömer han att han var i bättre form då än i EM-loppet i Dublin.
     - Jag tänkte att antingen kommer det att gå skitbra eller helt åt skogen i EM. Jag startade för fullt och sedan fick det bära eller brista. Men jag tycker att jag höll ihop det bra och var jättenöjd med min tiondeplats. Det leriga underlaget passade mig bra.
     För 2010 är målsättningen framför allt att göra en bra säsong i USA.
     - Jag vill gärna lyckas kvala in till "nationals" inomhus här och kanske gå ner mot låga åtta minuter på 3000. Men jag tror inte att det blir så mycket till utomhussäsong i Sverige i sommar. Jag har väldigt mycket i skolan då som kommer att ta mycket tid. Men det är klart att 5000 meter på EM i Barcelona skulle vara väldigt kul.
     Alexander är i uppvuxen i Saltsjöbaden en bit sydöst om Stockholm. Handboll och ishockey gällde länge som huvudidrotter. Men efter ett bra lopp på Stockholm Mini Marathon 2004 (P16-3:a bland alla specialister) fick han ett utskick från Spårvägen där de undrade om han ville börja träna friidrott och sedan tog löpningen över mer och mer.
     - Men det är klart, jag skulle gärna vilja plocka fram mina skridskor och ishockeyklubban och köra lite här i USA för skojs skull, det har jag tänkt på.