Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag fick en bra start och efter det rullade allt på!

Med medaljen på pallen i Moncton

Med medaljen på pallen i Moncton
Foto: Milaine Lapointe

 27 aug, 2010.- Jag trodde nog att jag skulle kunna göra 7.600-7.700 poäng, men någon tanke på medalj hade jag inte. Sen fick jag en bra start och allt rullade på!
     När tiokampen startade på junior-VM var Petter Olson det stora svenska hoppet och trots att Petter gjorde en bra tävling och placerade sig som åtta bland världens bästa juniorer blev han inte bästa svensk. Marcus Nilsson höjde sig till en nivå som han själv inte riktigt trodde på i förväg och knep bronsmedaljen.
     - Jag fick en otroligt bra start på tävlingen och persade rejält på 100m och det var den gren jag är mest nöjd med. Efter det rullade det på. Tror just att det var viktigt att få den starten, den känslan levde jag sen på genom hela tävlingen, säger Marcus.
     Serien slutade på 7.751 poäng, svenskt juniorrekord och Sveriges första medalj på JVM sedan 2002.
     - Jag förstod efter stavhoppet att jag hade en chans men tycker ändå inte att jag avslutade så bra som jag kunnat göra. Nu räckte det ändå och såklart var jag väldigt nöjd. Poängen funderade jag aldrig på men att få slå svenska juniorrekordet var självklart häftigt.
     Vad är då förklaringen till det stora lyftet?
     - Jag har haft en stabil utveckling och fått vara skadefri. Ibland är det inte svårare än så. Sedan har jag gått framåt väldigt mycket teknikmässigt framförallt på löpsidan och det tror jag ger resultat även i de andra grenarna, menar Marcus.
     Han kommer från en riktig friidrottsfamilj där både mamma och pappa och alla tre äldre syskonen är och har varit aktiva på hög nivå. Löpningen är det som gällt för de andra men Marcus tycker inte det är så konstigt att det blivit mångkamp för hans del.
     - Nej, vi har nog alla prövat på de flesta grenar och för mig passade mångkampen bra. Kanske har jag fått lite fler gener från mammas sida. Hon har systrar som varit duktiga i kula och höjdhopp bland annat, så det är inte bara löpning vi har i blodet.
     Träningsbasen har under gymnasietiden varit FIG:et i Växjö där han haft Cai Bolö som tränare. Nu har Marcus flyttat ner till Malmö tillsammans med sin bror David.
     - Jag ska träna och försöka hitta något jobb så jag kan tjäna lite pengar. Förhoppningsvis kommer jag att köra en del med Petter nu när vi bor så nära. Jag har alltid sporrats av att ha så duktiga mångkampare i min egen ålder, främst Petter och Fabian Rosenquist och förhoppningsvis kan vi fortsätta pressa varandra till ännu bättre resultat.
     Marcus Nilsson har än så länge inga drömmar om medaljer på stora seniormästerskap utan fokuserar bara på den närmaste tiden.
     - Jag tar ett år i taget men visst vore det roligt att göra över 8.000. Får jag fortsätta träna och vara skadefri borde jag göra det om ett par år. Det är klart att jag vet att det krävs tålamod för att nå dit, men jag tror att jag har kapaciteten. Men som sagt, nu ska jag träna bra under vintern för att se hur bra det går med seniorredskapen nästa år, längre än så funderar jag inte.