Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag har väldigt bra förutsättningar att nöta och springa långt och länge!

Mission accomplished efter ca
<br/>sex och trekvarts timme.

Mission accomplished efter ca
sex och trekvarts timme.
Foto: Peter Fredricson

 14 dec, 2010.Hade någon för sex år sedan sagt till Jonas Buud att han 2010 skulle vara svensk rekordhållare och VM-medaljör i ultralöpning hade han skrattat, men en semesterresa till USA vände upp och ner på hans idrottsliv.
     - Min fru skulle hälsa på en vän och när vi ändå skulle dit bestämde vi oss för att springa New York Marathon också. Det gick ganska bra, sprang på 2:36 och kände att detta kunde vara något för mig, berättar Jonas.
     Med uppväxt i Mora är det lätt att tro att skidåkning skulle varit förstahandsvalet som idrott för Jonas, men det var orienteringen som fångade honom. Efter maran i New York hade dock tanken att satsa mer seriöst på löpning väckts, och ett misslyckat försök gjordes att kvala in till EM i Göteborg. I samband med ett träningsläger kom Jonas på andra tankar.
     - Jag får skylla på min fru igen. Hon kom att prata med Rune Larsson på ett läger i Portugal och hängde också med på ett par av hans långpass. Rune föreslog att vi skulle springa Swiss Alpine och på något sätt lyckades jag bli övertalad.
     2007 debuterade Jonas i det nästan 8 mil långa bergsloppet, som har en höjdskillnad på 2.26 km och vann direkt, en prestation han sedan upprepat 2008, 2009 och 2010.
     Marathonlöpningen är inte helt lagd på hyllan och 2009 överraskade han många med att bli SM-tvåa i Stockholm. Bara tre veckor senare vann han EM 100 km och blev samtidigt världscuptvåa med tiden 6:41:50, en prestation han nu i november gjorde om när tävlingen för första gången hade officiell VM-status.
     - När jag kom till VM i Gibraltar hade jag en förhoppning om att kunna springa under 6:40. Men när jag såg banan insåg jag att den var alldeles för kuperad och svårlöpt så jag gjorde om mitt schema för att springa på 6:45 istället.
     - I år fick vi inte använda GPS-klocka och när arrangörens system med kilometerskyltar inte fungerade som det skulle var det en utmaning att hitta rätt tempo. Men jag lyckades hyggligt och kunde hålla tempot tills det var ca tre mil kvar då jag tröttnade, säger Jonas som kom i mål på 6:47:40.
     Svårigheterna med ett ultralopp ligger i att inte förivra sig menar Jonas, och tror att det också är hans styrka som löpare.
     - Vi såg det på VM i år när en norrman sprang iväg alldeles för snabbt i början. Då gäller det att ha is i magen och inte hänga med.
     - Jag är nog en av de jämnaste löparna på den här nivån och har märkt att jag har väldigt bra förutsättningar att nöta och springa långt och länge. Problemen uppstår för många när kolhydraterna tagit slut, men jag verkar kunna springa på fettet, säger han med ett skratt.
     En normal träningsvecka består av 16-18 mils löpning och trots att han är nybliven tvåbarnsfar tycker han att han får den tid till träning och vila som behövs.
     - Jag brukar börja dagen med en timme på löpbandet innan barnen vaknat och sedan springer jag också mycket på lunchen. Jag jobbar just nu bara 75% och har möjlighet att lägga de riktigt långa passen mitt på dagen så man får lite dagsljus också. Det tycker jag är viktigt. Att springa långpass på band är för tråkigt, så jag springer ute så mycket jag kan.
     Det är inte bara Jonas Buud som utvecklats mycket de senaste åren utan hela ultralöpningen har fått större acceptans och status. Årets VM på 100 km var alltså det första officiella och nästa år får grenen även SM-status, en utveckling som Jonas även hoppas bidrar till att fler duktiga löpare prövar på.
     - Vi hade ju en tjej som var fyra på VM, Gloria Vinstedt, men bakom oss är det lite tunt. Jag vet att sådana som Anders Szalkai och Kristoffer Österlund pratat lite smått om att prova på ultra och jag tror det behövs för att höja statusen ytterligare, poängterar Jonas.
     Själv har han en ny spännande utmaning framför sig.
     - I vår ska jag till Sydafrika för att springa världens största ultralopp, Comrades.
     ("Comrades" startade 1921 och går över en rejält kuperad bana på nästan nio mil mellan Pietermaritzburg och Durban. 2009 var långt över 20.000 anmälda och nästan 15.000 fullföljde!)
     Någon ny satsning på marathon ser inte Jonas framför sig, även om han erkänner att han gärna skulle vilja springa under 2:20 någon gång. Det är tveklöst ultralöpningen som gäller framöver.
     - Jag vet inte, men jag upplever det som mer avslappnat inom ultralöpningen. Inte samma press och jagande efter tider. För mig handlar det så mycket om upplevelsen också, naturen och friheten. Det är det jag, liksom många andra, fastnat för.