Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 8 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Rekordens tid snart förbi?

Diagram som sägs visa någonting viktigt.
<br/>Frågan är bara: Vad?

Diagram som sägs visa någonting viktigt.
Frågan är bara: Vad?

 26 dec, 2010.Uppenbart utövar friidrottens världsrekordutveckling en fullständigt oemotståndlig lockelse på akademiker från helt andra branscher. Ofta ett par gånger årligen dyker i internationella medier upp nyheter om att "forskare" vid ett universitet någonstans nu "vetenskapligt" fastslagit något om framtidens rekord.
     Det som kännetecknar själva studierna brukar vara
     1) att resultaten är helt eller delvis befängda
     2) att de ändå presenteras med alla tänkbara vetenskapliga pretentioner (formler, tabeller och diagram, referenser m m).
     Detta stämmer perfekt in på det senaste exemplet som dykt upp. Det är två koreanska management specialister - Yu och Seung - och det nya de kommer med är att man i stället för att ange de "ultimata" rekorden har räknat ut hur lång (eller snarare kort) tid som återstår innan dessa de slutliga rekorden är uppnådda.
     Och svaret de kommit fram till vad gäller friidrottens löpgrenar är i snitt någonting mellan 7.48 och 10.55 år. Eftersom rapporten publicerades i juni 2010 skulle rekordhistorien ta slut redan mellan 2018 och 2021! Sorry alltså alla födda från mitten av 1990-talet och framåt, det är redan kört för era världsrekorddrömmar ....
     Redan att Yu & Seung anger sina slutsatser i hundradels år (dvs på tre dagar när!) är direkt komiskt och ännu mer absurd blir bilden om man ger sig tid att läsa hela deras rapport. För den genomsyras av en skrämmande ovetenskaplighet som väcker allvarliga betänkligheter kring deras ordinarie arbete.
     För det visade sig snabbt att deras ursprungliga analysmetod inte fungerade på den faktiska rekordutvecklingen i ungefär hälften av grenarna. Då valde man helt sonika att hitta på en annan analysmetod för dessa grenar!
     Trots dessa manipulationer fick flera grenar ändå ett kalkylerat "slutligt" rekord som var sämre än det befintliga nuvarande världsrekordet. Då strök man helt sonika bort första tredjedelen av rekordutvecklingarna och räknade om!
     Något som i flera fall fick enorma effekter: På kvinnliga 5000m t ex gick tiden till slutliga rekordet upp från 5.32 år till 55.65 år - dvs ökning med en faktor på drygt tio!!! Den enorma effekten av en liten ändring i utgångsmaterialet borde ha fått dem att direkt lägga ned hela projektet eftersom analysen bevisligen inte "funkade" med någon som helst rimlig precision.
     Bristen på nödvändig insikt i vad som finns bakom friidrottens rekordsiffror fick också omedelbar förödande effekt på kalkylerna:
     T ex har man på 100m inte tagit någon hänsyn till övergången från manuell tid till eltid utan man har räknat som om det första rekordet 10.6m var likvärdigt med 10.60 eltid.
     Och på kvinnlig marathon har man använt en rekordutveckling som startar 1926 fast grenen inte kom med på mästerskapsprogrammet (= inte hade någon som satsade seriöst på den) förrän ett drygt halvt sekel senare!
     Trots att redan en snabb granskning som denna alltså visar att studien inte klarar de allra mest fundamentala kraven på saklighet och relevans avslutas artikeln med förnumstiga råd om bl a vilka grenar som olika länder bör satsa på!
     Vilket tyvärr visar på avsaknad av den äkta vetenskapens kännetecken - det kritiska ifrågasättandet av även det egna arbetet!
     "Limit to Improvement in Running and Swimming" (inkl länk för nedladdning av hela rapporten).

Senaste veckan
Veckan 1.12 - 8.12

Förra veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Två veckor sedan
Veckan 17.11 - 24.11