Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Det var 23 år sedan sist men nu skall Sverige, Finland och Norge åter mötas i en 3-landskamp inomhus!

Det var 23 år sedan sist men nu skall Sverige, Finland och Norge åter mötas i en 3-landskamp inomhus!

Innelandskampen tillbaka

 3 feb, 2011.Lördagens match mot Finland och Norge innebär nystart för ett koncept som varit slumrande i tio år, nämligen en "riktig" inomhuslandskamp. För senast det hände var matchen 2001 i Umeå mot Finland och Baltikum.
     Men dessförinnan hade Sverige och Finland mötts varje år sedan 1988, fast utan att riktigt hitta rätt format. Några gånger hade det varit trelandskamper med antingen Norge eller Baltikum som tredje part, ett par gånger hade den mixats med galan i Globen.
     Nu prövar man alltså åter formatet "Nordisk 3-landskamp" och satsningen är 3-årig, dvs Sverige, Norge och Finland har kommit överens om att köra konceptet under en komplett cykel med roterande värdskap. Fast tanken och ambitionen från alla tre är förstås att det skall bli en fortsättning efter 2013.
     Och även om det på Norska FIF:s hemsida sägs att "For første gang i historien skal Norge møte Sverige og Finland til innendørslandskamp" så är det faktiskt inte premiär i Tammerfors på lördag:
     Redan 1972 möttes de tre länderna i en manlig landskamp i Scandinavium och både 1985 i Åbo och 1988 i Tammerfors kördes kompletta 3-landskamper enligt samma upplägg som nu. Och det allra första norska landskampsmötet inomhus med Sverige skedde för 44 år sedan på "Hovet" i Stockholm!
     Det kan man se i den sammanställning vi gjort av alla officiella inomhuslandskamper som Sverige deltagit i. Av den framgår också t ex att det blir sjätte gången totalt som Sverige inomhuslandskampar mot Finland i Pirkkahalli i Tammerfors.
     Våra officiella inomhuslandskamper (1966-)

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2