Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag vet att min drömgräns ligger betydligt högre än så!

 19 apr, 2011.- Jag har fått med mig massor med erfarenheter från tiden i USA och Stockholm och de är inget jag ångrar. Men här hemma i Göteborg känns det som alla bitar fallit på plats.
     I juni 2007 hoppade Ebba Jungmark 1.92, kvalade till VM i Osaka och blev Månadens friidrottare på friidrott.se. Nästan fyra år senare tog hon brons vid inomhus-EM i Paris med nya personliga rekordet 1.96. Vägen dit har dock varit allt annat än spikrak.
     - Då för fyra år sedan hade jag flyttat till Stockholm för att få en nytändning och ville till USA för att testa om jag skulle kunna utvecklas ännu mer där. Jag trivdes bra där borta med kompisar och skola, men träningen blev fel.
     - När jag sen kom hem till Stockholm hade jag egentligen inga träningskompisar och det funkade dåligt med osäkert boende och det sociala livet överhuvudtaget.
     - Då var jag rätt less på allt och hade nog funderingar på att sluta. Men jag brinner för mycket för friidrotten och idag är jag så klart glad att jag fortsatte, säger Ebba som valde att flytta hem till västkusten igen.
     Hon bor idag i Mölndal med pojkvän och hund och lyfter fram helheten som den viktigaste anledningen till lyftet.
     - Jag behövde nog tiden i USA för att förstå hur bra vi har det i Göteborg. Här har jag nära till allt, familjen, träningen och kompisar. Jag känner mig trygg med min tränare Emil och med mina träningskompisar.
     - Och med en sån som Emma Green i hallen är det klart man pressar sig ytterligare. Jag hoppas vi kommer kunna träna tillsammans mer i framtiden, och att hon hoppat så bra har definitivt sporrat mig.
     I somras började hoppningen lossna igen för Ebba och hon kvalade till EM i Barcelona. Väl där missade hon precis final.
     - Jag var så besviken. Jag hade hela sommaren hoppat bra på träningen och visste att jag kunde hoppa riktigt högt. Jag har känt så hela vintern också, därför var det så skönt när jag fick sätta pers med 1.93 på inne-SM i Friidrottens Hus.
     På plats i Paris helgen efter var målet att nå final, men det satt längre inne än vad någon kunnat tro och det inte för att Ebba hoppade darrigt.
     - När jag klarade 1.89 var det någon annan tränare på läktaren som klappade Emil på axeln och grattade till finalplatsen, säger Ebba med ett skratt.
     Till slut krävdes 1.94 och nytt personligt rekord för Ebba för att ta sig till finalen.
     - Jag kände när jag åkte till Paris att jag hade en liten, liten medaljchans, Men jag hade ingen större erfarenhet av att hoppa två dar i rad, så jag visste att jag var tvungen att spara energi. När kvalet var över var det många som ville gratta, men jag var nog ganska otrevlig och försökte glömma det direkt för att kunna ladda till finalen.
     - På söndagen sen kände jag mig kanske inte riktigt lika studsig i benen som dagen innan, men jag var väldigt fokuserad och laddad. Sen flöt det på och jag kände hela tiden att jag kunde hoppa högre. När bronset var klart blev jag så klart överlycklig!
     Den största omställningen efter medaljen har varit den uppmärksamhet som följt. Förfrågningar och uppdrag har avlöst varandra, men Ebba tycker sig ha hittat en balans.
     - Jag har bra hjälp från Daniel Wessfeldt och Stina Funke, och sen pratar jag mycket med Emil också. Erica Johansson har hjälpt mig lite med hur jag ska tackla all uppmärksamhet. Det känns som jag har ett bra team runt omkring mig.
     Sommarens stora mål är VM i Daegu, men Ebba hoppas också att medaljen på IEM kan öppna dörrarna också till andra stora tävlingar.
     - Jag har känt nu under våren att jag fortsatt utvecklas och vill visa att jag hör hemma på en högre nivå. Att få komma ut och hoppa Diamond League och mäta mig med de bästa vore enormt kul.
     - När jag hoppade 1.93 fick jag en avsågad tumstock som var 7 cm av pappa och insåg då hur lite som saknas till 2 m. Men just 2 m är inget mål för mig, jag vet att min drömgräns ligger betydligt högre än så!