Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Inför VM: Utgången i Nairobi

 21 jul, 2011.De kenyanska uttagningarna till VM medförde såväl väntade namn som överraskningar. David Rudisha och Silas Kiplagat imponerade djupt med sina avslutningar på 800 respektive 1500 meter. Den senare noterade den snabbaste tiden någonsin på hög höjd, 3:31.39 (se hur han leker hem loppet), långt före OS-ettan Asbel Kiprop. Kenyanerna driver inte linjen ”tre första till VM” konsekvent och den tredje platsen gick först till femman i loppet, Nixon Chepseba, som toppade världslistorna före uttagningarna, men ändrades sen till fördel för trean på uttagningarna, Daniel Kipchirchir Komen.
     Uppsättningen på 800 meter blir densamma som i Berlin vilket innebär att Alfred Kirwa Yego får göra sitt fjärde raka VM.
     17-årige Isiah Koech hade inga problem att vinna 5000 meter och får med sig Eliud Kipchoge, som varit med på vartenda internationella mästerskap sen 2003 samt, högst oväntat, Thomas Longosiwa. Den senare har tidigare i år radat upp de anonyma placeringarna 9:a i Doha, 9:a i Rom och 16:e i New York vilket han förklarade med att han hade haft en släng av tyfoidfeber!
     Halvmaratonlöparen Peter Kirui som knappt satt sin fot på en bana visade ännu en gång att vilken okänd kenyan som helst kan bli en ögonblicklig världsstjärna, då han vann 10 000 meter, en gren som ser ut att bli väldigt öppen på VM i väntan på att se om Kenenisa Bekele över huvud taget tar sig till Sydkorea.
     Återkommande vinnaren Brimin Kipruto och sällan segrande Richard Matelong tog som förväntat hinderbiljetterna (Ezekiel Kemboi har friplats) tillsammans med skrällen Abraham Chirchir. Återigen misslyckades världens bäste galelöpare, Paul Kipsiele Koech. Den här gången fick inte världsettan som sjua i mål i Nairobi någon nåd, till skillnad från för två år sen. Men i efterspelet har Koech vädjat om ett nytt uttagningslopp på låg höjd.
     Damfinalerna bjöd både på favoritsegrar (Janet Jepkosgei 800m, Vivian Cheruiyot 5000m, Milcah Chemos 3000H) och fullständiga överraskningar – vem är Hellen Obiri som vann 1500m? Cheruiyot och Linet Masai är de enda som får dubblera på VM trots att de bara sprang varsin distans på uttagningarna. Masai förlorade återigen en spurt, nu till Sylvia Kibet på 5000m.
     Hur den slutgiltiga kenyanska VM-truppen kommer att se ut låter sig nog inte sägas förrän den landar i Sydkorea. Den kenyanska ledningen har genom åren haft en förmåga att ändra sig.