Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Radcliffes 2:15 snart inte längre världsrekord - eller?

Kommer tidernas kvinnliga marathonprestation verkligen att förlora sin världsrekordstatus? Paula Radcliffe kan bara hoppas att IAAF ändrar sig.

Kommer tidernas kvinnliga marathonprestation verkligen att förlora sin världsrekordstatus? Paula Radcliffe kan bara hoppas att IAAF ändrar sig.

 17 okt, 2011.Med en betydande fördröjning nåddes löparvärlden för en tid sedan av beskedet att Internationella Friidrottsförbundet IAAF vid sin kongress i augusti före VM i Daegu beslutat om en regeländring för kvinnliga världsrekord i landsvägslöpning.
     Beslutet var att fr o m 1 november skulle endast resultat från "rena" kvinnolopp vara rekordmässiga och att regeln skulle tillämpas retroaktivt. Detta skulle bl a innebära att Paula Radcliffes magnifika 2:15 efter åtta år som officiellt världsrekord skulle förpassas till en fotnot för "bästanoteringar i mixade lopp".
     De känslor detta faktum väckte i löparkretsar var minst sagt upprörda och kritiken mot den nya regeln - som ingen branschen i förväg ens hört talas om vara på förslag - var massiv. Och det handlade inte bara om en sympatiyttring för Radcliffe utan om sakliga argument.
     Det allra starkaste är den väldiga könsdiskriminering som tjejer med rekordambitioner kommer att drabbas av: Medan männen kan sätta världsrekord i alla lopp med en rekordmässig bana skulle kvinnorna ha endast ett par-tre tillfällen varje år!
     För det kan i teorin låta enkelt att ordna rena kvinnolopp, men i praktiken är det för de allra flesta arrangörer en omöjlighet. Dessutom saboteras hela gemenskapskänslan som är kärnan i och charmen med den moderna stadsloppsvågen. Hade IAAF verkligen tänkt igenom den konsekvensen innan man fattades sitt beslut?
     I vår artikel "När ett superrekord plötsligt inte längre är något rekord" analyserar vi den nya regeln mer i detalj.
     PS. Häromdagen hade faktiskt Paula Radcliffe själv fått audiens hos IAAF:s ordförande Lamine Diack för att argumentera mot regeländringen.
     Och visst kan IAAF:s styrelse fortfarande dra tillbaka ändringen - om man så önskar. Det finns faktiskt prejudikat från mycket modern tid där man backat när en beslutad regeländring visat sig få oönskade konsekvenser när den konfronterades med verkligheten.