Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Är det som en läggmatch om Bolt inte ger allt redan i försöken?

Är det som en läggmatch om Bolt inte ger allt redan i försöken?
Foto: Ryno Quantz

Läggmatcher i friidrott?

 28 dec, 2011.Ett hett diskussionsämne i idrottskretsar strax före jul var om det är sportsligt rätt eller fel att låta sig besegras i syfte att få en förmodat lättare motståndare i nästa omgång i en hockeyturnering.
     I diskussionen förekom ursäktande hänvisningar till att i friidrotten är det minsann ingen som ifrågasätter att de stora stjärnorna inte alltid vinner allting på sin väg genom försök/kval.
     Men är detta verkligen en annan sida av samma mynt? Är det en direkt parallell till s k ”läggmatcher” i lagsporterna att friidrottare som Bolt inte går max i alla försök, kvartsfinaler och semifinaler?
     Nej, faktiskt inte alls och det beror på att det handlar om två principiellt helt väsensskilda tävlingsformer: cup vs serie! I en cup är varje enskild match direkt avgörande medan det samlade utfallet av ett antal matcher fäller utslaget i en serie.
     "Läggmatcher" kan bara förekomma i serier för i cupupplägg åker man ju ut direkt om man inte presterar tillräckligt bra "här och nu". Tidigare prestationer har noll och intet inflytande.
     Läs vår ingående analys av idrottens två fundamentala tävlingsformer och vilka konsekvenser skillnaderna mellan dem får i hur tävlingar fungerar och inte minst i hur de tävlande väljer att agera.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2