Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Konstnären Eva Wilsson har formgivit de nya frimärkena (observera att Eric Lemming-märket skymtar i bakgrunden!)

Konstnären Eva Wilsson har formgivit de nya frimärkena (observera att Eric Lemming-märket skymtar i bakgrunden!)
Foto: alj

Nya frimärken:
Stadion, Lemming och Klüft!

 4 apr, 2012.Idag presenterade Posten den serie av tre frimärken man tagit fram i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté med anledning av att Stockholms-OS och Stadion i år firar 100 år.
     Motiven man valt var Stockholms Stadion (förstås) och en manlig och en kvinnlig guldolympier från modern tid att representera att OS-rörelsen är fortsatt i högsta grad levande.
     De två aktiva valdes ut i höstas genom en omröstning anordnad av Radiosporten. Som vi kunde berätta i november blev "folkets val" då Carolina Klüft och pistolskytten Ragnar Skanåker.
     Idag var det alltså dags att presentera det slutliga resultatet, dvs hur de nya frimärkena kommer att se ut. Och då visade det sig att friidrotten glädjande nog faktiskt var dubbelt representerad, för i fokus på Stadionmärket finns spjutlegenden Eric Lemming!
     Carro-märket är baserat på en klassisk jubelbild tagen i Athen 2004 direkt efter målgången på avslutande 800m. Att beskriva en 2-dagars sjukamp i en enda bild är egentligen omöjligt. Men genom att lägga in alla delgrenar med resultat plus slutpoängen ger märket ändå betraktaren en känsla för omfånget och mångfalden.
     Läs mer på SOK:s hemsida.
     De nya frimärkena kommer att finnas till försäljning fr o m den 10 maj.
     Anm: Friidrottare på svenska frimärken är ingen nyhet men det är samtidigt något mycket exklusivt. I samband med den senaste utgåvan (Göteborgs-EM-året 2006) gjorde vi i samarbete med Posten och Postmuseum en sammanställning av alla svenska frimärken med friidrottsmotiv. Den sammanställningen som omfattade totalt 16 märken utgivna mellan 1953 och 2006 har nu uppdaterats:
     Alla svenska friidrottsfrimärken t o m 2012
     Tittar man närmare där ser man att inte bara Carro utan faktiskt även Eric Lemming redan tidigare figurerat i frimärkssammanhang.