Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


På tröskeln till maravåren

 14 apr, 2012.April har sedan mer än ett decennium varit en månad som friidrottsligt gått helt i marathonlöpningens tecken: Mängder av storlopp på snabba banor och i oftast välvilligt väder av vårsol. måttliga vindar och temperaturer kring 10-15 grader.
     Förväntningarna på intressanta lopp och lysande tider har alltid varit stora, men nog aldrig tidigare så stora som just i år. Skälen till detta är två:
     1) De allra flesta nationer - inkl supersupermakten Kenya och supermakten Etiopien - väntar med att spika sin OS-representation till dess man har facit från aprilmarorna.
     2) 2011 var inte bara tidernas bästa marathonår utan framstår också som upptakten på en helt ny era i marathonhistorien.
     I en specialartikel tittar vi närmare på både vad som gjorde 2011 så oerhört speciellt i sig och vad det gav för signaler om vad vi kan vänta av framtiden.
     Läs hela "Vart tog väggen vägen?"
     En framtid som faktiskt kanske börjar redan nu den här helgen, när det arrangeras storlopp i Rotterdam och Paris på söndag och i Boston på måndag.
     I både Rotterdam och Boston finns ju kenyaner inställda på att säkra sig en av de bara tre platserna i landets OS-trupp. Seger nu lär vara en minimiförutsättning med tanke på att det kommer ett nytt gäng starka kandidater nästa helg i London.
     På Rotterdams "racerbana" kör Moses Mosop, Sammy Kitwara (debuterande halvmarathoness) och Peter Kirui (tidigare världsrekordhare som nu tävlingsspringer), en trio så stark att det rentav kan krävas världsrekord för att vinna!
     Paris har inte motsvarande kändisar i startlistan. Men vem kan vara säker på att inte någon av de åtta kenyaner som har aktuella pers på 2:05-2:07 tar klivet ned till 2:04 eller så nu? Särskilt som de ställs mot fem etiopier av modell 2:06-2:07.
     Eurosport direktsänder Paris Marathon söndag 15 april kl 08-30-11.00.