Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Ryno Quantz

Månadens i juni: EM-5:an Nil

 31 jul, 2012.Visst brukar juni vara en innehållsrik tävlingsmånad med många goda kandidater till att bli "Månadens" här på friidrott.se, men årets juni var något alldeles extra eftersom den också innehöll ett internationellt mästerskap, EM i Helsingfors.
     Ett EM som dessutom bjöd på många svenska glädjeämnen, bl a i form av tre medaljer och ytterligare sju poängplatser. Det intressanta när man tittar närmare på dessa tio visar det sig att alla utom en har blivit vår "Månadens" tidigare.
     Då var det ganska självklart att valet för juni 2012 skulle falla på den tionde, nämligen 200m-femman Nil de Oliveira. Men det var sannerligen inte bara "uteslutningsmetoden" som avgjorde valet.
     Tvärtom var det verkligen något alldeles speciellt och extra med kombinationen Nil och juni 2012:
     + Det var bara de tre medaljörerna Moa, Michel och Emma som placerade sig bättre på EM.
     + Det statistiska utgångsläget för Nil på EM var 19:e på årsbästa och 25:a på pers. Dvs pekande på i bästa fall en diskret plats i semi - men han blev alltså 5:a i finalen.
     + Trots väder och knepiga kurvor kunde Nil tangera personbästa när övriga hamnade 2-3-4 tiondelar över.
     + EM-insatsen var inte heller det enda utan hela andra halvan av månaden var en perfekt illustration av begreppet "i sitt livs form". I synnerhet imponerade insatsen på Lag-SM där han totalt utklassade allt motstånd (landslagsmässigt!) på både 100m (vann med 0.25) och 200m (vann med 0.87).
     Men varför blev juni 2012 en sådan supermånad i karriären? Den frågan - och många fler - svarar Nil själv på i vår Månadens-intervju!
     PS. Och formtoppen har fortsatt att hålla i sig också i juli med segrar och nya pers på 200m vid Folksam GP både i Sollentuna och Karlstad!
     Anm: Vi startade "Månadens friidrottare" redan 2004, vilket innebär att det nu är för nionde året som vi varje månad lyfter fram speciellt positiva prestationer. Allt om "Månadens" (bl a kritierna och alla de tidigare vinnarna).