Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 1 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 3: K Sjukamp

 2 aug, 2012.Jessica Samuelsson är den fjärde svenskan som startar i en OS-sjukamp. Ingen jämförelse med Carolina Klüfts seger i Aten, men systrarna Tånnanders insatser i Los Angeles för snart 30 år sen kan vara en bra måttstock. Kristine slutade tolva och Anette två placeringar längre bak.
     För att nå en poängplats (topp-8) har det krävts runt 6.300 poäng på de senaste mästerskapen. Jessis färska pers som gav en sjätte plats på EM är på 6.262. Minst lika viktigt att notera är hennes stadiga klättring:
     De fyra sjukamperna som hon har genomfört dessförinnan under 2011-2012 har slutat på 6.173-6.119-6.182-6.228 poäng. Inga djupdykningar, nollningar eller avbrutna serier, som annars är ofta återkommande i mångkamp.
     Jessica Ennis lever under pressen att infria det brittiska folkets guldförväntningar som har byggts upp alltsedan VM-guldet i Berlin och som inte har sjunkit efter de 6.902 poängen i Götzis som fört upp henne till nummer åtta genom tiderna, dryga hundratalet poäng från Carros Europarekord.
     Tatiana Tjernova lyckades besegra Ennis i Daegu genom att inte tappa för mycket i sprintgrenarna. Men avgörande nu blir nog hur långt brittiskan kastar i spjut och om ryskan får till det i längdhoppet.
     I Beijing lyfrte sig Natalja Dobrynska med 350 poäng till ett högst oväntat OS-guld. Vi ska inte låta oss luras av att hon blev bara nia i Götzis för två månader sen, för det är exakt samma placering som hon hade för fyra år sen.
     Dessutom var hon stark nog att sätta världsrekord i femkamp i vintras efter att framförallt ha hoppat längd och sprungit 800 meter på toppen av sin förmåga. Längd och 200 meter är annars grenar där ukrainskan kan tappa åtskilligt.
     I vassen lurar Jessica Zelinka, som uppvisade en ny dimension i löpningen på de kanadensiska mästerskapen, i klass med Ennis över häcken vilket är ren världselit även bland specialister.
     Nykorade Europamästarinnan Nana Djimou måste ta in försprång i spjutet för att vara med i medaljspelet medan Ryssland har ett helt nytt namn i 21-åriga Savitskaja som i ett huj höjde sig med 700 (!) poäng på de ryska mästerskapen till årets tredje bästa resultat, 6.681.
     Ur det gamla gardet finns Skujyte, som faktiskt slagit det åtta år gamla perset från OS-silvret i Aten och som knep bronset bakom Dobrynska och Ennis på IVM i vintras. Här är det hoppförmågan som har skärpts och höjd är numera en ännu starkare gren än kula.
     Apropå OS-tvåor, så vann Fountain som vanligt de amerikanska mästerskapen, där hon brukar få till årets bästa tävling och hon lär kunna hänga med bra i början. Längdhoppet är dock inte längre vad det har varit med hopp uppemot sju meter.
     I andra änden av åldersspektrat har vi 92:orna hypersnabba Schippers (som ska ägna sig åt både 200 och 4x100 efter/i> sjukampen!) och snabbt framåtgående litauiskan Ikauniece, som skrällde med EM-brons i Helsingfors. På väg uppåt är också landsmaninnan Grabuste, som likt Schippers har flera juniortitlar på meritlistan.
     De jämnstarka tyskorna saknar riktig topp i år. Flerfaldigt medaljerade Oeser har bara synts till i ett mindre lyckat Götzis där Schwarzkopf gjorde sin bästa sjukamp på många år. Mächtig OS-kvalade genom att vinna i Ratingen, men har aldrig lyckats utanför Tyskland.
     Nej den sista kandidaten till poängplats hittar vi i Josipenko, som lyckats med den bedriften i tre av sina fyra mästerskapsstarter. Ukrainskan var första gången över 6.500 som trea i Götzis och fyllde på med silver på EM på vägen till London.

Senaste veckan
Veckan 23.2 - 1.3

Förra veckan
Veckan 16.2 - 23.2

Två veckor sedan
Veckan 9.2 - 16.2