Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 5: K Marathon

 5 aug, 2012.Den djupaste kvalitén som ett maratonlopp har erbjudit fram till idag med en rysk raketspurtare som enda hot mot Östafrika. Så skulle man snabbsammanfatta det kvinnliga maratonloppet i London, nu när publiken gått miste om sargade Paula Radcliffe.
     Alla är verkligen på plats. Så har det inte alltid varit då en del löpare har föredragit penningstinna stadslopp framför ärans olympiska spel. Men marknadsvärdet stiger onekligen rejält med en OS-titel.
     Om man reducerar världsbästa till att omfatta tre löpare för varje land – och på så vis förlorar en mängd kenyanskor och etiopiskor – skiljer sig den sammanräkningen väldigt lite från OS-startlistan, som dessutom är väldigt diger, med 119 namn till och med fler än i männens mara.
     Med undantag för någon enstaka som förlorat i den inhemska uttagningsprocessen och sena skadeavhopp (Davila) får man gå ner till 70:e plats för att hitta den första som missar OS och det är holländska Boonstra, som startade juridiska processer mot sitt eget förbund efter att ha blivit ratad med en tid som knappt överskred kvalgränsen.
     Det innebär att vi får ett startfält där 25 kvinnor har sprungit under 2:28 i år och ytterligare 19 gjort det tidigare. Men i och med att Kenya och Etiopien bara kan mönstra tre deltagare vardera är favoritskaran ändå mer begränsad än vad den brukar vara på de största marorna där det alltid kan dyka upp någon anonym östafrikan(ska) och besegra mer välkända namn.
     Kenyas trio är liktydig med den som lade beslag på de tre första platserna på vårens London Marathon – som avgjordes på en annan bana än söndagens. Nu är det ett väldigt knixigt varvlopp som gäller.
     Mary Keitany har de senaste åren visat att hon är världens främsta långlöperska, men ibland har hon blivit offer för sin eget mod, som gränsat till dumdristighet. Därför består hennes färska karriär som maratonlöpare av två fullträffar just i London (på 2:18-2.19) och två missar i New York. Den senare efter en start i ett, ska vi kalla det oproportionerligt, tempo. Dessförinnan byggde hon upp ett orubbligt anseende på halva distansen med 14 segrar på 16 lopp, hälften av dem på tider under 1:08 med världsrekordet 1:05.50 som kronan på verket.
     Frågan är om kenyanskorna bakbinds av någon strategi och om de kommer att bry sig om den. Keitany omges av VM-ettan Edna Kiplagat, som har i det närmaste omvända placeringar i New York och London. Priscah Jeptoo har klättrat från att vinna mindre maror via Paris till placeringarna just bakom Kiplagat på VM och i London.
     Etiopiskorna är några år yngre än de tre kenyanskorna (som är runt 30-strecket) och har slagit igenom det senaste året. Tiki Gelana har gått från att springa runt två och en halv timme till att vinna Amsterdam i höstas på 2.22 och sen Rotterdam i våras på just under 2:19. Aselefech Mergia däremot, lyckades från början på de högsta nivåerna, pallplaceringar i Paris, på VM i Berlin och i London före två segrar i Dubai, senast på 2:19 – ett kortvarigt etiopiskt rekord som Gelana tog ifrån henne. Enda plumpen är att hon bröt fjolårets VM-lopp. Mare Dibaba är den minst meriterade, men var också hon under 2:20 i Dubai i början på året.
     Just Dubai har varit Isabellah Anderssons återkommande lopp med lyckosamt utfall. Det är där som har sänkt det svenska rekordet först till 2:26 och sen ifjol till 2:23 med väldisponerade lopp där hon inte har hakat på det hårt upptrissade inledningstempot. Efter en lång positiv trend har de tre senaste marorna (New York, Dubai, London) inte utvecklats som tänkt, men mästerskapspotentialen är hög för en balanserad löpare som Isabellah, EM-trea och VM-sjua. Hon startar som nummer 19 i ranking på årsbästa, men en placering bland de tio främsta är realistisk.
     Om loppet inte skulle ansättas i högt tempo blir Lilja Sjobuchova ett rejält hot. Ryskan kommer från banlöpningen (4:03/8:23/14:23) och har haft en ovanligt smidig övergång till maratondistansen till skillnad från andra som valt den traditonella vägen att gå upp i distans med åldern. Det mest slående är hur hon har lyckats behålla speeden. Sjobukovas fartväxlingar vid fyra mil har varit så häftiga att hon vid tillfälle varit snabbare än den manlige segraren på den sträckan in till mål.
     Man kan kallt räkna med att några av de sju favoriterna kommer att falla ifrån. I andra ledet står då en rad asiatiskor där Ozaki (VM-tvåa i Berlin) är den erfarna, Shigetomo den med storseger i år (Osaka 2:23), Wang är den med snabbast färsk tid (2:22), men har på 16 lopp som längst gjort en utflykt till Japan. Zhou har definitivt varit med längst, gick under 2:20 för sex år sen, vunnit i London året därpå och plockat både OS- och VM-medaljer, men formen är inte längre av samma slag.
     Bortom Sjobuchova är Europas främsta på papperet två 35-åringar som gjort jättelyft till 2:23, men som är helt gröna vid dessa sammanhang, Straneo och Majorova. Rutinen finns hos Mikitenko (två segrar i London) och Augusto, båda med samma bakgrund som Sjobuchova. Men även om de var de främsta europeiskorna i London i våras var de fyra till sex minuter efter den kenyanska trion.
     Även USA:s främsta kort, i synnerhet efter att Des Davila skadat sig, är en ärrad banräv, trean på 10 000 meter i Beijing, Shalane Flanagan vars karaktärisitiska distans genom åren har varit 5000 meter.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2