Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 7: M Spjut

 8 aug, 2012.Trots att spjutkastning är en nästan exklusiv europeisk affär var det bara tre man som kom över 82 meter i EM-finalen i spjutets förlovade land. Av de tolv finalisterna från Helsingfors saknas nu i London bara ryske skrällsilvermannen Iordan och Gabriel Wallin.
     Fältet anförs av Veselý, som varit i det närmaste omutlig i år. Zeleznys adept har vunnit sex av åtta tävlingar. I Diamond League har han raden 1-2-1-2. På EM räckte det med två habila kast på 83 meter för att säkra titeln.
     Det skrala året förklaras delvis av att de två storas problem, Thorkildsens skada och Pitkämäkis omläggning av tekniken.
     VM-finalen ifjol var fylld med nya namn. Mästaren de Zordo har precis som Thorkildsen inte kunnat kasta för fullt i år. Den andra mästerskapsspecialisten Martinez tävlade senaste i mars, men återfinns ändå i startlistan.
     De som har hållit bättre från VM-finalen i Daegu är ukrainaren Avramenko , som har utvecklats stadigt sedan den första internationella starten som 15-åring på Ungdoms-VM , väldigt sporadiskt tävlande Bannister, Australien, har också övertygat. Däremot har Avan floppat när han lämnade Turkiet, såväl i EM-kvalet som på DL i Paris. Än värre är dippen för Farquhar, från 86 meter i våras till allt sämre resultat i Europa.
     Pjatnytsia har överraskat med två DL-segrar efter femteplatsen på EM. Östeuropa har även ett par bra polacker där Janik har den stora rutinen medan Rakoczy kastat längre (nästan 85 meter) men är ännu en som tappar rejält utanför landets gränser. I avsaknad av nämnde Iordan och evige Makarov kommer Ryssland endast med bleke Korotkov.
     Automatiska gränsen är satt till 82 meter och det troliga är att det räcker med ett par meter mindre. Den aktuella finska trojkan består utöver Pitkämäki av dubble VM-finalisten Ruuskanen och EM-trean Mannio, som till slut lyckats överta Wirkkalas annars säkra plats.
     De baltiska inslagen på EM imponerade inte. Vasilevskis, som annars varit ovanligt stabil, lämnade kvalet med tre kryss. Juniorvärldsrekordhållaren Sirmais kom inte längre än 72 meter och har bara haft en vettig tävling på hela året och detsamma kan sägas om OS-tvåan från Beijing, Kovals. Det var i stället esten Mätas som överraskande nådde finalen, utan några anmärkningsvärda kast.
     Japans Murakami tog en oväntad medalj i Berlin-VM för tre år sedan och har förbättrat personbästat i år till nästan 84. Dock har han ändå förlorat nationsrekordet till ännu 20-årige Genki Dean (JVM-tvåa 2010) som under den inhemska säsongen i våras hade fyra raka tävlingar på 81-84. Men nu klarar han sin storinternationella debuten på seniornivå?
     Var placerar vi Kim Amb i detta startfält? Jo, även om Kim bara är nummer 30 av 44 på årsbästarankingen, så har han långt jämnare resultat, samlade kring 80 meter. Det borgar för klart större finalchanser än flera av de ovannämndas, som bara haft enstaka toppar.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2