Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 2 mars 2024

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 8: K Höjd

 9 aug, 2012.Bergqvist-Cloete-Slesarenko-Bergqvist-Vlasic-Friedrich-Tjitjerova. Det kvinnliga höjdhoppet på 2000-talet har i regel haft en dominant, som efter en eller ett par säsonger bytts ut mot en ny.
     I år såg det först ut som om Anna Tjitjerova skulle behålla den ledaroll som ryskan tagit över från Vlasic, i synnerhet som den senare efter ett ingrepp valt att vänta med tävlandet.
     Men efter en tvåmetersvinter med en topp på 2.06 i Arnstadt förlorade ryskan IVM till Chaunté Lowe. Efter det har det växlat. Tjitjerova var överlägsen på amerikansk mark (Eugene), men i ett helt annat slag i London i OS-generepet som togs av Lowe. I inbördes möten är det fortfarande klar fördel Tjitjerova, 14-5.
     Känningar, skador och rehab är den största anledningen till skiftena. Den som presterar klart bäst håller sällan alltför länge. Ett exempel på det är Ariane Friedrich som hade 2009 i sin hand fram tills hon blev passerad i den högklassiga VM-finalen i Berlin.
     Sen slet hon av hälsenan och har inte hittat tillbaka efter det. För nivån strax över 1.90 som hon hade stigit till i vintras har sjunkit igen till sommaren. OS-starten är en klar chansning.
     Tia Hellebaut har tagit barnstopp två gånger om och lyckats läka alla smärre besvär innan de har utvecklats till något större. I vintras såg det ut som hon var på väg tillbaka mot två meter.
     Men ju längre tiden har lidit utan att trenden fortsatt uppåt ju mer frustrerad har den regerande olympiska mästarinnan sett ut. Hon valde därför att hoppa över EM för att träna vidare. Kanske betalade det sig i och med att toppnoteringen kom i London, före OS.
     Där vann den frenetiska Lowe, med karriärens tjugonde tvåmetershopp och hon får gälla som favorit med sina fyra Diamond League-segrar. I synnerhet när Tjitjerova omgärdas av skaderykten. Kvalet får utvisa hur det är med den saken.
     Veteranen som klarat sig undan skador, men som inte heller varit i närheten av stora titlar är Ruth Beitia, som till skillnad från Hellebaut valde att åka till Helsingfors, väl medveten att det var hennes stora chans.
     Spanjorskan grep EM-titeln i hård kamp med säsongens stora lyft, Tonje Angelsen, som dock hade ett riktigt dåligt genrep i London.
     OS-finalen har nåtts på höjder mellan 1.92 och 1.95. Men det är få från det rekordtuffa VM-kvalet ifjol som har lyckats eller ens är med i år. Vlasic och Di Martino rehabbar, Slesarenko är gravid, överraskningarna Zheng, Amata och framför allt Ryan håller sig på lägre höjder.
     VM-finalisten som har gått mot strömmen är Barrett, som på de amerikanska uttagningarna följde Lowe upp till 2.01. Men som student har hon en lång säsong i benen och ringa erfarenhet av globala tävlingar.
     Våra svenska hopp Emma Green Tregaro och Ebba Jungmark har inte haft friktionsfria säsonger. Emma har samlat sina halvdussin tävlingar ute mellan 1.90 och 1.92. Finalhöjden är satt till 1.96, som vanligt ett snäpp över vad som troligen behövs. Kom ihåg att Emma har åtta raka lyckade kval utomhus.
     Ebba är i stället den som har skördat medaljer inomhus. EM-finalen för en månad sen var den första ute. Det får ses som en första stor framgång ifall hon lyckas upprepa det på OS-nivå efter en trasslig sommar.

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 2.3

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2