Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Foto: Deca Text & Bild

Finnkampslyftet = Månadens

 16 okt, 2012.Prestationen som gav titeln "Månadens friidrottare" för september 2012 gjordes faktiskt den allra första dagen på månaden. För det var då på Finnkampens första dag på Ullevi som Jakob Thorvaldsson ställde alla förhandstips om höjdhoppet på ända genom att ta hem grensegern efter att ha persat tre gånger om med totalt sex centimeter.
     Bland de besegrade fanns OS/EM-hopparen Osku Torro (sex gånger under sommaren 2.21-2.28) och fjolårsvinnaren Jussi Viita. Sett till årsbästan skulle Jakob ha hamnat på en diskret 4:e plats en bra bit bakom toppen.
     Fast egentligen kanske man inte skulle ha blivit så överraskad eftersom Jakob i hällande regn en vecka tidigare vid SM på Stockholms Stadion hade vunnit på tangerade perset 2.13. Överhuvudtaget fanns klara tecken som signalerade "uppdämd förbättring":
     Årsbästat 2008-2012 hade ju varit 2.09 - 2.11 - 2.13 - 2.13 - 2.13. Men det som gjorde lyftet nu så extra intressant var förstås i vilket sammanhang det kom, dvs Finnkampen.
     Att Sverige vann herrkampen för första gången på flera år berodde just på sådana positiva överraskningar som den Jakob stod för: I "papperskampen" skulle höjden ha blivit 14-8 till Finland - i verkligheten noterades i stället 12-10 till Sverige. Ett sväng till svensk fördel på inte mindre än 8 poäng i ett svep.
     Att insatsen förstås betydde mycket för Jakob själv förstår man ännu bättre när han kommer till tals i vår Månadens-intervju "- Jag längtar efter hårdträning igen!".
     
     Allt om friidrott.se:s "Månadens friidrottare" (som startade 2004)