Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 28 november 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Som 17-åring hoppade Elias Palo 4.70 i Ungdomsfinnkampen - men sedan kom det att dröja ytterligare fjorton år - dvs till i somras - till det första 5m-hoppet för Elias.

Som 17-åring hoppade Elias Palo 4.70 i Ungdomsfinnkampen - men sedan kom det att dröja ytterligare fjorton år - dvs till i somras - till det första 5m-hoppet för Elias.
Foto: Deca Text & Bild

The long and winding road

 22 okt, 2012.81:orna kom att bli en mycket speciell årgång i svenskt manligt stavhopp. De står faktiskt för fyra av de 25 svenskar som hoppat 5.30 eller högre (ute och inne sammanräknat): Alhaji Jeng 5.81, Pawel Szczyrba och Fredrik Skoglund 5.40 och Håkan Jedhammar 5.32! Ingen annan årskull har hittills fått ihop mer än två.
     Alhaji, Pawel, Fredrik och Håkan var också alla tidigt ute genom att klara "dröm-5" redan innan de lämnat tonåren. Idag när de också lämnat 20-åren bakom sig är det dock bara Alhaji som fortfarande är aktiv.
     Men det fanns också en femte mycket lovande stavhoppare i årgång 1981. En kille som redan som 13-åring var nr 12 i P14-statistiken och som sedan som 16-åring klarade 4.53 och som ett år senare hoppade 4.70 i ungdoms-Finnkampen (som då var en 18-årskamp).
     Han hette Elias Palo och tävlade för Haparanda SKT men försvann sedan från scenen. Men duktiga ungdomar som slutar "i förtid" har tyvärr aldrig varit ovanligt. Och eftersom de jämnåriga kollegerna utvecklades i så rask takt väckte Elias "försvinnande" ingen egentlig uppmärksamhet då.
     När han sedan kom tillbaka några år senare var det heller inget som fick friidrotts-Sverige att reagera. Resultatnivån var ju som i ungdomsåren och Elias tävlade sparsamt och bara hemmavid. Han "syntes" helt enkelt aldrig.
     Men den som därav drog slutsatsen att Elias Palo bara var en "hobbyidrottare" utan egentliga ambitioner för sitt stavhoppande hade fullständigt fel. Nej, förklaringen till att "ingenting" hände medan åren gick var en efterhängsen knäskada i kombination med heltidsjobb.
     Hur stor ambitionen var visas av att Elias ändå inte gav upp och i somras kom äntligen utdelningen: Vid en tävling i finska Kemi i början på augusti klarade han äntligen sina "dröm-5" - mer än ett decennium senare än årskollegorna Alhaji & Co.
     Faktum är att Elias - 31 år så när som på tre veckor - därmed blev Sveriges äldste att för första gången klara 5 meter. Ett rekord som tillhört Hasse Lagerqvist sedan 1970, dvs i 42 år!
     Sommaren 2012 bjöd också på Elias senior-SM-debut. En debut som dessutom var en hårsmån från att resultera i medalj och en plats i Finnkamps-laget: Elias var nämligen oerhört nära på 4.97 i andra försöket och bronset som gav den tredje platsen i laget gick till tio år yngre Simon Assarsson som klarade 4.97 i sitt tredje försök.
     Denna faktabeskrivning "från utsidan" av en stavhoppskarriär är anmärkningsvärd i sig men det riktigt fascinerande är historien bakom och vem kan bättre ge perspektivet "från insidan" än Elias själv?
     Så läs hela vår långintervju "- Stavhopp är så fantastiskt kul!"!

Senaste veckan
Veckan 21.11 - 28.11

Förra veckan
Veckan 14.11 - 21.11

Två veckor sedan
Veckan 7.11 - 14.11