Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Visst har jag mål med friidrotten också

 9 nov, 2012.Jerker Lysell var orienteraren som tog ett SM-silver på 3000m vid inne-SM i Örebro i vintras. I slutet av oktober vann han uttagningen till terräng-NM genom seger i Yddingeloppet och på lördag drar han på sig landslagsdräkten i danska Tårnby.
     Efter årets avslutade orienteringssäsong med en total femteplats i världscupen och med en delseger på en sprinttävling i Schweiz har Jerker Lysell fortsatt att tävla under hösten. Dock utan karta och kompass.
     I Hässelbyloppet var han trea på 29:50 i rygg på Olle Walleräng vilket han följde upp med seger i Höstmilen i Kolmården och även i Yddingeloppet i Malmö.
     - Jag vet att jag har bra löpkapacitet när orienteringssäsongen är över. Förra hösten gjorde jag ett försök med några terränglopp och det gick ganska bra så jag har fortsatt så i år också. Det har visat sig fungera bra för mig att dubblera, säger Jerker.
     - Jag letade ett lopp med bra motstånd och anmälde mig till Hässelbyloppet. Hade varit sjuk under slutet av säsongen och vilat en hel del, så jag hade inga förväntningar. Men det kanske var vilan som gjorde susen och jag hängde med bra i Hässelby.
     Det stärkte självförtroendet för Jerker och tävlingssugen som han fortfarande var fortsatte han att köra hårt i oktober med träning och tävling. Nu har det resulterat i en landslagsplats till helgen.
     - Det blir inte mycket friidrott för mig, jag hinner inte mer än ett par tävlingar om året, det är orienteringssatsningen som går först.
     För en bredare friidrottsallmänhet blev Jerker känd som orienteraren som tog silver på 3000m vid inne-SM i Örebro i februari efter Adil Bouafif. Med några minuter kvar till start var det dock många som undrade när "den där korta rödhåriga killen skulle ta av sig överdragskläderna".
     - Jag gillar inte löparshorts, de känns konstiga. Jag känner mig lätt i orienteringskläder i nylon. Rehn har väl inte heller haft några direkta friidrottskläder så det fick bli det jag hade, det verkar ju funka ändå.
     Trots långa orienteringsbyxor och orienteringströja hängde Jerker med bra och det blev det första loppet med riktigt bra motstånd och han sänkte perset med mer än 20 sek till 8:17.
     - Vilken skillnad det var att springa med andra när man hade deras ryggar att gå på. Det var helt klart över förväntan och då insåg jag vilken skillnad det vara att springa när man mötte bra motstånd och var många som låg och körde.
     Jerker är uppväxt i en idrottsfamilj med tvillingbrodern Jesper och en pappa som tävlade både i löpning och orientering. Tidigt var vägen utstakad även för tvillingarna, löpning och orientering var det som gällde.
     Jerker är den det gått bäst för med en fast plats de senaste åren i junior- och seniorlandslaget i skogssporten. Målen är höga för Jerker men det är främst på sprintdistansen med löptider runt 10-15 minuter som det gått bäst. I våras tog han EM-brons just på sprintdistansen på Lugnet i Falun.
     Det är inte heller någon tvekan på att det är orientering som står högst på listan för Jerker.
     - Jag kommer aldrig att bli världsmästare i löpning, men det kan jag bli i orientering, så valet är ganska lätt. VM-guld är min absoluta målsättning med orientering.
     - Många kan hänga med en världsorienterare i skogen på en långdistansbana men ytterst få kan göra det själv, det vill jag kunna göra, säger Jerker.
     - Men visst har jag mål med friidrotten också. Jag vill ha det som ett bra komplement i löpträningen som gör mig snabb och så vill jag kunna göra respektabla tider. Visst vore det kul med nån Finnkamp eller nått sånt i framtiden om det inte krockar med orienteringen.
     Har du inte funderat på att tävla i löpning för en ren friidrottsklubb som en del orienterare gör?
     - Skulle jag byta till en storklubb skulle jag bli en i mängden som är hyfsad att springa. Det skulle inte ge mig någonting, jag är hellre orienteraren som springer okey och som dyker upp på nån tävling ibland.
     Vad upplever du för skillnad mellan orientering och friidrott på din nivå?
     - Jag tror friidrottarna känner efter mer än vad orienterarna gör när de tränar och tävlar. Orienterarna ”brötar” på mer och är hårdare oavsett vad som händer, men friidrottarna är nog smartare i sin träning och anpassar kvalitén efter läget.
     - Men jag upplever att det är mycket mer prestige inom friidrotten, de tar alla tävlingar tokseriöst och ställer inte upp om de inte är i toppform. Jag ser alla lopp som bra träning, oavsett om det är friidrott eller orientering.
     Jerker läser maskinteknik på högskolan och flyttade i höstas från Borlänge till Norrköping, främst för att kunna träna med bra löpare under ledning av Peter Holgersson.
     Jerker läser matematik på 25% fart och tidshorisonten för att bli klar med examen ligger långt bort. "Jag kommer nog inte att ha ett riktigt heltidsjobb innan jag är 40", som han själv uttrycker det.
     I vinter åker han med orienteringslandslaget på de första världscuptävlingarna i Nya Zeeland i januari och den enda friidrottstävlingen han planerar i vinter är inne-SM i hans nya hemmaarena i Norrköping.
     På lördag springer Jerker terräng-NM i Danmark. Målet är att förbättra förra årets fjärdeplats.
     - Jag ska ligga med så länge jag orkar, springa på ryggar och försöka springa smart och inte ödsla kraft själv. När tåget går vill jag försöka hänga med så gott det går.