Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 6 december 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Så här ser både medaljens framsida och dess baksida ut.

Så här ser både medaljens framsida och dess baksida ut.

VM 2013: Vart är vi på väg?

 27 nov, 2012.För ganska precis två år sedan presenterade Internaionella Friidrottsförbundet IAAF de definitiva kvalgränser som styrelsen (council) fastställt för VM i Daegu 2011.
     Gränser som i många fall kändes som så i otakt med verkligheten att det föranledde oss att då skriva artikeln "Hur tänkte ni då?". Det handlade både om bristande balans mellan grenarna och sportsligt obefogade skärpningar.
     I veckan publicerade IAAF den nya uppsättning kvalgränser som skall gälla för nästa sommars VM i Moskva. Gränser som är förknippade med samma märkligheter som för två år sedan.
     Ja, det är t o m så att märkligheterna har förstärkts ytterligare. Framförallt har det blivit ytterligare skärpningar av gränser som redan tidigare var orimligt tuffa. I manliga kastgrenarna har faktiskt samtliga både A- och B-gränser höjts! Detta trots att nivåerna på senare år snarast sjunkit i åtminstone slägga och spjut.
     Överhuvudtaget pågår för närvarande ingen generell standardhöjning i den internationella friidrotten. Det finns rörelser i vissa grenar men ingenting dramatiskt och snabbt som kan motivera den process som VM-kvalgränserna genomgått de senaste åren.
     Vi har gjort en närmare analys av de nya gränserna i specialartikeln "Vart är vi på väg?". En artikel som kan ses som en fortsättning/uppföljning av "Hur tänkte ni då?"-artikeln från hösten 2010, så läs gärna den först!

Senaste veckan
Veckan 29.11 - 6.12

Förra veckan
Veckan 22.11 - 29.11

Två veckor sedan
Veckan 15.11 - 22.11