Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Tungt '12 för VM-värden '13

 15 dec, 2012.I ett tal i november kritiserade ryske presidenten Putin landets utdelning i medaljer vid sommar-OS i London. Totalt över alla idrotter hade man blivit bara 3:a i antal medaljer (efter USA, Kina) och 4:a i antal guld (efter även Storbritannien).
     Men ser man till friidrotten specifikt var Ryssland en mycket klar tvåa bakom endast USA. Det som möjligen är litet oroande är skevheten i könsfördelningen: Av 15 medaljer (exkl gång) togs nämligen hela 14 i kvinnliga grenar och alltså en endaste (Uchov i höjd) för män.
     Delvis tillfälligheternas spel förstås men ändå en verklighet som vi känner igen från tiden också före murens fall för drygt tjugo år sedan. Även i det gamla Sovjet var det kvinnorna som stod för merparten av framgångarna.
     Med bara ett år kvar till hemma-VM går det inte att komma tillrätta med detta strukturella problem utan det är på sina kvinnliga ess värdnationen i första hand får förlita sig när det gäller medaljskördandet.
     Fast rysk friidrotts mörkaste moln gäller ändå dopingproblematiken där man upprepade gånger under det senaste året hamnat i ett allt annat än smickrande rampljus:
     Först någon månad före OS då tre kvinnliga meriterade mästerskapslöpare (Kljuka, Zinurova och Julamanova) diskades retroaktivt (tre år bakåt!) för de tecken på otillåten "manipulation" över tiden som deras s k biologiska pass avslöjat.
     Sedan nu under hösten då först en OS-medaljör i kula från 2004 (Kriveljova) diskats efter en omanalys av det åtta år gamla provet och det sedan framkommit att två i somras OS-tävlande aktiva nu är föremål för dopingutredningar. Det handlar dels om London-2:an i kvinnlig diskus Pisjtjalnikova, dels om London-5:an i manlig slägga Ikonnikov.
     I det första fallet gäller det ett prov från redan i maj - vilket skulle innebära att i princip hela hennes säsong kommer att strykas - medan det i det andra fallet är ett prov från i oktober (så inga av hans tävlingsresultat riskerar att ogiltigförklaras). I fallet Pisjtjalnikova tillkommer att hon redan 2008 blev avstängd för en dopingföreelse, vilket innebär att hon nu löper risken att bli avstängd för all framtid.
     Och så sent som igår meddelade RUSADA (Ryska Anti-dopingbyrån) att de fått besked från IAAF om att en omtest av ett dopingprov taget vid VM 2005 på då släggvinnande Olga Kuzenkova givit utslag för en förbjuden substans.
     Till dessa uppmärksammade "kändisfall" skall också lägga att det i IAAF:s officiella Newsletter under 2012 rapporterats dopingdomar på minst två år vardera för tolv mer anonyma ryska friidrottare.

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9