Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 21 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Ny era i anti-dopingkampen

135-sidigt dokument som utgör basen för
<br/>hela världens anti-dopingarbete!

135-sidigt dokument som utgör basen för
hela världens anti-dopingarbete!

 16 mar, 2013.Vi har väl alla sett nyhetstelegrammen som passerat förbi med besked om nya dopingavslöjanden i världsidrotten. Men vi har kanske inte riktigt reflekterat över att det bakom flera av de senaste avslöjandena ligger något som man med all rätt kan beteckna som en ny helt era i den globala anti-dopingkampen.
     Det har nämligen handlat om fall som först slunkit igenom kontrollnätet men som tack vare nytt tänkande och nya metoder som introducerades för några år sedan nu kunnat avslöjas i efterhand.
     Dels handlar det om att göra nya analyser av gamla prov med dagens förbättrade metoder. Prov som sparats i upp till åtta år - just precis för att i framtiden kunna undergå en mer förfinad granskning,
     Dels handlar det om de individuella "biologiska pass" som byggts upp genom att man började komplettera de traditionella urinproven med att ibland också ta blodprov. Det gav möjlighet att se förändringar i blodbilden som kan kopplas till olika typer av otillåtna manipulationer.
     Båda dessa nya "vapen" i anti-dopingkampen har nu kunnat börja tillämpas med full kraft och det har fått omedelbara konsekvenser:
     Om-analyserna i somras av prov från Athen-OS 2004 gav fem "träffar" och häromdagen kom beskedet om sex retroaktivt positiva prov från Helsingfors-VM 2005.
     Och de biologiska passen har redan gett ett drygt tiotal retroaktiva diskningar (bl a EM-ettan 2010 på maran) och uppgift finns om att ytterligare ett antal misstänkta fall är under utredning.
     I vår specialartikel "Man skall inte ropa hej ..." tittar vi närmare på vad den nya eran i dopingbekämpandet redan har inneburit och framförallt vad den kommer att innebära framöver.

Senaste veckan
Veckan 14.9 - 21.9

Förra veckan
Veckan 7.9 - 14.9

Två veckor sedan
Veckan 31.8 - 7.9