Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Inte bara Irene Ekelund och Moa Hjelmer utan också Pernilla Nilsson gjorde i vinter en 200m-tid som gav plats på 10-bästa genom tiderna!

Inte bara Irene Ekelund och Moa Hjelmer utan också Pernilla Nilsson gjorde i vinter en 200m-tid som gav plats på 10-bästa genom tiderna!
Foto: Deca Text & Bild

2013 vs hela historien

 27 mar, 2013.Det finns oändligt många olika sätt att utvärdera en genomförd säsong. Ett kan vara att se vilka spår den satt i toppen på genom-tiderna-statistiken, en slags papperskamp mellan det enskilda året och hela den tidigare historien.
     Det säger sig självt att historien alltid vinner den kampen, det är extremt tufft att sätta ett personligt rekord som slår sig in bland de 10 allra bästa persen "någonsin".
     Det blir även ett mått inte så mycket på nivån i sig som på den aktuella "förnyelsekraften" i friidrotten. Tar man t ex kvinnlig höjd så blev ju utdelningen på IEM-medaljörerna Ebba och Emma noll i en sådanhär kalkyl eftersom ingen av dem satte nytt pers (ändå: Ebba tangerade perset och Emma var ruggigt nära nytt pers).
     Så frågan att titta närmare på är alltså hur mycket årtalet 2013 förekommer i våra precis nyuppdaterade topp-10 genom tiderna inomhus?
     * Manliga topp-10
     * Kvinnliga topp-10
     Räknar man på på de tretton ordinarie grenarna för resp kön hittar vi 2013 totalt nio gånger i åtta olika grenar i den manliga listan. Fem hamnar dessutom på övre halvan:
     Michel Tornéus 1:a i längd, Fabian Rosenquist 2:a i sjukamp, Leif Arrhenius 3:a i kula, Alexander Brorsson 4:a på häck och Odain Rose 5:a på 60m.
     Men det är på den kvinnliga sidan som 2013 verkligen sticker ut med inte mindre än 18 nya noteringar, dvs dubbelt så många som för männen:
     På den övre halvan (topp-5) hittar man tre 1:or (Irene Ekelund 200m, Moa Hjelmer 400m och Abeba Aregawi 1500m), två 2:or (Moa Hjelmer 200m, Sofia Linde femkamp), en 3:a (Erica Jarder längd) och en 5:a (Ellinore Hallin femkamp).
     Tre grenar har hela tre nya topp-10-noteringar - 200m, stav och femkamp - och bara två - 800m och häck - står helt utan något nytt från 2013.
     Tittar man på i vilka sammanhang de totalt (män plus kvinnor) 27 nya topp-10-resultaten gjordes får man följande intressanta utfall:
     Inne-EM: 5 + 4 = 9
     Inne-SM: 1 + 5 = 6
     XL-galan: 1 + 3 = 4
     USA: 0 + 3 = 3
     Pallasspelen: 1 + 1 = 2
     Europa: 1 + 1 = 2
     Inne-JSM: 0 + 1 = 1

     Dvs en tredjedel på IEM och ytterligare drygt en tredjedel på ISM/XLG! Eller annorlunda uttryckt: 19 av 27 gjordes på någon av vinterns tre klart viktigaste tävlingar. Så nog får "Bäst när det gäller"-kriteriet också anses uppfyllt på klart tillfredsställande sätt av år 2013.