Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Vid IEM kapade Stefan - här i försöken sida vid sida med blivande medaljören Dasaolu - en halv tiondel på perset och gick in på topp-10 genom tiderna.

Vid IEM kapade Stefan - här i försöken sida vid sida med blivande medaljören Dasaolu - en halv tiondel på perset och gick in på topp-10 genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

Bästa vintern sedan 1995

 31 mar, 2013.I en artikel för några dagar sedan konstaterade vi att den just avslutade inomhussäsongen satt ordentliga avtryck - inte mindre än 27 nya noteringar - i 10-bästa genom tiderna i de ordinarie internationella inomhusgrenarna.
     Men för att riktigt kunna värdera hur bra detta utfall var måste man ju jämföra 2013 med hur det sett enskilda tidigare år. Hur står sig egentligen vinterns 9 manliga och 18 kvinnliga noteringar?
     Den mest närliggande jämförelsen är förstås med förra vintern (2012). Siffrorna då var ... 6 manliga och 8 kvinnliga - totalt 14. Dvs bara litet drygt hälften av årets skörd!
     Varför detta lyft i år? Jo, självklart fanns där säkert en "Göteborgs-effekt" såtillvida att mästerskap på hemmaplan säkerligen innebar en extra inspiration i de aktivas satsning.
     Man kan t ex ana en sådan bakomliggande orsak till att en rutinerad landslagsman som Stefan Tärnhuvud nu vid 28 års ålder efter nästan ett decennium på 6.70/6.80-tider kunde slipa bort fem hundradelar på perset ned till 6.67.
     Men huvuddelen till förklaringen står nog ändå att finna i begreppet "den nya generationen": För hälften av de 27 nya resultaten presterades av aktiva som aldrig tidigare funnits med på topp-10 genom tiderna!
     En grundligare analys av 2013:s status jämfört med tidigare vintrar i historien finns i specialartikeln "2013 var en riktigt bra innesäsong". (Där hittar man också förklaringen till rubriken på den här notisen.)