Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Om konsten att göra bra höjningsscheman

Sergej Mudrov tog hem manliga IEM-
<br/>guldet på nya personbästat 2.35.

Sergej Mudrov tog hem manliga IEM-
guldet på nya personbästat 2.35.
Foto: Deca Text & Bild

 3 apr, 2013.Att skapa väl utformade höjningsscheman för höjd/stavtävlingar är inte alldeles enkelt. Men man kunde ju tänka sig att det i alla fall skulle fungera riktigt bra när det gäller de stora internationella mästerskapen.
     Där har ju det ansvariga förbundet tillgång till perfekta underlag av årsbästan och personliga rekord som gör det möjligt att skräddarsy höjningsmönstren till att passa just precis den aktuella kapaciteten hos de deltagare som är anmälda/inkvalade.
     Tyvärr fungerar det inte alls så och trenden mot okänsligt "brutala" höjningar har under senare år blivit allt starkare. Alltför många mästerskapsfinaler har "höjts sönder" på ett sätt som gjort dem sämre än de borde ha varit såväl sportsligt som åskådarmässigt.
     Inomhus-EM i Göteborg bjöd litet oavsiktligt på en väldigt god illustration till hur olika höjningsfilosofier påverkar skeendet: I den kvinnliga finalen kördes de nu gängse brutalhöjningarna medan manliga finalen - p g a ett misstag i datahanteringen - kom att genomföras med minimihöjningar (2 cm) hela vägen!
     I vår analysartikel "När fel blev bättre än rätt" tittar vi närmare på hur dessa finaler p g a väsenskilda höjningscheman kom att få två helt olika ansikten.