Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 22 september 2023

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Ett annat perspektiv

 9 apr, 2013.Under det senaste året har sommarens VM-värdnation Ryssland fått en föga smickrande uppmärksamhet i friidrottsvärlden efter en uppseendeväckande lång rad dopingavslöjade ryska elitaktiva.
     Vi berörde ämnet i mitten på december och sedan dess har ytterligare några fall rapporterats. I allmänhet retroaktiva (efter omtester eller p g a systemet med biologiska pass) men också ett "akut": EM-5:an på 400m häck i somras Tjurakova.
     Allt detta har gett upphov till omvärldsreaktioner som Valentin Balachnitjev - ordförande i ryska förbundet sedan det föddes 1991 - att i helgen i ett par intervjuer med utländska medier ge sin syn på saken.
     Han lyfte där fram att en speciell rysk antidopingorganisation - RUSADA - skapades för tre år sedan och getts betydande resurser för ett kraftigt intensifierat arbete (tester och utbildning) på nationell nivå. Ett indirekt erkännande av att man inte tidigare gjort tillräckligt mycket.
     Men han stannade inte där utan kom med ett par andra intressanta uttalanden i sammanhanget:
     Med hänvisning till det kraftigt utökade nationella testandet sa Balachnitjev (till nyhetsbyrån Reuter) sig inte vara förvånad över de många fallen på sistone:
     - Det är enkel matematik. Ju mer man testar desto fler kommer att åka fast!
     Men är det verkligen bara matematik? Om ingen dopar sig kan det ju göras oändligt många tester utan att få ett enda positivt prov! "Matematiktesen" gäller bara ifall doping är vanligt förekommande.
     Det andra märkliga uttalandet kom i en intervju med nyhetsbyrån AFP och gällde orsaken till att ryska friidrottare dopar sig nu:
     - Sedan Sovjetunionens sammanbrott har vi förlorat de moraliska normer som tidigare avhöll idrottare från att fuska.
     Dvs utan den sovjetiska statskontrollerade utbildningen av idrottsungdomarna har de tappat sin moraliska kompass. Vilket i kombination med dagens möjligheter att tjäna stora prispengar har fått dem att - till skillnad från tidigare generationers aktiva - tillgripa doping.
     En både ny och intressant förklaringsmodell.

Senaste veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Förra veckan
Veckan 8.9 - 15.9

Två veckor sedan
Veckan 1.9 - 8.9