Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


- Jag var ingen stjärna under gymnasietiden!

- Hans träning har passat mig perfekt!

- Hans träning har passat mig perfekt!
Foto: Deca Text & Bild

 8 jul, 2013.För att kvala in till VM i augusti behöver Sofie Skoog hoppa två centimeter högre än sina 1.90 från nu i maj. Med ett pers på 1.80 inför 2013 har dock siktet aldrig varit inställt på VM.
     - Jag har aldrig tänkt på att jag kan komma med dit. Nu vet jag att det är ganska nära men i uppbyggnadsträningen var aldrig VM något stort mål, berättar Sofie.
     Vägen till 1.90 har inte varit helt spikrak för Sofie. När hon sökte till Friidrottsgymnasiet i Karlstad blev hon inte ens antagen.
     - Jag kom i stället in som kastare på Friidrottsgymnasiet i Falun. Men det var ju höjd som jag egentligen ville hålla på med.
     - Jag körde kula hela första året i gymnasiet och hoppade lite höjd vid sidan om. När jag lyckades ta USM-brons i höjd 2007 slutade jag dock med kula och gick in helt för höjdhoppet.

     - Jag var ingen stjärna under gymnasietiden. Jag hoppade bara 1.72, men jag kände ändå att det var den gren som jag ville satsa på. Därför valde jag att flytta till Karlstad direkt efter gymnasiet för att börja träna med Per Tedenrud.
     Flytten till Karlstad innebar att Per blev ny tränare för Sofie och att hon började träna efter ett helt nytt träningsupplägg tillsammans med Victoria Dronsfield.
     - Victoria och Per betyder allt för att det har gått så bra. Jag har verkligen fått jobba för att hänga på Victoria på träningarna. Att ha någon att fightas och jämföra sig med varje träning har inneburit att jag hela tiden fått kvitton på hur jag hoppat.
     - Jag har inte behövt komma till några tävlingar och inte vetat var jag har stått kapacitetsmässigt. Det har gjort att jag känt mig trygg. Victoria och jag gör också många tävlingar tillsammans. Vilket både är roligt och väldigt skönt eftersom man har en trygghet i det att man kan hjälpas åt före och under tävlingarna.
     - Per är väldigt duktig. Hans träning har passat mig perfekt eftersom jag har hoppat och sprungit mycket mer nu än tidigare. Därför har resultaten kommit också. Sedan jag började träna med Per har jag faktiskt hoppat 18 cm högre.
     - Jag har också fått vara frisk och skadefri ett bra tag nu, och därför inte haft några avbrott i träningen. Det är nog anledningen till att det lyft lite extra just i år.
     Livet i Karlstad präglas av höjdhopp för Sofie. Men hon har också hunnit med att plugga både det ena och det andra under de dryga tre år hon bott i staden.
     - Jag läste Hälsa och Wellness de första två åren. Sen har jag läst Idrottsvetenskap och nu håller jag på att utbilda mig till Fastighetsmäklare, där jag har två år kvar.
     - Mitt stora mål med friidrotten är att vara med i seniorlandslaget någon gång. Jag missade ju tyvärr platsen till Inomhus-EM i vintras eftersom vi var så himla många tjejer som hoppade bra då.
     - Nu är det ju lite lugnare konkurrensmässigt, men jag tar det ändå som det kommer. En dröm är ju så klart att vara med på OS också. Det vore verkligen häftigt.
     Om det blir något landslagsuppdrag för Sofie redan i år återstår att se. Närmast väntar Universiaden i Kazan för Sofie, som var riktigt nära VM-kvalgränsen på 1.92 när hon tävlade i Norge för någon vecka sedan.