Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Från ovetenskapens värld

Grubblar sig nog inte sömnlös
<br/>över sitt stora luftmotstånd

Grubblar sig nog inte sömnlös
över sitt stora luftmotstånd
Foto: Deca Text & Bild

 6 aug, 2013.Framförallt OS-åren, men numera också VM-åren, dyker de upp i medierna. De där artiklarna som rapporterar om att några vetenskapsmän på något universitet någonstans i världen räknat ut något viktigt om friidrottens rekord eller stjärnor. Så även i år.
     Nyligen kunde man nämligen se artiklarna "Därför är Bolt snabbast i världen" och "Bolt överlägsen trots usla förutsättningar" som både var baserade på BBC-artikeln "Secret of Usain Bolt's speed unveiled".
     Problemet var bara att om att man läste artiklarna så avslöjades inga "hemligheter" om Bolts exceptionella snabbhet. Snarare tvärtom: Man fick veta att Bolt egentligen är helt felkonstruerad för sprint eftersom luftmotståndet blir extra stort då han är så storvuxen.
     En vetenskaplig studie som kommer fram till att den som är överlägset bäst egentligen inte är lämpad för den aktuella sporten känns inte så där speciellt högkvalitativ. Det där klassiska om kartan och verkligheten.
     Tittar man litet närmare på originalartikeln ("On the performance of Usain Bolt in the 100m sprint") är det precis som vanligt för den här typen av artiklar: Den är skriven av forskare som i sin dagliga gärning sysslar med helt andra ämnen än friidrott - och det märks.
     Redan i ingressen av artikeln avslöjas t ex att de är obekanta med den fundamentala skillnaden på sprint mellan manuella tider och eltider. (Man säger att Carl Lewis med sina 9.86 på VM 1991 var bara 0.14 snabbare än Armin Hary var med sina 10.0m 31 år tidigare.)
     Hela artikeln är inriktad på att studera - och lyfta fram - luftmotståndets påverkan. Man gör ett antal godtyckliga antaganden (t ex att Bolts kroppsyta är 0.8 kvadratmeter) och räknar sedan glatt fram resultat med svindlande noggrannhet.
     Smått komisk är deras uppskattning av temperaturen vid rekordloppet. Man har utgått från den genomsnittliga medeltemperaturen i Berlin i augusti månad (18.8 grader) men eftersom loppet gick på kvällen har man tagit medelvärdet av 18.8 och den genomsnittliga minimitemperaturen (14.3 grader) och fått fram ca 16.5 grader. Hade man kollat resultatlistan var det bara att läsa innantill att det var 26 grader varmt!
     Mest fascinerande är påståendet att bara 7.79% av den energi Bolt utvecklar i ett 100m-lopp används för att skapa själva rörelsen medan 92.21% äts upp av luftmotståndet. Det här att den som springer (till skillnad från den som cyklar eller åker skidor) måste ägna energi åt att lyfta sig från marken i varje steg verkar ha försvunnit helt ur kalkylerna.
     Fast allra intressantast är att ingenstans i artikeln sägs något om vad som skiljer ut just Bolt från alla andra sprinters. Den där "hemligheten" som de påstods ha avslöjat har man inte ens försökt att leta efter.
     I tidningsartiklarna har en viss John Barrow från Cambridge lyckats ta sig in för att komma med den skarpsynt geniala analysen att Bolt nog springer fortare för att han "tar längre steg och oftare". Kosmologimatematikern Barrow var ju han som stod för 2012 års nonsensvetenskap i medierna.