Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 3 / K 400m
Års för semi, pers för final

 8 aug, 2013.Kvinnliga 400m är en gren som – även om guldfavoriten är Botswanas Montsho – domineras i toppskiktet av tre nationer – USA, Ryssland och Jamaica. Litet märkligt är dock att värdnationen faktiskt bara har två till start (Krivosjapka och Ryzjova) – den ryska toppbredden brukar ju annars vara sådan att man haft svårt att välja vilka tre som skall få springa.
     Moa Hjelmer gör i Moskva sitt andra VM efter debuten i Daegu för två år sedan. Då nådde hon semifinal och det borde vara en realistisk möjlighet även nu. Visserligen är hennes årsbästa utomhus ganska blygsamma 52.67 (från säsongsdebuten för över två månader sedan) men det beror mycket på att hon faktiskt bara sprungit två fyrhundringar sedan dess (Lag-EM och Lag-SM).
     Men tävlandet på 200m – med flera lopp kring och även ett under gamla perset – indikerar att det bör kunna gå avsevärt fortare på 400m nu. Och en tid under årsbästat lär krävas för att gå vidare till semi.
     Det blir fem försöksheat där topp-4 plus 4 tider går vidare och i Moas heat (nr 2) finns två från årets topp-7 i världen (Hastings och Ohuruogu) plus ytterligare ett par med årsbästa under 52.
     Om steget från försök till semi förmodligen kommer att handla om låga 52 så blir steget från semi till final betydligt tuffare: Då lär det vara nödvändigt att springa under 51 blankt. Dvs bättre än Moas svenska rekord 51.13 från EM-segern i fjol. I Daegu 2011 drogs strecket vid 50.66 och i fjol i London vid 50.98.