Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Kontaktuppgifter hittas på www.friidrott.se


Svenskgren 11 / K 1500m
Vilka kan hota Abeba?

En obekymrad Abeba efter försöksloppet.

En obekymrad Abeba efter försöksloppet.
Foto: Deca Text & Bild

 11 aug, 2013.Abeba Aregawi kommer till VM med åtta raka segrar på 1500 meter. Den senaste förlusten var på DN Galan, för snart ett år sen. Utmärkande för alla lopp har varit att Abeba dragit en långspurt, som ingen kunnat svara på. Närmast var Chepngetich och Dibaba i vårens premiär, Diamond League-galan i Doha, där alla tre var samlade inom en sekund, på 3:56-3:57.
     De tiderna står sig fortfarande ohotade i år och medan Abeba vunnit allt tämligen lätt efter det verkar juniorvärldsmästarinnan, som satte kenyanskt rekord i Doha, ha prickat formtoppen alldeles för tidigt, om det inte är någon skada som stör. I Eugene var hon långt efter landsmaninnan Obiri och i Rom slutade hon bara sjua. Efter det har 19-åringen bara tävlat en gång till, på de kenyanska VM-uttagningarna, där Obiri återigen blev för svår.
     Intrycket från försöksloppen är att Chepngetich tappat ytterligare form och att den här säsongen redan runnit henne ur händerna, efter den blixtrande inledningen. Obiri däremot, ser ut att kunna klart förbättra de tidigare finalplaceringarna i globala mästerskap, tia på VM och sist i mål efter incidenten i OS-finalen. Däremellan vann hon IVM på dubbla distansen, sekunden före Defar. Märkligt nog har hon aldrig sprungit 3000 meter varken före eller efter den säsongen vilket gör henne obesegrad och en klar kandidat att gå upp på 5000.
     Obiri är klart flitigast på att tävla av favoriterna. Försöksloppet var hennes nionde 1500-ing denna sommar och hon har bara förlorat till Abeba (i New York) och mot regerande världsmästarinnan Simpson, i Monaco. Genzebe Dibaba har gått motsatt väg och har inte setts till efter de tre tidiga DL-galorna, där hon avslutade med att gå upp på 5000 meter på Bislett, utan större framgång. Hon har annars växlat mellan distanserna och har ett JVM-guld samt två VM-finaler på 5000 mot guld på 1500 på senaste IVM.
     Inför säsongen såg Dibaba ut som den absolut svåraste konkurrenten till Aregawi och det helt avslappnade försöksloppet förstärkte intrycket. Hon har dock bara besegrat Hammarbystjärnan vid ett tillfälle, deras första möte i början på fjolårssäsongen.
     Simpson skrällde när hon vann fallfinalen i Daegu och är faktiskt i mycket bättre slag i år. Formen är på uppåtgående och den vinnande avslutningen i Monaco imponerade. Går inte finalen riktigt fort och utvecklas i tilltrasslade situationer är den forna hinderspecialisten en möjlig vinnare.
     Det ska just till en chansartad final, på samma sätt som för två år sen, för att någon annan ska komma i fråga. Den ryska glansen har falnat, minns att i Sydkorea var det bara Syreva som gick till final och sen diskades retroaktivt för doping. Fjolårets två OS-finalister har inte tävlat i år där de ryska uttagningarna vanns överlägset av hinderettan Zaripova, som skadade sig i dagarna och aldrig var aktuell för distansen. Även om alla tre hemmalöpare kvalade vidare från försöken ser bara Universiadens vinnare Sjarmina ut att ha kapacitet att blanda sig in i toppstriden.
     Obiri och Sjarmina återfinns i Abebas semi, som startar kl 18.51 på tisdagskvällen. De fem första i varje semi + två tider därutöver går till final